Tonhal teszt – 10 féle tonhalkozervet kóstoltunk Tonhal teszt – 10 féle tonhalkozervet kóstoltunk

Több tucat tonhalkonzerv kapható a különböző áruházakban. Igyekeztünk olyan ismert márkákat választani, amik az egész országban megtalálhatóak. Arra voltunk kiváncsiak, hogy ár/érték arányban melyik a legjobb választás.

Tesztünkben tízféle olajos (oliva vagy napraforgó) tonhalkonzervet kóstoltunk meg. Mindegyiket kiborítottuk egy kis tányérra, megszámoztuk őket, hogy márkától és ártól függetlenül az alábbi szempontok szerint szavazhasson egy tíz fős tesztcsapat.

A tonhalkonzerv télen, nyáron népszerű, hiszen salátákhoz és tésztafélékhez is remek húsféle. Azt már mindenki tudja, hogy fontos ásványi anyagokat tartalmaz, magnéziumot, potassziumot, szelént, B3-, B6-, B1- vitaminokat, omega-3 esszenciális zsírsavat. Minél magasabb az olajtartalma, annál sötétebb a húsa.

Tesztalanyok

Tonhalkonzerv teszt

  1. Tesco Finest Albacore, 150g töltőtömeg, 1 199 Ft (Csendes-Óceán), íz és állag: Legszebb húsú, színe ás állaga leginkább a csirkemellre hasonlít. Salátába remek, mivel nem esett szét egyáltalán.
  2. EVA Tuna, 104g töltőtömeg, 549 Ft (Spanyolország), íz és állag: Finom, de nagyon apróra esett szét.
  3. Calvo, 104g töltőtömeg, 729 Ft (Szingapúr?) , íz és állag: Savanykás, talán túl sós, könnyen szétesett.
  4. Tesco 130g töltőtömeg, 499 Ft (Indiai, Atlanti vagy Csened-Óceán) , íz és állag: Elég jól egyben maradt, de dobozos, enyhén májas utóíze furcsa volt.
  5. RioMare sárga 112g töltőtömeg, 799 Ft (Ecuador), íz és állag: Intenzív olajos íze miatt nehéz érzést keltett.
  6. Giana, 130g töltőtömeg, 519 Ft (Ecuador), íz és állag: vízes, semleges semmilyen íze volt, apró volt törzsekhez képest.
  7. RioMare rózsaszínű, 104g töltőtömeg, 1 399 Ft (Olaszország), íz és állag: Meglepően sós, állaga átlagos volt.
  8. Atlantik, 130g töltőtömeg, 549 Ft (Vietnám), íz és állag: Ennek volt a leginkább halas íze, egyes tesztelők szerint savas, ecetes, halastavi ponty ízű.
  9. RioMare üveges, 117g töltőtömeg, 1 990 Ft (Tájföld), íz és állag: Masszív állagú, nehezen szétszedhető volt, íze “tiszta” semleges, selymes.
  10. Sol & Mar üveges, 280g töltőtömeg, 1 799 Ft (Vietnám), íz és állag: Szintén masszív, nehezen szétszedhető, semleges ízű.

A Tonhalkonzerveket a Tesco Bevásárlás és Lidl áruházakban szereztük be. 

Értékelés

A kóstoláshoz szakszerű körülményeket próbáltunk biztosítani. Öblítő víz, citrom, bagett és számozott tányérkák, hogy senki ne tudja mit kóstol, csak az ízére és állagára koncentráljon.

Tonhal teszt

Legfinomabb

Egyértelműen a Lidl féle Sol & Mar üveges, fehér tonhala ízlett a legtöbb tesztelőnek. Második a RioMare szintén üveges kiszerelésű tonhala lett, míg a harmadik a TESCO Finest tonhala. Utóbbibak volt a legvilágosabb, legbizalomgerjesztőbb színe, de az állaga megosztotta a tesztelő csapatot, mert egyesek gumisnak, csirkésnek érezték.

Legszebb

Mitől is szép egy tonhal filé? Szerintünk attól, hogy nem egy szétfolyt, barnás húspogácsa, hanem szépen egyben tálalható, vagy salátában felhasználva valóban daraboknak kinéző (nem darának) hús. Ezen feltételek alapján szintén a legfinobbak a legszebbek is, tehát az üveges Sol & Mar, RioMare és a valóban steak-nek kinéző TESCO Finest tonhalkonzerv.

Legfinomabb tonhalkozerv

A Sol & Mar LIDL féle tonhal és a Rio Mare üveges tonhalkonzerve legfinomabb és legszebb tonhalkonzervek között

 Legfinomabb Tonhalkonzerv

Tesco Finest féle tonhal steak konzerv is be lett szavazva a legfinomabb és legszebb tonhalkonzervek közé

A legolcsóbb

Legolcsóbb a Tesco sajátmárkás tonhalkonzerve a maga 499 forintos árával. Egyébként ennél van még olcsóbb "Tesco Gazdaságos" de azt nem lett volna ildomos összemérni a többiekkel. 

Tonhalkozerv árak

Legdrágább

Elképesztően drága a Rio Mare kilós ára, kapaszkodjatok meg, 17 009 Ft-re jön ki az üveges és 13 452 Ft-ra a sima rózsaszín dobozos tonhalkonzerv kilógrammonkénti ára. Az üveges változat bekerült a legjobb ízűek közé, de a konzerv változata a kóstolók szerint egyáltalán nem volt kiemelkedő, sőt inkább középszerű. A Tesco Finest tonhalkonzerve kevesebb mint a felébe kerül, Rio Mare-hez képest olcsó vétel. Ami meglepett bennünket, hogy a LIDL Sol & Mare üveges tonhalkonzerve ennyire finom volt és ennyire olcsó. Ár/érték arányban ez a legjobb.

Tonhalkozerv árak 

Kosárba ezeket tennénk be az íze alapján

  • Tesco Finest, 150g töltőtömeg, 1 190 Ft
  • EVA Tuna, 104g töltőtömeg, 549 Ft
  • RioMare üveges, 117g töltőtömeg, 1 990 Ft
  • Sol & Mar (LIDL) üveges, 280g töltőtömeg, 1 899 Ft

 

Ti melyiket választanátok?

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Nyári Shopping Days a Rózsakert Bevásárlóközpontban

Nyári Shopping Days a Rózsakert Bevásárlóközpontban

2021. június 3. és 6. között, csütörtöktől vasárnapig, újból itt a Rózsakert Shopping Days!

Induljon a karácsonyi sütés-főzés a Praktikerrel!

Induljon a karácsonyi sütés-főzés a Praktikerrel!

Minden, amire szüksége lehet a konyhádnak a karácsonyi időszakban, már a Praktikerben vár rád.

Prémium finomságok, megengedhető áron a Lidl-től

Prémium finomságok, megengedhető áron a Lidl-től

Különleges hozzávalók, sajtok, húsfélék és zöldségek a Lidl legfrisseb ajánlatából. Tedd teljessé az élményt az ajánlott borpárosításokkal!