Az ágy az egyik legfontosabb része mindennapjainknak, hiszen napunk egy harmadát alvással töltjük. A pihenés pedig egészségünk fő kulcsa, így nem mindegy, milyen körülmények között történik. Meglehet, hogy egy rossz döntés rányomja bélyegét éjszakáinkra. Hogy ezt megelőzzük és elkerüljük, íme néhány jó tanács a kényelmes alvás érdekében, hogy mire figyeljünk ágy- és matracvásárlásnál.

Az ágy két fő része az ágykeret és az ágybetét. Ha ezekből a neked megfelelőt választod, egész biztosan kényelmes lesz az alvás. A kettő azonban szinte független egymástól. Attól, hogy szerzünk egy jó ágykeretet, még nem lesz pihentető az alvás.

Ha egyben vásároljuk meg a keretet az ágybetéttel, akkor mindig járjunk utána, mi is van pontosan a matrac alatt. Nem szabad külső alapján dönteni, mivel attól, hogy szép, még lehet kényelmetlen.

Méretek

Ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk az ágyban, hosszának kb. 20 cm-rel hosszabbnak kell lennie, mint magasságunknak. Az ideális szélesség a 90 cm, semmiképp nem kevesebb 80 cm-nél.

Az ágy magassága akkor ideális, ha azon ülve leér a lábunk a földre. A matraccal már nem sokat lehet a magasságon módosítani, így azt az ágykeret kiválasztásánál kell eldöntenünk.

Ágykeret

Az olcsó ágykeretek többsége silány anyagból készül, aminek pár hét után megérezzük hatását. Az sem mindegy, hogy milyen anyagokkal ragasztják, illesztik, felületkezelik ezeket a termékeket. A legfontosabb, hogy az ágy kifogástalan minőségű fa alapanyag felhasználásával és megfelelő asztalosipari szakértelemmel készüljön. Minél inkább megyünk el a vastagabb oldalvastagságú termékek felé, és minél inkább ragaszkodunk a természetes fa csapoláshoz, úgy nő ágykeretünk használati értéke és élettartama is.

Ahhoz, hogy igazán tartós és strapabíró ágy birtokosa lehessünk, ami valóban több évtizedre szolgál majd minket, olyan ágykeretet érdemes választanunk, ami keményfából van (bükk, tölgy, kőris), anyagvastagságát tekintve 25-40 mm között van és hagyományos önzáró fa csapolással illeszkednek egymáshoz az elemek.

A legolcsóbb megoldás az erdei fenyő, szinte bárhol megvásárolhatók és széles a választék is. Azonban könnyen színeződik, és felületét könnyű megsérteni.

Keményfa területen talál a bükkfából készült termékek nyújtják a legnagyobb keményfa termékválasztékot. Tartósak, stabilak, ellenáll a sérüléseknek. Az ár-érték aránya megfelelő. A tölgy és a kőris egy fokkal jobb, mint a bükk, ez biztosítja a még nagyobb ellenállóságot, a hosszú élettartamot.

Matrac

Akár egy, akár két matracból álló betétet választunk, fontos, hogy matrac tökéletesen illeszkedjen az ágykeret méretéhez. Ne tudjon benne mozogni, ugyanakkor ne is kelljen összepréselni azt.

Keménység

Tévhit, hogy a derékfájásra a kemény matrac a megoldás, mert ilyenkor a gerinc deformálódik. Olyan dinamikus alátámasztást nyújtó ágybetétet válassz, mely folyamatosan támasztja gerincoszlopod, s képes gerinced tehermentesítésére. Azonban minél nagyobb valakinek a testsúlya, annál keményebb matracot érdemes választania. A kifejezetten kemény matracok általában azoknak előnyösek, akik nagyobb súlyúk és többnyire hason vagy háton alvók.

A kemény matrac előnye lehet a biztos tartás, hogy ne süppedjünk bele a matracba. Hátránya azonban, hogy az oldalt alvóknál nyomáspontok keletkezhetnek a test különböző pontjain, aminek köszönhető majd a rossz alvás, így az oldalt alvóknak a puhább matracok előnyösebbek. A kisebb súlyú és oldalt alvó személyek inkább puha matracot válasszanak.

Alátámasztás

A jó alátámasztás lényege, hogy gerincünket alátámassza a megfelelő pontokon, és helyes álló pozícióban tartsa alvás közben.

Anyag

Az anyag minősége a tartósságot befolyásolja.

Bonell rugós matrac

A matracban elhelyezett Bonell rugók adják a matrac egyedülálló rugalmasságát és tartását. Kemény, kényelmes fekvést biztosító, rugós matrac. Előnye, hogy hosszú élettartamú. Népszerűek kedvező ár-érték arányuk miatt.

Memory foam matrac

Az emlékező hab alapanyagból készült ágybetét napjaink egyik leghatékonyabb és elismert technológiája a gerinc alátámasztása terén. Nagymértékben képes eloszlatni a testre nehezedő nyomást, így nem tudnak nyomáspontok kialakulni és nem gátolja a vérkeringést sem. A memory matracok különböző keménységekben kaphatók így mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb ágybetétet. Főleg egészségügyi és kényelmi szempontból nagyon előnyös, csökkenti a fájdalmakat, mivel képes tökéletesen felvenni a test formáját.

Vákuum matrac

A vákuum matracok leginkább hideghabokból készülnek, különböző keménységűek, illetve vastagságúak lehetnek. Legnagyobb előnye, hogy a vákuumcsomagolásnak köszönhetően rendkívül egyszerűen tárolhatóvá és szállíthatóvá válik a matrac.

Hab matrac

Szinte tökéletes alátámasztás, hatékony pontrugalmasság, könnyű kezelhetőség és jobb légáteresztő képesség jellemzi ezeket a matracokat.

Vásárlás

A matrac is olyan mint egy ruha vagy egy cipő. Ki kell próbálni. Csak a próba során fog kiderülni, hogy kényelmes-e számunkra az a matrac. Próbáljuk ki legalább 10 percen keresztül az összes fekvőpozícióban, különösen figyelve arra a pózra, amiben aludni szoktunk. Nem szabad elsőre dönteni, mivel könnyen lehet, hogy az még nem az ideális darab. Próbáljunk ki minél több matracot, minél több helyen, szánjunk rá időt. Katalógusból vagy internetről pedig csak akkor rendeljünk, ha előtte kipróbáltuk egy szaküzletben az adott terméket, s a paraméterek pontosan megegyeznek.