A fürdőszobai mosdó a lakás azon részéhez tartozik, amit nem szokás gyakorta cserélni. Így vásárlás előtt érdemes elgondolkodni, milyen stílusú is lesz a fürdőszobánk, mire van pontosan szükségünk, milyenek az elképzeléseink. A stílus mellett azonban fontos szem előtt tartani a beépíthetőséget, a minőséget és a tisztántarhatóságot is.

Méretek

Lehet elsőre nem is gondolnánk rá, de a mosdó magassága is sokat számít. Az ajánlott magasság 80-90 cm körül mozog. Azonban ne feltétlenül a számoknak higgyünk, próbáljuk ki, kényelmes-e, s csak azután engedjünk fölszerelni.

Egy átlagos méretű mosdó körülbelül 60 cm széles és 45 cm mély.

Anyag

Leggyakoribb anyag a mázzal bevont porcelán, mivelkicsi a vízfelvevő képessége, nagy szilárdságú és keménységű, ezért ellenáll a mindennapos használatnak.

Az extra mázzal bevont porcelánmosdók jobban ellenállnak a szennyeződéseknek és a vízlerakódásnak.

A fajanszból készült mosdókat érdemes elkerülni, mivel vízfelvevő képességük rosszabb, ezért gyakran előfordul, hogy a mázon hajszálrepedések láthatóak. Ez hosszútávon pedig az esztétikumot nagy mértékben rontja.

Hagyományos mosdó

A legismertebb és legelterjedtebb forma, amit a falra szerelünk. Hátránya, hogy nem alkalmasak arra, hogy bútorba szereljük, csak különállóan állják meg a helyüket és nincs nagy rakodófelület. Nagyon nagy a választék, és ha szűkös a pénztárcánk, akár már párezer forintért találunk alkalmasat.

Beépíthető mosdó

A hagyományos mosdóknál ma már nagyobb népszerűségnek örvendenek a beépíthető mosdók, mivel pultra, bútorba egyaránt beépíthetők. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy a mosdó nyílása a beépítési sablon szerint legyen kialakítva. Könnyű mosdószekrényt találni alá, a mosdó általában a kivágás kisebb egyenetlenségeit is könnyedén eltakarja.

Egy másik változata az alulról beépíthető mosdó, amikor a pult alá építjük be. Ilyenkor nem a perem van fölül, hanem a pult. A pult ezekben az esetekben természetes kőből készül, könnyen takarítható és nagyon esztétikus. Hátránya viszont, hogy sokkal drágább, mint más típusok.

Szárnyas mosdó

Ez esetben a mosdó anyaga képezi magát a pultot is. Létezik klasszikus és modern vonalvezetésű megoldás is, az ízlésünkre van bízva, milyet választunk. Azonban fontos figyelembe venni, hogy a klasszikus szárnyas mosdóknál a mosdó medence előre kilóg.

Számolnunk kell azzal, hogy mennyi hely van a fürdőszobában, hogy alakítjuk ki, ugyanis a bútor sok helyet foglalhat, illetve fontos odafigyelni arra is, hogy a fiókok és ajtók megfelelően nyíljanak, ne ütközzenek semmibe. Előny, hogy nagyon változatosan lehet beépíteni, gazdag a forma és méret választék.

Ráépíthető mosdó

Elterjedt forma lett a ráépíthető mosdó, mivel szabadságot adnak a fürdőszoba arculatának kialakításában. Viszont fontos odafigyelni a magasságra, mivel a mosdópult magasságának kevesebbnek kb. 15-20 cm-rel kisebbnek kell lennie, hiszen a mosdó maga még erre kerül majd rá, tehát számoljunk a peremmérettel is. Előnye, hogy igazán különleges formákat és stílust lehet vele teremteni, de szintén nem a legolcsóbb megoldás.