A görkorcsolya a fiatalok körében egy igen kedvelt sportág, hiszen nem csak sport, hanem gyors közlekedési eszköz is egyben. Azonban veszélyeket is rejt magában, így fontos, hogy megfelelőt, biztonságosat és főleg balesetmenteset válasszunk. Ebben segítünk alábbi tanácsainkkal.

Különböző típusú görkorcsolyák közül választhatunk, minden típus más igényt elégít ki. Így először tudnunk kell, hogy mire is szeretnénk használni a görkorit: sportolásra, közlekedésre, hobbiból...

A legnagyobb kereslet a hobbi görkorcsolyák után van, főleg a gyerekek, fiatalok körében, ezek a legolcsóbbak, amiket áruházakban és játékboltokban kaphatunk. Ennél profibbakat szaküzletekben találhatunk.

Típus

Különböző típusú görkorcsolyákat találhatunk.

A legegyszerűbbek inkább csak „próbagörkorinak” nevezhetnénk, ezek ugyanis a legolcsóbbak, s általában minden műanyag rajtuk, így kevésbé biztonságosak is. Akkor válasszunk ilyet, ha ki akarjuk próbálni, szükségünk van-e görkorcsolyára, mennyire tudjuk használni, egyébként nem éri meg.

A hagyományos görkorcsolyák párhuzamosan elhelyezett két pár kerékből állnak, amelyeket szilárdan rögzítenek a cipőre.

Hoki-görkorcsolyákkal jóval nagyobb sebesség érhető el, mint hagyományos, fitnessz görkorival. Felfüggesztése íves, hogy a fordulatokat, forgásokat könnyebben lehessen végrehajtani.

A gyors-görkorcsolyáknál a nagy sebesség elérése a döntő. Cipője alacsony szárú, hosszú felfüggesztéses, 5 nagyméretű kerékkel.

Ezeken kívül vannak még különböző agresszív, terep, lesikló típusú görkorik, amiket főleg profiknak ajánljunk, akik már-már extrém sportként űzik a görkorcsolyázást.

A fitnesz görkorcsolya az átmenet a különböző típusok között, épp ezért a legmegfelelőbb az általános használatra. Ezek 4 görgősek, csatos és fűzős modellek is megtalálhatók, az egyik sín végén fékgumi van. Főleg utcai használatra, kirándulásokra ajánlott. A csapágyak cserélhetők benne, minél jobbakat választunk, annál gyorsabb lesz. Egyszerűbb típusoknál nem csavarral, hanem szegeccsel rögzített a sín a cipőhöz, így síntöréskor nehezen vagy egyáltalán nem javítható. Az ún. hétköznapi görkorcsolyázók ezt a típust választják.

Alkatrészek

A kerekek megkülönböztetése átmérő, keménység és profil alapján történik. A kisebb kerék lassabb sebességet, de jobb manőverezést, míg a nagyobb gyorsabb sebességet, viszont relatív rosszabb manőverezést nyújt.
A puhább, gumikerekek biztosítják a jobb tapadást, elnyelik a rezgéseket és rugalmasak, azonban hátrányuk, hogy kevésbé tartósak.
A keményebb, műanyag kerekek ugyan gyengébb tapadást biztosítanak és kevésbé rugalmasak, azonban tartósabba mint a gumikerekek, valamint nagyobb sebesség érhető el velük.

Használat utána a megkopott kerekeket ki kell cserélni.
A görkorcsolyák csapágya precízen védve van, így nincs rá szükség, hogy zsírozzuk, olajozzuk őket. A csatos korcsolyáknak könnyebb és gyorsabb a ki- és becsatolása, és nem lazul ki használat közben. A fűzős esetén mindig ügyeljünk rá, hogy jól fűzzük, mert egyéb esetben könnyen kilazulhat, s nem tartja majd a bokánkat.

Méret

Természetesen ugyanúgy, mint a cipők esetében, itt sem lehet megmondani, melyik lesz a megfelelő méret, csak felpróbálás útján dől el. Azonban figyeljünk rá oda, hogy ne válasszunk olyan korcsolyát, ami túl szoros, vagy túl nagy, mert mindkettő növeli a veszélyt, közlekedési és egészségügyi szempontból is. Görkorcsolyánk mérete általában 1-2 számmal nagyobb a cipőméretnél.

Gyermekeknek – a láb növekedése miatt – célszerű nem fix méretű, hanem állítható méretű görkorcsolyát venni, így akár 1-2 éve múlva is használni tudják. A gyártók ugyanis nagy választékban kínálnak 3-4 méret között mozgó görkorcsolyákat.

Mindig fontos, hogy a cipő jól tartsa lábunkat, mielőtt használni kezdjük, győződjünk meg róla, hogy nem billeg benne a lábunk, jól tartja a bokánkat.

Használati útmutató

A görkorcsolyák termékleírásban figyeljünk oda néhány paraméterre. Ilyen például a súlyhatár. Ne terheljük a görkorcsolyát, mert az csökkenti a biztonságos használatot.

A termék szerkezetéről, felépítéséről szöveges vagy képekkel illusztrált tájékoztatást kell biztosítani. Utalni kell arra is, hogy semmiféle olyan módosítás (pl.: tengelyszélesítés) nem végezhető a terméken, amely a biztonságot befolyásolja.

Tájékoztatni kell a felhasználót a használat és a fékezés helyes technológiájáról, valamint útmutatást kell nyújtani a kormánymechanizmus és az alkatrészek ellenőrzésére
A termékek folyamatos igénybevétele karbantartás nélkül növeli a termékben rejlő veszélyeket.

Fontos, hogy mindig viseljünk védőfelszerelést, azaz a görkorcsolya megvásárlása mellett gondoskodjunk bukósisakról, könyök-, csukló- és térdvédőről. Ezek nélkül sose induljunk útnak!