Minden, amit a Black Fridayról tudnod kell Minden, amit a Black Fridayról tudnod kell

Ha azt mondjuk, november utolsó péntekje, minden bizonnyal sokunknak egy dolog jut eszébe a dátum hallatán. Ez pedig nem más, mint az év legnagyobb árengedményeit felvonultató, hihetetlen akciókkal teli napja, a híres-nevezetes Black Friday.

Itt az újabb őrület Amerikából, avagy miért is fekete ez a péntek?

Bár az Egyesült Államokban a hálaadást követő munkanapot már a hatvanas évek óta fekete pénteknek nevezik, mai formájában igazán a 2000-es években lett széles körben ismert fogalom a tengerentúlon, és tavaly óta már hazánkba is betörni látszik a mindent elsöprő, őrült vásárlási láz.

A kifejezés az USA-beli Philadelphiából terjedt el még a 70-es években, amikor is a helyi újságok a dugókkal teli, sűrű forgalom miatt fekete péntekként utaltak a karácsonyi bevásárlószezon nem hivatalos első napjára. Egy frissebb magyarázat pedig azzal indokolja az elnevezést, hogy ez volt az a nap, amikor a kereskedők elkezdtek a könyvelésben piros színnel jelzett veszteségből átlépni a fekete sávba, vagyis nyereséget termelni.

2015-ben már nem csak online lesz sorban állás a magyar áruházakban

Míg az év egyik legnagyobb kiskereskedelmi forgalmát hozó napján a világ többi táján már évek óta megszokott, hogy számos bolt bejárata előtt már jóval a nyitást megelőzően kígyózó sorok állnak, hogy a vásárlók a lehető leghamarabb juthassanak hozzá a kiszemelt áruhoz, a Black Friday Magyarországon idáig elsősorban a webshopokra korlátozódott, akik hozzávetőlegesen 2,3-2,7 milliárdos forgalmat bonyolítottak le ezen a napon.

Az idén november 27-ére eső fekete pénteken azonban több bolt klasszikus értelemben is megnyitja kapuit vásárlói előtt, így a legnagyobb áruházak online felületei mellett ebben az évben már az üzletekben személyesen is beszerezhetőek lesznek az óriási, olykor 60-70%, de nem ritkán akár 90% kedvezménnyel árult termékek.

De nem csupán termékek, hanem a legkülönbözőbb szolgáltatások (utazás, wellness, masszázs, újság előfizetés, stb.) is igénybe vehetőek lesznek majd november 27-én, hiszen a kiskereskedelmi szegmensből évről évre egyre többen veszik ki a részüket a nem mindennapi eseményből.

Fuss, Forrest, fuss! - Aki kapja, marja

Persze, csak akkor járunk jól,  ha elég gyorsak, figyelmesek és szerencsések vagyunk. Nem ritka ugyanis, hogy bizonyos leértékelt árucikkek már a nyitás után órákkal, sőt percekkel nem elérhetőek, hiszen a fekete pénteken ténylegesen érvényesül az „aki kapja, marja” elve. Ezen a napon a gyorsaság és szemfülesség valóban a legfontosabb faktornak minősülhetnek.

A termékek közt a játékok és elektronikai cikkek számítanak a legkeresettebbeknek, hiszen a Black Friday után nem sokkal beköszönt a karácsonyi szezon, így sokan kapva kapnak az egy évben egyszeri alkalmon, hogy ezen a különleges napon jóval áron alul juthassanak hozzá az ajándékoknak szánt, amúgy meglehetősen borsos áron kapható televíziókhoz, okostelefonokhoz, laptopokhoz, tabletekhez, vagy gyerekjátékokhoz.

Tehát november 27-én nem árt időben felkeresni a legnagyobb áruházakat, akár online, akár személyesen, hogy még véletlenül se maradjunk le az elképesztőbbnél elképesztőbb akciókról.

További cikkek a témában:
Black Friday a Premier Outletben »
Black Friday az ArsUnánál »

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Tavaszi megújulás az Auchan szépségápolási termékeivel

Tavaszi megújulás az Auchan szépségápolási termékeivel

Akciós szépségápolási termékek, kozmetikumok és elektromos szépségápolási eszközök az Auchan akciós katalógusából.

Napi akciók hétvégén az Auchanban

Napi akciók hétvégén az Auchanban

Figyeld az aktuális Auchan katalógust spórolj csütörtöktől a napi akciókkal!

Használt telefonodért most olcsóbban kapod a Samsung S9-et a Media Marktban

Használt telefonodért most olcsóbban kapod a Samsung S9-et a Media Marktban

Cseréld le régi telefonod a Media Marktban, és szerezd be a Samsung új csúcsmobilját akár 30 000 Ft kedvezménnyel!