Táska-táska: gondolhatnánk, mi különbség lehet köztük?! Azonban egy kis hordás után igen nagy különbséget fedezhetünk föl két hátizsák, két iskolatáska között is. Nem mindegy, hogy a gyermek, milyen típusú táskát hord napi szinten a hátán, nem csak kényelmi, hanem egészségügyi szempontból sem!

Nézzük meg, mire figyeljünk, ha táskavásárlás előtt állunk.

A táskák többséges színes és divatos, azonban sokszor ez nem jelenti azt, hogy nem fog tőle fájni a vállunk és nyakunk, s főleg, hogy nem okoz majd a későbbiekben még akár gerincferdülést is. Bár a gyerekek általában a mesefigurás, vagy márkás táskákat részesítik előnyben, jó, ha a szülő odafigyel arra, hogy a táska egészségügyi szempontból is megfelelő legyen.

Pántok

Mindig kétpántos táskát válasszunk, mert csak ez biztosítja az azonos gerincterhelést. Az egy vállon hordott táskától könnyen elferdülhet a gerinc. Emellett a legjobb, ha a pántok minél szélesebbek és párnázottak, mivel ezek is elősegítik a súly egyenletesebb eloszlását. Sok táskán derékpánt is van, ez is előnyös.

Hát

Figyeljünk oda arra is, hogy a hátrész legyen valamivel kitámasztva. Ez általában szivacs, de sokkal jobb ennél, ha merevített – vagyis minél erősebb anyagból készül, annál jobb! Az sem feltétlenül baj, ha a táska alja is valamilyen erősebb anyagból készült. Ha a hátizsák szivaccsal bélelt a test felőli oldalán, akkor megfelelő keménységű.

A jó hátizsák könnyű és merev hátlappal rendelkezik, ami megkönnyíti a használatot, igazodik a háthoz és a gerinchez, nem mellesleg pedig ad egy olyan tartást a táskának, melyben nem gyűrődnek annyira a könyvek, füzetek.

Méret, forma, külső

Ha a gyereknek naponta több kiló súllyal kell járkálnia, nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy ez nagyon nagy megterhelés a gerince számára, így minél tartósabb és strapabíróbb táskát válasszunk – ne a legolcsóbbat! Ha a gyereknek napi több méter, kilométer távot meg kell tennie az iskoláig, még inkább strapabíró táskára van szükség.

Figyeljünk oda, hogy masszív, vízhatlan anyaga legyen, s hogy ne ázzon át. Erős varrása és anyaga legyen, mennyire tűnik erősnek a cipzár. Ezt mindig ellenőrizzük a vásárlásnál, vizsgáljuk meg jó alaposan.

Minél kisebb súlya van a táskának alapállapotában, annál jobb.

Belső

A táskáknál szempont az is (bár nem az elsődleges, de fontos), hogy minél több rekesz és belső zseb legyen, a rendezhetőség érdekében – például hogy ne kelljen a tízórait a könyvek mellé pakolni.

Azt se feledjük el, hogy táskát nem fél vagy egy évre vásárolunk, hanem ennél hosszabb befektetés. Minél inkább figyelünk a megfelelő tartásra, erősségre az első vásárlásnál, annál később következik majd be a második vásárlás időpontja.

Mire figyeljünk a próba során?

Ha a gyermek fölpróbálja a táskát, figyeljünk arra, hogy ne álljon el sehol, pontosan illeszkedjen a hátra, vállra. Ha a vállpántok igazítása sem segít, akkor valószínűleg az nem a megfelelő táska lesz, mert nem elég merev a kialakítása.

Hol vegyük?

Ha látunk egy olcsó táskát az interneten, nem célszerű rögtön, látatlanba megrendelni. Először nézzük meg üzletben is, próbáljuk fel, hogy eleget tesz-e a követelményeinknek, s csak azután rendeljük meg valamilyen webshopban.