Egy-egy háztartási gép vásárlása is tud fejtörést okozni, hiszen a technológia fejlődésének köszönhetően újabbnál újabb programok, funkciók jelennek meg. Összegyűjtöttünk néhány vásárlási tanácsot, amire érdemes odafigyelni ha mosógépet vásárolunk: mik azok a paraméterek, amik jellemzik a mosógépeket, pl. mit jelent az hogy a mosógép energiaosztálya A+ vagy B besorolású.

Fontos kérdés a vásárlás előtt, hogy milyen mértékben kell ezekre figyelnünk és hogy egyes paraméterek mennyire érintenek. Szükségünk van-e csúcskategóriás mosógépre, vagy kevesebb, de számunkra elegendő funkcióval rendelkező mosógépet vásárolva, kevesebb pénzt költve is megtalálhatjuk a számunkra ideálisat?

Méret

A felültöltős gépek méretei 85 cm magasság, 40 cm szélesség, 60 cm mélység.

Az elöltöltős gépek méretei 85 cm magasság, 60 cm szélesség, a mélységük pedig változó általában 40 cm-től kezdődően.

Keskeny mosógépek estében a méretcsökkentés a töltőmennyiség rovására is megy. A keskeny mosógépek átlagos töltősúlya 4-4,5 kg. A normál méretűek ezzel szemben 5-8 kg ruhát is képesek befogadni, míg méretük 60 cm x 60 cm x 85 cm.

Kapacitás

A mosógép töltőkapacitása tájékoztat bennünket arról, hogy egyszerre mennyi ruhanemű mosására használható a készülék úgy, hogy semmilyen probléma ne merüljön fel az üzemelés során. Figyelmen kívül hagyása könnyen a mosógép tartós meghibásodásához vezethet.

Az elöltöltős gépeknél 4 kg-tól egészen 10 kg-ig terjed, felültöltős társaiknál 8 kg a felső határ. Természetesen a kapacitás határozza meg a gép mélységi méreteit, de csak az elöltöltős gépeknél.

Nagyobb családok számára lényeges szempont, hogy az elöltöltős mosógépek kapacitása jóval nagyobb a felültöltős készülékeknél.

Energiaosztály, energiatakarékosság

A mosógép energiaosztály-besorolása a készülék villamosenergia-fogyasztásáról, a mosó teljesítményről, a vízfelhasználásról és a centrifuga teljesítményéről ad információt a vásárlónak. Az "A" jelű besorolás a legjobb, míg az "E" a leggyengébb teljesítményt jelzi. Az A++ energiaosztály fokozott energiatakarékosságot jelent.

Centrifugális sebesség, fordulatszám

Az ideális fordulat a vélemények szerint 800/perc. De sokan esküsznek az 1000-1200 fordulatra is. A ruha gyűröttségét igencsak befolyásolhatja a magas fordulat.A gépek nagy részénél már adott ugyan a fordulatszám változtatásának lehetősége, de minden programhoz van rendelve ruhatípusnak megfelelő fordulat.

Minél nagyobb ez az érték, annál jobban kifacsarja mosás után a megtisztított ruhákat a mosógép – vagyis azok annál hamarabb száradnak meg kiteregetésüket követően. Vigyázzunk, a magas centrifugálási fordulatszám a mosógép „durvább énjét”, a ruhaneműkkel szemben tanúsított kevésbé lágy bánásmódot vonja maga után!

Általános szabály, ha ruhaszárítónk van, minimum 800 fordulat/perc legyen a mosógép teljesítménye, mert a bennmaradó víz rontja a szárítógép energiamérlegét. Aki szeret hagyományos módon teregetéssel szárítani, megelégedhet a 400-as fordulatú centrifugateljesítménnyel, már csak azért is, mert szerényebb berendezés a nagyfordulatúak felébe kerül.

