Kapcsolj ki! Hogyan takarékoskodjunk az otthoni energiával?


Bizonyára mindenki tapasztalta, hogy egy-egy háztartásban mekkora energiafogyasztás történik. Tv-t nézünk, rádiót hallgatunk, számítógépezünk, főzünk, mosunk, vasalunk, telefonálunk, fűtünk, stb. Nem is tudjuk, hogy mindez mekkora energiapazarlással jár, amit persze ugyanúgy kifizetünk. Nem lehet valahogy ezzel spórolni? Összegyűjtöttünk néhány praktikát, tanácsot, hogy mi az a sok kis dolog amire érdemes odafigyelni a tudatos energiafelhasználás érdekében.
 KAPCSOLÓDÓ TARTALOM
 Energiatakarékosság
 Egy mozdulat

Az energiamegtakarítás csak odafigyelés kérdése. Apró dolgokból áll, amik nem terhelik meg az embert. Nézzük sorra, hogy a háztartás mely részein kell egy kicsit másképp gondolkozni vagy tenni, hogy akár egy havi számláink összegét megtakarítsuk.

Egyik legnagyobb pénzfaló a fűtés. Kevesen gondolnák, hogy ha 1 °C-kal csökkentjük a fűtést otthonunkban, akkor az 7 %-kal csökkentheti a gázszámlát, valamint napi 1m3 megtakarítást jelenthet országos szinten. De 3 fokkal alacsonyabb hőmérséklet esetén 15%-ot is megtakaríthatunk. Ennél lejjebb persze nem érdemes menni, nehogy megfázzunk!

Az ablakokon és ajtókon nagyon könnyen elszökhet a meleg és bejöhet a hideg levegő. Érdemes jól szigetelt nyílászárókat használni. Nagyon ajánlják a duplaüvegű ablakokat, hiszen ezek belső üvege egy különleges hőtartó felülettel van bevonva, a két üveglap között lévő gáz pedig ezt segíti. Persze, ha nem szeretnénk lecserélni őket, hiszen nem kevés pénzbe kerül, akkor érdemes valamilyen szigetelőanyagot használni. A jó szigeteléssel akár a fűtési energia 30%-át is meg lehet spórolni.

Figyeljünk oda a szellőztetésre is. Nem érdemes sokáig nyitva hagyni az ajtót, ablakot, mert a bent lévő hőmérséklet hamar lehülhet és újra föl kell majd fűteni, ami nagy energiát emészt föl. Javasolt inkább a kereszthuzatos szellőztetés, ami egy nagyon gyors megoldás a benti levegő frissítésére.

Nagy kérdés, hogy érdemes-e légkondicionáló berendezéseket használni. Az egyértelmű, hogy ez a villanyszámla emelkedésével jár, azaz kb. 250kWh töbletfogyasztással, ami akár havi 8-10 ezer forint is lehet. Ezen kívül rontják a levegő minőségét és szemkiszáradást, megfázást is okozhatnak. Érdemes először az alternatív megoldásokat választani, pl. egy ventillátort, vagy napközben a redőnyökkel, árnyékolókal is kellemes hűvös időt tudunk elérni. A klíma használatánál azonba nagyon fontos, hogy csukjuk be az ajtókat ablakokat, hisz a nagyobb tér hűtése nagyobb energiát emészt fel.

Hagyományos izzóinkat cseréljük energiatakarékosra. Ezek ötször kevesebb áramot fogyasztanak és nagyobb az élettartamuk is. A villanyt ne égessük fölöslegesen, mert egy 100W-os égő napi 1 óra világítása 1500 forintba kerülhet évente. De ne is kapcsoljuk fel-le, hiszen így sokkal több energiát fogyaszt, mintha folyamatosan égett volna 5 percet. Olvasáshoz használjunk asztali- vagy olvasólámpát.
A legjobb megoldás persze a természetes fény. Igyekezzünk ezt kihasználni, helyezzük el úgy bútorainkat, hogy a használatukhoz szükséges fény érje őket.

