Vizsgaidőszak nyugodt készüléssel? Lehetséges! Mutatjunk, hogyan. Vizsgaidőszak nyugodt készüléssel? Lehetséges! Mutatjunk, hogyan.

Előfordult már veled, hogy mindent megtanultál egy vizsgára és mégis úgy érezted jogtalanul kaptál rossz jegyet? Ha igen, olvasd végig cikkünket, ahol segítünk, hogy legtöbbet tudd kihozni magadból. Hamarosan következnek a szóbeli érettségik és az egyetemi vizsgaidőszak. Érdemes tudatosan felkészülni erre az időszakra, hiszen nem csak a szellemi, hanem a lelki felkészültség is legalább olyan fontos lehet a stresszes vizsgaszituációkban és ha ezeket a helyzeteket rosszul kezeled, bizony előfordulhat, hogy gyengébb eredménnyel távozol az valamelyik megmérettetésről.

1. A kezdetek

A jó vizsgázás alapja a jó tanulás. Rendkívül fontos, hogy megtanuljunk az évek során jól tanulni, hiszen a magolás vagy a felületes kapkodás legtöbbször csak stresszes helyzeteket szül. A magabiztos tudás azonban éppen ellenkezőleg, nem a hosszú, tanulással eltöltött órákkal áll összefüggésben, hanem a tudatos felkészüléssel.

Az első és legfontosabb lépés az, hogy nyugodtan kezdj neki a tanulásnak, olyan környezetben, ahol kényelmesen el tudsz helyezkedni. Ehhez elengedhetetlen egy ergonomikus szék és a jó megvilágítás.

Az adott tananyagot mindig próbáld meg korábbi ismereteidhez kötni és összefüggéseiben látni. Ne akard rögtön az egész témát elsajátítani. Elégm ha a nagyobb anyagrészektől a kisebb, részletesebb információk felé közelítesz. Ahhoz, hogy ez könnyebben menjen, készíts magadnak jegyzeteket – az elején elég csak fontos címszavakat felírnod, hidd el a végére a kisebb részletekre is emlékezni fogsz – vagy mind mapet, amin pontosan ábrázolhatod az összefüggéseket és folyamatokat. Emeld ki azonos színekkel az összefüggő dolgokat, hogy a végén, amikor ránézel már rögtön tudd mi mit jelent.

2. Az ismétlés

Ha igazán nagyban szeretsz gondolkozni, akkor az ismétlés során válassz egy parafatáblát, vagy white boardot, amire minden ötletedet és összefüggést fel tudsz írni. Ez a fajta tanulás nem csak olyan élményt ad, mintha egy szuper nyomozós sorozatban lennél, de sokkal átláthatóbbá teszi a tananyagot és saját gondolkodásmódodat is letisztázza. Arról nem is beszélve, hogy a vizsgaidőszak végeztével tökéletes kiegészítője lehet szobádnak egy hatalmas felület a falon, amire bármit felírhatsz vagy rajzolhatsz.

Az igazán komoly ismétléshez pedig fontos, hogy ne vesztegess el egyetlen percet sem, amit aktív tanulással tölthetsz. A fontosabb fejezetcímeket és információkat mondd fel egy diktafonra, vagy a mobiltelefonodra és a reggeli utazás alkalmával hallgasd meg őket újra és újra egy jó minőségű fülhallgatóval. Amellett, hogy a vizuális és az auditív tanulás egymást kiegészítve rendkívül hasznos, hozzá tudsz szokni ahhoz is, hogy különböző élethelyzetekben is képes legyél tanulni és figyelni. Ráadásul ki tudja, lehet, hogy éppen azt tételt húzod majd, amit a kedvenc útvonaladon haladva tanultál meg! :)

3. A vizsga

A megfelelő tanulás után a legfontosabb, hogy higgadtan és felkészülten érkezz a vizsgára. Fontos, hogy az utolsó estét már ne tanulással töltsd, az ilyenkor átnézett oldalak inkább már csak arra jók, hogy idegesebb legyél. Inkább feküdj le időben aludni és próbáld meg a lehető legjobb szemmel nézni a helyzetet. Természetesen a vizsgák rendkívül fontos részei életünknek, saját magunkról is fontos tapasztalatokat szerezhetünk ilyenkor, de azt mindig tartsd észben, hogy egy vizsga sem olyan fontos, hogy lelkileg feláldozd magad az idegesség miatt. Hidd el, a tanárok is tisztában vannak vele, hogy a vizsga során csupán az aktuális állapotod és tudásod mérhető, ami nem feltétlenül mutat reális eredményeket, hiszen a stressz és az izgalom is sokat számít ilyenkor. Ha ideges vagy, használd fel arra, hogy még éberebbnek érezd magad a vizsga során és próbáld meg a lehető legjobban összeszedni a gondolataidat. Ezen sokat segít egy szelet csokoládé és a folyamatos folyadékpótlás. Hasznos ha mindig van nálad ilyenkor egy újratölthető kulacs és előre felkészülsz a nassolni valóval is.

A vizsgát követően pedig ne feledd el rendszerezni jegyzeteidet egy praktikus archiváló dobozzal, lefűzhető mappával, a digitális anyagokat csoportosítsd átlátható mappákban egy külső adattárolón, hidd el később még örülni fogsz neki, ha vissza tudod olvasni ezeket a fontos információkat!

4. Relaxáció – tanulás közben és vizsga után

A feltöltődés a tanulás során és a vizsgák után is egyaránt nagyon fontos. A folyamatos ülés sem testileg sem szellemileg nem túl egészséges, még olyankor sem, amikor úgy érzed, egész nap a tankönyv felett kellene görnyedned. Próbáld meg ilyenkor is megtalálni azokat a módokat, amelyek segítenek, hogy kevésbé legyél stresszes. Mozdulj ki otthonról – ez lelkileg is segít majd, hiszen látod majd, hogy a világ nem csak a nehéz vizsgákból áll – két fejezet között és iktass be valamilyen testmozgást. Lehet akár egy kiadós biciklizés, de ha régóta szemezel valamilyen menő sporteszközzel, itt az ideje, hogy kipróbáld. Roller, hoverboard, gördeszka? Vedd nyakadba a várost és töltődj fel!

Ha pedig végeztél a vizsgáiddal, irány valamilyen célzott pihenés! Lepd meg Feldobox élménydobozaival vizsgázó barátaidat és töltődjetek fel az átélt nehézségek után!

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Fűtési szezon a Praktikerrel

Fűtési szezon a Praktikerrel

Akár a régi fűtőberendezésed cserélnéd korszerűbbre, vagy egy új megoldást keresel, a Praktiker webshopjában biztosan megtalálod a tökéletes fűtőtestet.

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

A Praktiker segítségedre lesz álmaid otthonának megteremtésében!

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Akár teljesen új kertet álmodsz meg, vagy csak felfrissítenéd a szeretett zöld területed, a Praktiker webshopjában minden elemet megtalálsz, amire csak szükséged lehet.