A hűtővásárlás nem mindennapos dolog, de ha elérkezik az idő, hogy lecseréljük a régit, akkor e nem mindennaposság miatt leszünk épp nehéz helyzetben. Kérdés lehet, hogy érdemes-e fagyasztóval kombinált hűtőt venni, milyen energiaosztályú hűtőt válasszunk, mik az előnyei és hátrányai a „no frost” rendszernek, mikor zajos a hűtő, de az alábbi tanácsokból választ kapunk arra is, hogy miért nem gazdaságos a legolcsóbb hűtőt választani.

Méret

A hűtőnek általában egy adott helyre kell beférnie, ezért a mérete fontos lehet. Az egészen kicsi kompakt hűtőgépektől, az óriási, duplaszárnyú amerikai típusú jégkockaadagolós, fagyasztós, rendkívül impozáns hűtőkig választhatunk háztartástól, illetve a család méretétől, igényeitől függően. Célszerű lemérni a helyet, ahová befér a hűtő (a faltól pár centit el kell hagyni, mivel nem tolhatjuk egészen odáig).

Egy napi szinten működő háztartásba bizony már elég méretes kombinált hűtőt érdemes választani. Legalább olyat, amelyiknek a hűtő része 3-4 polcos, és a fagyasztórésze is 2-3 fiókos.

Energiaosztály

Lehetőség szerint minél alacsonyabb fogyasztású gépet vegyünk, ehhez a legoptimálisabb ha „A” típusú energiaosztályba sorolt terméket választunk. Energiát spórolhatunk akkor is ha olyan produktumot választunk mely hangjelzést ad ha nyitva marad az ajtaja.

A magasabb energiaosztályúak ára természetesen magasabb, ám a hűtőt általában hosszú távra vesszük, így érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy kicsit több befektetéssel ugyan, de hamarosan megtérülő, majd gazdaságosabb hűtőnk legyen.

Fagyasztóval vagy anélkül?

Egy tágas családi házban, ahol általában nagyobb konyha és kamra áll rendelkezésre, érdemes hűtőt és mellé külön fagyasztószekrényt, vagy fagyasztóládát vásárolni.

A kisebb lakások konyhájába viszont sokkal praktikusabb kombinált hűtőt venni, amiben a fagyasztó is megtalálható. Nagyon praktikus megoldás, hiszen nem kell hűtővel és külön fagyasztószekrénnyel, vagy fagyasztóládával rendelkeznünk, ha nincs elég hely a konyha körül. Általában a mérete is ugyanakkora, hiszen a fagyasztó a hűtő alján vagy tetején található.

Ha fagyasztó nélkül... Láda vagy szekrény?

A fagyasztóládák bár félelmetes mennyiségű élelmiszert tárolhatunk bennük, kevésbé praktikusak mind helyigény, mind a tárolandók elhelyezését illetően. Egy álló, fiókokkal, rekeszekkel rendelkező fagyasztószekrény ugyanis sokkal áttekinthetőbb, sokkal könnyebben elérhetjük benne azt, amit ki szeretnénk venni.

A fagyasztóra is érvényes, amiről már szó esett a hűtők energiaosztályánál: annál drágább minél magasabb az energiaosztály, ám annál kisebb lesz az áramszámlánk is a későbbiekben, hiszen a hűtő és a fagyasztó használja a legtöbb energiát általában egy háztartásban.

Egy másik fontos szempont a fagyasztókapacitás. Ez az érték megmutatja, hogy készülékünk mekkora mennyiségű élelmiszert képes lefagyasztani egy nap alatt a megfelelő hőmérsékletre. Minél hamarabb sikerül elérni a kellő szintet, annál kevesebbet veszít ételünk ízéből, vitamintartalmából és minőségéből.

Ha a berendezésben csak egy kompresszor van, akkor a hőmérsékletet csak egyféleképpen lehet szabályozni, ha viszont kettő, akkor egymástól függetlenül is állítható a hűtő és a fagyasztó hőmérséklete.

Az egy *-gal jelölt berendezések -6 °C-ig fagyasztanak, ezek jégkocka készítésre, jégkrém tárolására alkalmasak. A két csillagos készülékek -12 °C-ra képesek lehűteni a betett ételeket, körülbelül 2-3 hétig alkalmasak mirelit tárolására. A ***-os fagyasztók maximum -18 °C-os fagyasztásra képesek, 30-90 napig tárolhatunk ételeket az ilyen fagyasztórészben. A négy csillagos hűtők és fagyasztók -18 °C alá is képesek elmenni, ezekkel a készülékekkel már nem okoz gondot az élelmiszerek akár 90 napos tárolása, illetve a mirelit készítése sem.

Külső és belső

Fontos, hogy a készülék burkolata kellően hőszigetelt legyen. Az olyan hűtőszekrény amelyből „elszökik” a hideg, csak sokkal nagyobb energiafogyasztással tudja az elvárt teljesítményt nyújtani.

Ha megengedhetjük magunknak légkeveréses hűtőszekrényt vásároljuk ez jóval drágább mint a többi gép, de segít megőrizni a hűtőben tárolt élelmiszerek, gyümölcsök, zöldségek frissességét.

Ha tökéletes konyhát szeretnénk, akkor a konyhabútorba elrejtett,beépíthető hűtőgép és beépíthető fagyasztó a legízlésesebb megoldás. Ha beépíthető hűtőt szeretnénk vásárolni, akkor azt mindenképpen tudni érdemes, hogy drágábbak, mint a sima önálló hűtőszekrények. Azonban ezek általában jóval alacsonyabb zajszinttel kerülnek kialakításra, a bútor borítása is segít ebben.

Leolvasztás

Szempont lehet, hogy a berendezés rendelkezzen automata leolvasztó rendszerrel, vagy a legújabb berendezéseknél ún. "No Frost" rendszerrel. Az előző a vastag jégréteg miatt szükséges többlet energiaigényt csökkenti. A"No Frost" rendszer pedig megakadályozza, hogy az ajtó nyitásakor a páradús levegő behatoljon a hűtőtérbe.

A No Frost készülékek hátránya, hogy ezeknél a gépeknél a hagyományos fagyasztókhoz képest magasabb a fogyasztás, illetve a zajszint, de energiatakarékos lehet.

Érdemes körülnézni, mert ha ugyanarról a hűtőgép márkáról és hűtő típusról van is szó, akár több tízezer forintos eltérések lehetnek az egyes áruházak kínálatában.