Kisebb a jelentősége a centrifugálási fordulatszámnak, ha a mosás után a szárítás hagyományos módon, teregetéssel történik. Annak célszerű magasabb fordulaton centrifugáló mosógépet vásárolnia, akinek már van, vagy lesz a közeljövőben ruhaszárító gépe. Akkor viszont

legalább percenként 800 fordulattal centrifugáló mosógépet kell választani, ellenkező esetben a ruhaszárítás nagyon gazdaságtalan lesz.

Elöltöltős vagy felültöltős?

A mai technológiából adódóan tulajdonképpen semmi különbség a két kialakítás között. Gyakorlati jelentősége akkor van, ha esetleg a mosás megkezdése után derül ki, hogy egy ruhadarab kimaradt. Míg a felültöltős gépeknél a gép leállítása után 1-2 perccel ez megoldható, addig az elöltöltősnél a vizet le kell szivattyúztatni a gépből.

Látszólag csak vizuális jellemző, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógépet választunk. Bár a mosás szempontjából tényleg nem túl fontos... illetve mégis. Hiszen ha csak a fürdőszobába behelyezés után szembesülünk vele, hogy az elöltöltős mosógép ajtaját egyáltalán nem vagy csak gimnasztikai mutatványokkal tudjuk kinyitni, az finoman szólva is kellemetlen.

Az elöltöltős mosógépek esetén a ruhadarabok be- és kipakoláshoz le kell hajolni, és az, hogy ilyenkor meggörnyedt testhelyzetet kell felvenni, sokaknak jóval kellemetlenebb, mint a felültöltős mosógépek használata.

A felültöltős mosógép típusok rendszerint jóval kevésbé szélesek, 85x40x60 centiméter magassági-, szélességi- illetve mélységi méretadatokkal rendelkeznek. Ezzel szemben az elöltöltős mosógép modellek vonatkozó paraméterei általában 85x60x40 centiméternek felelnek meg – ellenben ezek a mosógépek értelemszerűen könnyebben beépíthetőnek bizonyulnak felültöltős társaikkal szemben, hiszen nem a tetejükön nyithatóak, így közvetlenül be lehet őket tenni a helyiség más elemei (pl. a villanybojler vagy a használati-melegvíz előállításra szolgáló gázkazán) alá.

Szárítógéppel vagy anélkül?

A gyártók általában egy-két elöltöltős típust szárítógéppel kombinálnak, egy készüléken belül. Az ilyen kombinált mosó- és szárítógépek előnye, hogy helytakarékosak, nem kell külön teregetnünk, ami kis lakások esetében fontos szempont lehet. De ezek a gépek mindig csak a töltőmennyiség felét képesek megszárítani...Egy másik fontos szempont, hogy ezek a berendezések a szárításhoz legalább 100 liter vizet használnak, hiszen kondenzációval szárítanak.

Szárítógép használatakor érdemes odafigyelni rá, hogy tudjuk megfelelően használni a szárítógépet és a programokat. A legtöbb ruha szárítható szárítógépben, de feltétlenül ellenőrizzük a ruhacímkén, és ha igen, milyen hőfokon.

Mosási program, mosási idő

A legtöbb gép képes a 40, 60, illetve 90 °C-os mosásra, be lehet állítani, hogy végezzen-e előmosást, öblítést vagy centrifugálást. De a modernebb készülékeken már van kézi mosás program (így az eddig csak kézzel mosható ruhákat is bátran berakhatjuk a gépbe), gyorsprogram, késleltetett indítás (beprogramozhatjuk, hogy hány óra múlva induljon el a mosás), gyapjú program (így gyapjú alapanyagú ruhadarabjainkat is kimoshatjuk a gépben), esetleg öblítő stop (amikor a mosás végén nem centrifugál a mosógép, hanem az utolsó öblítővízben hagyja állni és puhulni a ruhákat). Azonban a vásárlás előtt érdemes elgondolkodni azon, fizessünk-e többet a plusz programért, vagy fölösleges, hiszen mindig otthon vagyunk, amikor betesszük a mosást és nincsenek gyapjú ruháink sem.