Tanulmányok a nemzetközi migráció köréből jellemzők

Napjaink egyik globális jelensége a tömeges és gyorsuló migráció. Az évi több milliós népmozgások - biztonsági kihatásaik mellett - jogi, politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális kihívások sorát vetik fel a nemzetállami kormányzatok és a nemzetközi intézmények számára. Ezért is természetes, hogy a kérdéskör - mint a közvéleményt foglalkoztató témák egyike - az utóbbi évtizedekben egyre inkább a kutatás és oktatás homlokterébe került.
A Budapesti Gazdasági Főiskola immár több mint egy évtizedes, nemes hagyománya, hogy évenként megrendezett tudomány-napi konferenciáin oktatók, kutatók és hallgatók előadásokban mutatják be a globális világgazdaság és társadalom, továbbá szűkebb környezetünk, Európa időszerű folyamait. Így került a legutóbbi konferencia Nemzetközi Tanulmányok szekciójának napirendjére a nemzetközi migráció kérdése, amelyről a kötetbe kiválasztott, szerkesztett előadások szólnak.
Az összeállítást elsősorban a felsőoktatási intézmények hallgatóinak ajánljuk, akik tanulmányaikhoz kapcsolódó, plusz ismereteket kívánnak szerezni globalizáció és migráció összefüggéseiről, az Európai Unió alakuló migrációs politikájáról, vagy a hazai migráció-kutatás eredményeiről. De haszonnal forgathatják a könyvet mindazon érdeklődők, akik rövid bepillantást kívánnak tenni egyes európai és tengerentúli országokba történő bevándorlás méreteibe, szerkezetébe, a kormányzati bevándorlás-politikák, törvényhozás és jogi eljárások rejtelmeibe.