Villanyszámlánkat csökkenthetjük még, ha a mobiltelefon töltőjét kihuzzúk, miután feltöltöttük a telefonunkat. Az elmes készülékeinkbe vásároljunk tölthető akkumulátorokat. Szinte hihetetlen, de az elembe zárt enrgia ára százszor drágább, mint a vezetékben szaladgálóé. A telefontöltők mellett, ha nem használjuk, kapcsoljunk ki teljesen minden készüléket. A készenléti vagy "standby" üzemmód észrevétlenül fogyasztja az áramot. Egy nyomtató pl. évi 4-5 ezer forinttal rövidít meg minket, ha napi 24 órán keresztül be van kapcsolva. A hagyományos PC-k szintén nagy energiapazarlók. Legtöbbet az alaplap, a processzor és a videókártya használ. Ezért is érdemes jól meggondolni a számítógépvásárlásnál, hogy milyet veszünk. A kézi vagy hordozható gépek átlagosan 30 Watt körül fogyasztanak, míg az asztaliak akár 100 Watt-ot is! Válasszunk TFT, tehát sík monitorkat, ezek 75%-kal fogyasztanak kevesebbet, mint a CRT-nek nevezett elődeik.

A fürdőszobában is rengeteg tudunk spórolni, ha fürdés helyett zuhanyozunk. Amikor beszappanozzuk magunkat zárjuk el a vizet, ne folyjon fölöslegesen. Ugyanez vonatkozik a fogmosásra, borotválkozásra is, mert akár napi 8-10 liter vizet is elfolyathatunk a semmiért.

Mosásnál a legnagyobb energiát a víz fölmelegítésére használjuk fel. Ha a normál szennyezettsésű ruhákat 40 fokon mossuk, akkor nem kell annyira forróra melegíteni a vizet. A nagyon piszkos ruhákat pedig áztassuk le mosás előtt, így nem szükséges az előmosás sem. Mindig töltsük tele gépet, mert ha fél adag ruhát mosunk, akkor szinte ugyanannyi energiát és vizet használunk fel, valamint a vízköves fűtőszálak is növelik az áramfogyasztást.
Főzéshez jó hővezetésű tálakat használjunk. Az edény mindig fedje le a lángot vagy a felhevített főzőlapot, hogy ne menjen kárba az energia. Fontos a megfelelő fedő kiválasztása is. Ügyelni kell rá, hogy pontosan illeszkedjen, mert akár ötször kevesebb idő alatt elkészülhet az étel. A főzőlapot és a sütőt 5 és 10 perccel hamarabb kikapcsolhatjuk illetve elzárhatjuk, mielőtt elkészül az ebédünk, hiszen a maradék hő is elég lesz hozzá. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, ezzel is csak a benn lévő hőt engedjük ki, amit folyamatosan újra kell termelni. Ha van otthon kuktánk, használjuk ki, mert több mint fele annyi idő alatt elkészülhetünk vele és ezzel energiát is spórolunk - mind a magunkét és mind a környezetünkét.

A hűtők és fagyasztószekrényeket úgy válasszuk meg, hogy ki is tudjuk használni. A hűtőt a meleg helyektől távól helyezzük el, ne tegyünk bele meleg ételeket, mert csak jobban lefagy, ami a hatásfokát rontja és az energiafelhasználást is növeli. Ha sok élelmiszert szeretünk tárolni otthon, akkor célszerűbb fagyasztóládát vásárolni, mert kedvezőbb energifogyasztással működnek, mint a fagyasztószekrények. A lefagyasztandó ételeket törljük meg és engedjük ki belőlük a vizet, mert úgy sokkal kevesebb energiába telik a fagyasztásuk. A tároláshoz elég, ha hűtőnkben 5°C, fagyasztónban -18°C van.

