Sütő, főzőlap, tűzhely vásárlása

Ez egy archívált hír,a cikk érvényessége eddig tartott: 2011-09-04Beépíthető sütő, főzőlap, tűzhely, elektromos és gázos főzőlap. Bemutatjuk melyik milyen és milyet érdemes vásárolni - vásárlási tippek.
 KAPCSOLÓDÓ TARTALOM
 Sütők a GlobalPlaza-n
 Tűzhelyek a GlobalPlaza-n
 Gorenje weboldala

Vajon mindenki számára világos, mi a különbség sütő és tűzhely között? Sütőn érthetnek főzőlappal ellátott sütőt is, pedig nem szükségszerű, hogy a kettő együtt járjon. A sütő és a főzőlap ugyanis beépíthető elemek, külön is megvásárolhatóak, ennél fogva a konyhában egymástól függetlenül elhelyezhetők. Ezzel szemben a tűzhelynél egybe rakják ezt a két dolgot, ami így önálló egységet alkot, és ez nem beépíthető. A beépíthető háztartási gépekről általánosságban elmondható, hogy drágábbak, mint a nem beépíthető társaik.

 

A sütőkről: A profi szakácsok véleménye szerint főzőlapból gázos a jobb, míg sütőből az elektromos. Ez azért van így, mert a gázsütőben kiszárad az étel, mivel az égés során csökken a sütő légkörének oxigén tartalma. Ezen kívül a gázsütőknél nem lehet precíz hőmérsékletet beállítani a nyomás ingadozása miatt. A Tekán, Zanussin és Nardi-n kívül más nem is gyárt beépített gázsütőt. A főzőlapoknál viszont azért van előnyben a gázüzemeltetésű, mert közvetlenül az edényeket hevíti, nem úgy, mint az elektromos, ahol a kerámia közbeékelése miatt az energia átadás közvetetté válik, és így veszít hatásfokából. Azonban Magyarországon rossz a gáz minősége, alacsony a fűtőértéke, nem kifizetődő hát azon spekulálni, hogy elvileg energiatakarékosabb, hogyha használatkor ez úgysem érvényesülhet.

 

ALAP: Ma már mindegyik sütőbe tesznek ventilátort, ami a légkavarást biztosítja. A digitális programóra is egyre gyakoribb a hangjelzéssel együtt, tehát ezekhez még alapáron hozzá lehet jutni.

Elvárható funkciók a legalacsonyabb 40- 60 000 Ft-os kategóriában:

 • Inox felület
 • Biztonsági üveg
 • Szimpla (általában bakelit) kezelőgombok
 • Hőlégkeverés (szimpla ventilátor mozgatja a levegőt)
 • Grillező funkció
 • 50-250 fokig állítható hőmérséklet
 • 5-6 programfunkció (hagyományos sütés, hőlégkeveréses sütés, grillezés és az előző három egymással kombinálása)
 • Egyszerű rács és tepsi tartó (nem mechanikus, görgős)
 • Belső világítás
 • „A” vagy „B” energiaosztály 

A felsőbb kategóriák mind műszaki tartalomban mind felszereltségben mind designban felülmúlják az alattuk levőt.

 

KÖZÉP: Nagyon praktikus és egyszerű fejlesztés a hőlégbefúvás, ami nem azonos a hőlégkeveréssel. A ventilátor elé fűtőszálat szerelnek fel, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre akár három különböző ételt is lehessen készíteni. Ezeknél a sütőknél kemencehatás is elérhető az alsó sütés és a hőlégbefúvás ötvözése által, így nagyon finom pizzákat lehet készíteni. A következő extrák lehetnek még a középkategóriás sütőkben: grillrács, zsírszűrő, háromrétegű üvegajtó, mechanikus és elektronikus gyerekzár, görgös vagy teleszkópos rács és tepsi mozgatás. A középkategóriában megtalálható az digitális kijelző, ami ezen a szinten csak a hőmérsékletet, időt és aktuális funkció ikonját megjeleníteni képes világító számlapocska.

