Új idők régi receptjei jellemzők

A szakácskönyv azt kívánja bemutatni, hogy a főzésben, konyhaművészetben mindenki egyenlő lehet. A kötet magvát a Herczeg Ferenc által jegyzett Uj idők című újság gasztronómiai rovatának receptgyűjteményére alapozták, de éppen véleményük bizonyítására néhol feltételezve, máshol írásos bizonyítékok alapján a receptekben olyan ételeket közöltek, amelyeket Jézustól - a hétköznapi és ma ismert embereken át - Göncz Árpádig el is fogyasztottak.
Néhányan az ismertebb személyek közül: Jézus, Apicius, Mohamed próféta, Lucullus, Taillevent, XIV. Lajos, Kossuth Lajos, Stefánia hercegnő, Krúdy Gyula, Faludy György, Alexander Brody, Bächer Iván, Badár Sándor, Bodrogi Gyula, Csepeli György, Éles István, Gálvölgyi János és Judit, Garas Dezső, Juszt László, Kállai Ferenc, Koós János, Majláth Mikes László, Megyesi Gusztáv, Novák Ferenc (Tata), Sándor Pál, Szombathy Gyula, Szőke András, Váncsa István, stb.