Kidobott régi tévék


Egyre jobban hódítanak a plazma és LCD televíziók. Ez nem csoda, hiszen a nagyfelbontású képmegjelenítés (HD) technikájával, sokkal szebb minőségben nézhetjük kedvenc filmjeinket. Egyik legnagyobb hátránya ennek azonba az, hogy régi tévéinket nem használjuk. Legjobb esetben a gyerekszobába, vagy a konyhába kerülnek, legrosszabb esetben pedig a szemétbe. Jó az, ha letesszük a kuka mellé az utcára és elviszi a szemetesautó a többivel együtt? Vagy ezeket is külön kell gyűjteni? És ha igen, mi történik velük?
 KAPCSOLÓDÓ TARTALOM
 E-hulladékfeldolgozás, Szombathely
 Elektrohulladék
 Kormányrendelet

A televízió készülékek a szelektív hulladékfeldolgozás szerint az elektronikus vagy e-hulladékok közé tartoznak, ezért ezeket szintén külön kell gyűjteni, ahogy a papírt, műanyagot vagy üveget. Az elektornikus hulladékok gyűjtőszigeteken való gyűjtésére egyelőre nincs lehetőség, az viszont köztudott, hogy az ezeket gyártóknak árusító üzleteknek 2005. augusztus 13 óta kötelező visszavenni a már nem használt vagy rossz készülékeket. Több helyen úgy próbálták rávenni erre az emberket és felkelteni rá a figyelmet, hogy egy bizonyos összegért beszámították a régi készülékeket, ha újat vásárolunk.

A tévék ún. barna hulladékok.eltávolítják belőlük a veszélyes anyagokat, amiket a 264/2004. számú magyarországi kormányrendelet ír elő, majd szétbontják és válogatják a darabjaikat, hogy előkészítsék az újrafelhasználáshoz. Ilyenek még a rádiók, hifik, számítógépek, telefonok, stb. Amikor beérkeznek az e-feldolgozó üzemben, akkor eszerint válogatják szét őket. Ezek után

A készülékekben a legnagyobb odafigyelést a képcsövek igénylik. Miből is állnak ezek? Az üvegrész méretétől függően akár 1-4 kg ólomot is tartalmazhat. Ezt a működés közbeni röntgensugárzás ellen használják. A frontüveg a képcső 2/3 részét borítja, báriumot tartalmaz, ami mérgező anyag. A szervezetbe jutva hamar feloldódik és izomsejtméregként hat, izombénuláshoz vezethet. A kónuszüveg a hátsó oldalon található, tölcsérszerű rész. Ez ólomoxidot tartalmaz. Ezen belül található a magas nikkeltartalmú elektronágyú, amit réztekercs vesz körül.

 

A magas ólomtartalom miatt a teljes katódsugárcsövet veszélyes hulladékként kezelik. Azonba, ha a veszélyes részt, tehát a kónuszüveget sikerül eltávolítani, akkor a maradékot üveghulladékként lehet feldolgozni. Ilyet végez az Inter Metál Cégcsoport is. Egy fűtőszálas technológiával ellátott gép elválasztja a két elemet egymástól, majd az újrahasznosítható üveg belső felületéről ipari proszívóval távolítják el a kadmium- és cinkszulfid tartalmú fényport. A kadmium pora vagy gőze rákot okozhat. Belégzése után köhögés és szomjúsá lép fel, majd tüdő ödémát vált ki.

Nem kell félni, ezek az anyagok a televíziók vagy monitorok rendeltetésszerű használat során nem veszélyesek. Ezért is tartózkodjunk attól, hogy otthon szétszedjük a készülékeket. Ha elromlott vagy már nem használjuk őket, érdemes elvinni egy feldolgozóüzembe vagy egy olyan helyre, ahol forgalmaznak ilyen készülékeket, de semmiképpen ne kerüljön a kommunális hulladékok közé.

  


Felhasznalo:
Zaynabe
Dátum:
2013-04-28 19:30:28

Kis dre1ga, nagyon fcgyes!!!!d6rfclf6k, hogy joabbn vagytok, e9s Szirka kedve is vide1mabb!!! Napok f3ta gondolkodom a dacos bejegyze9sen, ha sikerfcl f6sszeszednem magam, majd edrok..Prf3be1lje1tok ki egyszer az olajpasztellt, hihetetlenfcl vibre1lf3 szednei vannak, lehet kenni, maszatolni, e9s szinte mage1tf3l siklik a papedron- Abi ezzel kezdett el előszf6r kf6rf6ket rajzolgatni.Nehe9z tisztedtani..khm..ha lehet, mi odakint rajzolunk vele, lemoshatf3 asztalon:)


Felhasznalo:
id. harangi István
Dátum:
2013-01-22 21:29:21

Érdekelne, hogy bontott képernyőt,képernyöket hol lehet leadni

 [1] 

Új hozzászólás
Név:
E-mail:
Az email cím nem jelenik meg a hozzászólás-ban!
 
  Kérjük írja be a balioldali számot!
 
 
  Új hozzászóláshoz nem szükséges regisztráció, csak adja meg a fentieket és már mehet is. Kérjük valós e-mail címet adjon meg hozzászólásához, csak így vehet részt nyereményjátékunkban. A GlobalPlaza Kft fenntartja a jogot, hogy törli az obszcén tartalmú hozzászólásokat.