Minden, amit a Black Fridayról tudnod kell Minden, amit a Black Fridayról tudnod kell

Ha azt mondjuk, november utolsó péntekje, minden bizonnyal sokunknak egy dolog jut eszébe a dátum hallatán. Ez pedig nem más, mint az év legnagyobb árengedményeit felvonultató, hihetetlen akciókkal teli napja, a híres-nevezetes Black Friday.

Itt az újabb őrület Amerikából, avagy miért is fekete ez a péntek?

Bár az Egyesült Államokban a hálaadást követő munkanapot már a hatvanas évek óta fekete pénteknek nevezik, mai formájában igazán a 2000-es években lett széles körben ismert fogalom a tengerentúlon, és tavaly óta már hazánkba is betörni látszik a mindent elsöprő, őrült vásárlási láz.

A kifejezés az USA-beli Philadelphiából terjedt el még a 70-es években, amikor is a helyi újságok a dugókkal teli, sűrű forgalom miatt fekete péntekként utaltak a karácsonyi bevásárlószezon nem hivatalos első napjára. Egy frissebb magyarázat pedig azzal indokolja az elnevezést, hogy ez volt az a nap, amikor a kereskedők elkezdtek a könyvelésben piros színnel jelzett veszteségből átlépni a fekete sávba, vagyis nyereséget termelni.

2015-ben már nem csak online lesz sorban állás a magyar áruházakban

Míg az év egyik legnagyobb kiskereskedelmi forgalmát hozó napján a világ többi táján már évek óta megszokott, hogy számos bolt bejárata előtt már jóval a nyitást megelőzően kígyózó sorok állnak, hogy a vásárlók a lehető leghamarabb juthassanak hozzá a kiszemelt áruhoz, a Black Friday Magyarországon idáig elsősorban a webshopokra korlátozódott, akik hozzávetőlegesen 2,3-2,7 milliárdos forgalmat bonyolítottak le ezen a napon.

Az idén november 27-ére eső fekete pénteken azonban több bolt klasszikus értelemben is megnyitja kapuit vásárlói előtt, így a legnagyobb áruházak online felületei mellett ebben az évben már az üzletekben személyesen is beszerezhetőek lesznek az óriási, olykor 60-70%, de nem ritkán akár 90% kedvezménnyel árult termékek.

De nem csupán termékek, hanem a legkülönbözőbb szolgáltatások (utazás, wellness, masszázs, újság előfizetés, stb.) is igénybe vehetőek lesznek majd november 27-én, hiszen a kiskereskedelmi szegmensből évről évre egyre többen veszik ki a részüket a nem mindennapi eseményből.

Fuss, Forrest, fuss! - Aki kapja, marja

Persze, csak akkor járunk jól,  ha elég gyorsak, figyelmesek és szerencsések vagyunk. Nem ritka ugyanis, hogy bizonyos leértékelt árucikkek már a nyitás után órákkal, sőt percekkel nem elérhetőek, hiszen a fekete pénteken ténylegesen érvényesül az „aki kapja, marja” elve. Ezen a napon a gyorsaság és szemfülesség valóban a legfontosabb faktornak minősülhetnek.

A termékek közt a játékok és elektronikai cikkek számítanak a legkeresettebbeknek, hiszen a Black Friday után nem sokkal beköszönt a karácsonyi szezon, így sokan kapva kapnak az egy évben egyszeri alkalmon, hogy ezen a különleges napon jóval áron alul juthassanak hozzá az ajándékoknak szánt, amúgy meglehetősen borsos áron kapható televíziókhoz, okostelefonokhoz, laptopokhoz, tabletekhez, vagy gyerekjátékokhoz.

Tehát november 27-én nem árt időben felkeresni a legnagyobb áruházakat, akár online, akár személyesen, hogy még véletlenül se maradjunk le az elképesztőbbnél elképesztőbb akciókról.

További cikkek a témában:
Black Friday a Premier Outletben »
Black Friday az ArsUnánál »

Oszd meg ezt a hírt a világgal!
Google+ megosztás
kapcsolódó linkek

Segítettünk a vásárlásban?
Értékeld a cikkünket!

5.0 pont, 1 szavazat
kapcsolódó cikkek
legnépszerűbb cikkek
kapcsolódó kategóriák
Kávéfőző Kosárlabda-ruházat Fűtés Kiegészítők televízióhoz Tea

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Fűtési szezon a Praktikerrel

Fűtési szezon a Praktikerrel

Akár a régi fűtőberendezésed cserélnéd korszerűbbre, vagy egy új megoldást keresel, a Praktiker webshopjában biztosan megtalálod a tökéletes fűtőtestet.

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

A Praktiker segítségedre lesz álmaid otthonának megteremtésében!

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Akár teljesen új kertet álmodsz meg, vagy csak felfrissítenéd a szeretett zöld területed, a Praktiker webshopjában minden elemet megtalálsz, amire csak szükséged lehet.