Ha túrázni megyünk, nem szabad elfeledkeznünk a megfelelő hálózsák kiválasztásáról sem. Mivel az alváshoz kényelem szükséges, így fontos szem előtt tartanunk, hogy a hálózsákot is a megfelelő szempontok alapján válasszuk ki. Nézzük, mik azok a támpontok, amik segíthetnek az ideális hálózsák kiválasztásában.

Töltőanyag

Az egyik legfontosabb tulajdonsága a hálózsákoknak, hogy mi van benne. Vagyis nem mindegy, hogy szintetikus anyaggal van kibélelve, vagy pehellyel. Míg az előbbi fele annyiba kerül, jóval kevésbé tartja meg a hőt is. A szintetikus anyagok, mint pl. a holofill vagy polarguard nedvesen jobban szigetel, azonban hideg körülmények között valószínűleg nem tud akkora meleget biztosítani, mint a természetes anyaggal töltött hálózsák.

A természetes töltet – a pehely – könnyű és jól megtartja a meleget. A nagyobb töltőerő nagyobb rugalmas kiterjedést jelent, következésképpen jobb szigetelést és kisebb tömeget; ezen túl a magasabb töltőerejű pehely hosszabb élettartamú is.

Külső

De figyeljünk a külsőre is! Olyan anyagból legyen, ami víztaszító: a mai hálózsákok többnyire kívül-belül műszálas alapanyagokból készülnek. A zsák belseje, mely otthont ad nekünk, többnyire jól szellőző, testbarát műszálas anyagokból, vagy kevert pamut-műszál textíliából készül. Meleg, vízparti táborozásokhoz azonban sokan a természetes alapanyagból készült bélésű zsákokat kedvelik.

Modell: komfort-fok és évszakok

A hálózsákok is különböző évszakokhoz, körülményekhez készülnek, így jó előbb tisztában lenni azzal, hogy mikor és hol fogjuk használni. Ismerünk nyári, átmeneti (két évszakos), őszi (három évszakos), téli (négy évszakos) vagy extrém hidegre tervezett hálózsákot. A gyártóknak a komfort-fokozatot is fel kell tüntetniük a hálózsákon, ezek a következők:

Felső limit: a hőmérséklet, amely mellett egy átlagos felnőtt férfi komoly megizzadás nélkül végig tud aludni egy éjszakát.

Komfort: az a hőmérséklet, amely mellett egy átlagos felnőtt nő végig tud aludni egy éjszakát.

Komfort limit: a legalacsonyabb hőmérséklet, amely mellett egy átlagos felnőtt férfi még végig tud aludni egy éjszakát.

Extrém: az a hőmérséklet, amely mellett egy átlagos férfi még képes túlélni egy éjszakát. Nem ajánlott kipróbálni.

Alak

A hálózsák alakja is befolyásolja azt, hogy mennyire lesz kényelmes az éjszaka. A legjobbak az ún. múmiahálózsákok, amik jól igazodnak a test formájához és kapucnival ellátottak, így biztosítanak fokozott védelmet.

A múmia szabású hálózsákok a lábfejeknél vékony, míg a fejnél már szélesebb szabásúak. Növeli a szigetelés hatékonyságát, mivel kicsi a térfogata, azonban sokan szűknek és kényelmetlennek érezhetik – pont a kevés térfogat miatt.

A fél-múmia alakúak már nagyobb teret engednek a mozgásra, mivel a nagyobb tér miatt több helyet kell melegen tartani.

A négyszögletes formájú hálózsákok főleg nyári, jó időben javasoltak. Ezeknek általában nincs kapucnijuk és tágasak, ám a hőt sem tartják meg olyan jól. Sokoldalúan használható – akár takaróként kinyitva is, ám nagy térfogatú és túrázáshoz túl nehéznek is bizonyulhat.

Ár

Mint mindennél, a hálózsák vásárlásánál is befolyásoló tényező az ár. 9-10 ezer forinttól kezdve egészen akár 60-70 ezer forint közötti ártartományban válogathatunk. Arra figyeljünk, hogy az előre meghatározott paramétereinknek megfeleljen a hálózsák és ez alapján válasszunk – ne az ár alapján! Nem biztos, hogy egy 50 ezer forintos hálózsák jobb mint egy 25 ezer forintos.

Hálózsákot próbálni?

Igen. Mindenképp javasoljuk, hogyha kiválasztottad a számodra megfelelőt, próbáld is ki – elférsz-e benne, megvan-e a szükséges mozgástér, megfelel-e a hosszúsága, biztos az évszaknak megfelelőt választottad-e ki, illetve hogy túrázásnál használod-e majd, mennyire nehéz. Ha neked kell cipelni, akkor figyelj oda rá, hogy mennyire leszel leterhelve, elbírod-e: a legjobb, ha minőségi hálózsák és mégis pehelykönnyű.