A fenti elektromos berendezések fogyasztására már a vásárláskor oda kell figyelni. Ilyenkor segítségünkre van az energiacímke, ami A-tól G-ig jelöli meg a termékeket. Egy A (vagy A+, A++) jelölésű hűtő pl. 30%-kal is kevesebbet fogyaszt, mint egy B kategóriás, ami évente 8-10 ezer forint kiadást is jelenthet.
Érdemes hát végiggondolni, hogy mit, mikor, miért és mennyi ideig használunk. A fentiek alapján nagyjából egy havi számláink árát takaríthatjuk meg, akár 100 - 120ezer forint körül is. Figyeljünk oda, hogy könnyebb legyen.

  


Felhasznalo:
Fényes Richárd
Dátum:
2012-07-26 13:34:55

Kedves Takarékoskodók! Hallottatok már az ELMŰ kezdeményezéséről? Ha pontosan fizetjük be a számlákat, akkor ezzel pénzt spórolhatunk! Megnéztem és még regisztrálni sem kell, a kedvezmény automatikusan vonatkozik az időben fizetőkre! Remélem tudtam hasznos információval szolgálni! Richárd


Felhasznalo:
Fényecske
Dátum:
2012-07-24 14:48:25

sok kicsi sokra megy! én is sokáig mosolyogtam azon, hogy ugyan már mennyit fogyaszt a tv, vagy az elosztó azért mert a led világít rajta, de egyébként nincs használatban. Rá kellett jönnöm, hogy sokat :( Mire körbementem a lakásba, és minden ilyen \\\"apróságot\\\" lekapcsolgattam, már vakargattam a fejem, hogy ez azért valóban nem kevés dolog, és elkezdtem rendszeressé tenni, hogy mindent áramtalanítok, és persze mellette alkalmazok egyéb jó tanácsokat is, és láss csodát, valóban csökkent a villanyszámlám. Hasznosak ezek a tanácsok, még ha elsőre mosolyogtatóak is. A napokban pedig rábukkantam az Elmű ügyfélajánló programjára, ami tovább csökkenti a kiadásaimat, egy kis játék keretében! www.arambolt.hu Próbáljátok ki ti is megéri! jó spórolást mindenkinek!


Felhasznalo:
Horváth István
Dátum:
2012-07-17 15:47:26

Az utóbbi időben minden háztartáshoz kötődő kiadásunk megnőtt, úgyhogy muszáj volt komolyabban venni a takarékoskodást. Főként az áramot használtuk indokolatlanul sokat, ezért hűtőnket A++-os verzióra cseréltük, és a cikkhez hasonló tanácsokat megfogadva egyre energiatudatosabbak lettünk, így sikerült 20%-kal csökkentenünk a villanyszámlánkat! Úgyhogy bár apróságoknak tűnnek, sokat segítenek ezek a házi praktikák. Aztán most még kuponokat is kapunk majd a pontos számlabefizetésért az elműtől, úgyhogy abszolút jó érzés, hogy nemcsak spóroltunk, még kedvezményt is kapunk és a környezetünkre is vigyáztunk. Aztán remélem így már összejön egy kedvezményes last minute utazás!


Felhasznalo:
Szokodi Zoltánné
Dátum:
2010-11-14 22:37:17

Nagyon tetszik a cikk! Mi is igyekszünk spórolni az energiafogyasztással, én pl. sokszor 30 fokon mosok a mosógéppel, mivel a mai mosóporok már ezt is tudják, így kevesebb energia fogy mosáskor is.

 [1] 

Új hozzászólás
Név:
E-mail:
Az email cím nem jelenik meg a hozzászólás-ban!
 
  Kérjük írja be a balioldali számot!
 
 
  Új hozzászóláshoz nem szükséges regisztráció, csak adja meg a fentieket és már mehet is. Kérjük valós e-mail címet adjon meg hozzászólásához, csak így vehet részt nyereményjátékunkban. A GlobalPlaza Kft fenntartja a jogot, hogy törli az obszcén tartalmú hozzászólásokat.