A jégkorcsolyázás a tél egyik legkedveltebb sportja, mert nem igazán helyhez kötött, szinte bárhol találhatunk koripályát is. Ha nagyon kedveljük ezt a sportágat és többször is ellátogatunk egy korcsolyapályára, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy a bérlés helyett költséghatékonyabb venni egy saját korcsolyát, ami a miénk lesz, biztosan a megfelelő a stabilitása és csak mi fogjuk használni.

Persze a korcsolyaválasztás függ attól is, hogy milyen típusú korcsolyázási szokásaink vannak. Nem mindegy, hogy egy szezonban csak néhány alkalommal vagy akár hetente többször is eljárunk-e jégkorcsolyázni.

Méret

Amire oda kell figyelni, hogy a korcsolya felpróbálásánál a korcsolya jól fogja a bokát, viszont emellett fontos, hogy előrefelé is engedjen valamennyit. Vannak korcsolyák, amelyek pontos kidolgozásúak, felveszik a láb formáját. Ennél olcsóbb kategóriájúak nagyjából akár 3 különböző méretű lábra is jók. Figyeljünk rá oda, hogy ne szorítsa nagyon a lábunkat, s hagyjon valamennyi előremozgást. Ez azért is fontos, mert ha túlságosan elszorítjuk, akkor a hideg időben nem biztosítjuk a megfelelő vérkeringést a lábujjainknak. Lehetőleg vastag zoknival próbáljuk.

Csatos vagy fűzős?

A legelterjedtebbek a műanyag, csatos rögzítésű jégkorik, ám ha ezeket hetente többször használjuk, akkor könnyen alkalmatlanná válnak.
A fűzős megoldást precízebb a csatosnál, jobban tudjuk szabályozni a lábunkra való illeszkedését.

Olcsó vagy drága?

Az olcsóbb korcsolyák nagy hátránya az is, hogy nem veszik fel a láb formáját, így kb. 2-3 méretű láb belefér ugyanabba a cipőbe. Ez rontja a komfortérzetet és a stabilitást is. Az olcsó koriknál a penge acélszerkezete kevésbé strapabíró, gyorsan kopik és deformálódik. Az olcsóbb kategóriájúak azoknak alkalmasak, akik egy szezonban csak néhány alkalommal veszik elő a korcsolyát.

Aki ennél többet használja a korcsolyát, érdemes elgondolkodnia, hogy valamivel többet áldozzon rá, máskülönben gyakran vásárolhatja majd a jégkorcsolyákat. A magasabb árkategóriás jégkorcsolyák belső része egyféle gyurmás megoldással készül, ami tökéletesen felveszi a lábfej alakját, ezáltal sokkal biztonságosabb viselet lesz. Stabil az oldaltartása és a pengéje is strapabíróbb mint az olcsóbb kategóriájú társainak.

Azok, akik hokizáshoz keresnek jégkorcsolyát, igyekezzenek minél masszívabb, strapabíróbb darabot választani.

Persze nem következtethetünk egyértelműen az árból a minőségre, nem törvényszerű, hogy mindig a drágább a jobb, ezek mindössze azok a jellemzők, amelyek egy olcsóbb és egy drágább jégkorcsolyát általánosságban jellemeznek.

Gyerekeknek semmiképp sem érdemes a legdrágább jégkorcsolyát megvenni, mert ha még nő a lába, 1-2 télnél többet nem bír majd ki a jégkorcsolya. A kezdőknek szintúgy megteszi egy az olcsóbb fajtából.

Egyéb kiegészítők

A korcsolya szára kidörzsölheti a lábat, ezért a korcsolyacipő száráig vagy azon túl felérő, lehetőleg gyűrődésmentes frottír anyagú zoknit válasszunk.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy korcsolyázáskor a hideg miatt kell kesztyűt felvenni, azonban ez nem igaz. Minél vastag kesztyűt választunk, annál biztonságosabban jégkorcsolyázhatunk: a kesztyű meggátolja, hogy esésnél nagyobb sérüléseket szerezzünk, illetve ha véletlenül „átcsúsznának” a kezünkön, nagy mértékben csökkenti a sérülés súlyosságát. A sapka viselése szintén biztonsági okokból jelentős.

Tehát mindent összegezve, a kezdő vagy ritkán korcsolyázóknak az olcsóbb fajta, műanyag csatos korcsolyák is megteszik, amiből a nagy kínálatot találhatjuk a sportszaküzletekben. Akik többször korcsolyáznak egy szezon alatt és profi-szinten űzik, mindenképp olyan korcsolyát válasszanak, ami illeszkedik a lábformájukhoz, strapabíró és a pengéje is jobban bírja a gyűrődést.