A közép kategória sütői 60 000-tól 140 000 forint közötti összegért találhatóak a piacon. Jellemző funkcióik:

 • Gyerekzár
 • Jobb hőszigetelés
 • Minőségi hatást keltő kezelő gombok
 • Görgős/teleszkópos rács és tepsi mozgatás
 • Hőlégbefuvás
 • Alsó, felső grill
 • 8-10 program: kiolvasztás, pizza sütés, grillezés variációk, hagyományos sütés és ezek kombinálása
 • Digitális kijelző
 • „A” energiaosztály

CSÚCS: A profi sütők már komoly LCD kijelzővel rendelkeznek, akár érintőgombokkal és magyar menüvel ellátva. Néhány komolyabb gyártó sütőinek menüje  recepteket is ajánl, ami jól jöhet, ha az embernek nincs ötlete, hogy mit főzzön. Sokkal hasznosabb funkció lehet ennél az, hogy meg tudja mondani, különböző húsokhoz, milyen hőmérsékletet és időtartamot célszerű beállítani. Sőt, ebben a kategóriában kapható hússzonda is! Ez a remek szerkezet megméri a hús belső hőmérsékletét. Egy hosszú tűt kell beledugni az adott húsba, és a beépített számítógép kiszámolja, meddig kell sütni, miután beállította az ember, mennyi és milyen húsról is van szó. Praktikus extra még, hogy a gyakran sütött ételek sütési beállításait el lehet menteni, azaz ha sokszor készítünk rakott burgonyát, azt rögzíthetjük (pl.:Név: rakott burgonya, Hőfok: 200 fok, Idő: 35 perc) és egy gombnyomásra indíthatjuk, ha újra azt sütnénk. Ezen kategória sütői 150 000 és 250 000 forint között mozognak.

 

A főzőlapokról: Ebből is két fajta kapható: gázos és elektromos. A gázüzemeltetésűből az egykezes divatos, amivel egyszerre lehet szikrát gerjeszteni és gázt adni. Az egyre népszerűbb wok serpenyőhöz fejlesztették ki a wok égőt, amin három körből ömlik a gáz, hogy ideálisan melegíthesse a domború serpenyőt.

 

A standard gázfőzőlapok mérete hatvan centi széles, ezen négy égő található, de létezik hetven centiméteres is, amin öt van. A gázfőzőlap olcsóbb, mint az elektromos, 40 000 forinttól kezdődik, míg a másik 60 000-től. Hátránya viszont, hogy sokkal nehezebben lehet takarítani, mint az elektromosat.

 

TISZTÍTÁS: A kerámialapot csak le kell fújni kerámia-tisztítóval, amíg meg nem száradt rajta a piszok, vagy ha kissé jobban ragaszkodik valami a laphoz, akkor kerámia-kaparót érdemes használni. Csupán a karamelltől kell óvakodni, mert ez az anyag képes reakcióba lépni a kerámiával, és ettől a lap elkráteresedhet.

 

Az elektromos lapon a főzőzónák típusonként változatosabbak, mint a gázosokon. Az alap modelleken egy kicsi, két közepes és egy nagy főzőlap található. Ezen kívül gyakoriak a változtatható főzőzónák is, amit azoknak ajánlunk, akik különböző alakú edényekkel rendelkeznek.

 

INDUKCIÓS FŐZŐLAP – A LEGJOBB?: A jövő sütőlapja lehet az indukciós lap. Mit is jelent az indukció a fizikában? „Áram gerjesztését valamely vezetőben a környező mágneses tér változása révén.” A mágneses térbe helyezett és fémből készült edényben a benne folyó örvényáramok hatására hő keletkezik, így az edény felhevül. Főzéskor a hő közvetlenül az edényben keletkezik, legnagyobb részét az étel veszi fel és a főzőfelület szinte teljesen hideg marad, csak az edény melegíti fel egy kicsit, használatával elkerülhetőek a balesetek. Ez gyakorlatilag az üvegkerámia és a gáz főzőlap előnyeinek egyesítése. Arra kell csak vigyázni, hogy az edény mágnesezhető legyen (acél, öntöttvas)

Konklúzió: Olvasóinknak azt ajánljuk, hogy ha sütőt és főzőlapot vásárolnának, akkor mind a kettő elektromos legyen, mert hazánkban a gáz minősége nem kielégítő. Akik kevesebbet szeretnének erre szánni, azok figyelmébe ajánljuk a tűzhelyeket. Ártól függetlenül, a legjobb technikának az indukciós főzőlapot tartjuk.

  


Felhasznalo:
Bocika
Dátum:
2013-01-30 09:42:20

Hol lehet vennei kerámia-kaparót?

 [1] 

Új hozzászólás
Név:
E-mail:
Az email cím nem jelenik meg a hozzászólás-ban!
 
  Kérjük írja be a balioldali számot!
 
 
  Új hozzászóláshoz nem szükséges regisztráció, csak adja meg a fentieket és már mehet is. Kérjük valós e-mail címet adjon meg hozzászólásához, csak így vehet részt nyereményjátékunkban. A GlobalPlaza Kft fenntartja a jogot, hogy törli az obszcén tartalmú hozzászólásokat.