Az illatok reakciókat váltanak ki az emberekből, így meglehet az is, hogy egy-egy illat emlékeket, érzelmeket kelt bennünk. Többek között ezért is fontos jól megválasztanunk az illatszereinket – hogy egyéniségünknek megfelelő illatfelhőbe burkoljuk magunkat. Ha pedig társunknak, barátainknak szeretnénk illatszert választani... nos, még nehezebb dolgunk van. A parfümválasztás szubjektív dolog, ám íme mégis néhány támpont a vásárláshoz.

Az illatösszetevők

A parfümök több összetevőből állnak – azaz többféle illatelemet tartalmaznak. Ha több parfümöt is használtál már, próbáld meg előbb összevetni őket és valószínű, hogy lesz egy közös elem, amelyik mindegyikben megtalálható. A parfümöket illatösszetételük alapján különböző csoportokba sorolhatjuk. Ezáltal megállapíthatod, mely illatcsaládból kell válogatnod, ha pedig az összetevőket is ismered, nyert ügyed van!

Érdemes utánajárni akkor, ha ismerősnek válogatsz parfümöt – mely illat az, amelyik biztosan benne van a parfümjeiben.

A nagyobb illatcsaládok például a virágillatok, (összetevők: jázmin, frézia, rózsa, jácint stb.) a citrusillatok (citrom, narancs stb.), a gyümölcsillatok (kiwi, mangó stb), a fás illatok (szantálfa, akác), az orientális illatok (kakukkfű, vanília).

Persze a különböző családoknak is különböző fajtáik vannak. Lehet, hogy annyit tudunk valakiről, hogy a virágillatot kedveli, de ez még nem elegendő információ, mert nem tudjuk például hogy a piros vagy a fehér virágillatot részesíti-e inkább előnyben.

Parfüm vagy toalettvíz?

Az illatszereket a bennük lévő illóolajok mennyisége, illetve töménysége szerint osztályozzák. Minél magasabb az olajtartalom az adott illatszerben, annál erősebb, tartósabb, ám drágább is. A parfümök illóolaj-koncentrációja 15-30% körül van. A legerősebb és legdrágább illatszer, ami azt jelenti, hogy több mint 6 órán át érezhető.

Az eau de parfum még mindig viszonylag jó arányban (8-15%) tartalmaz illatanyagot, ami kb. 3-5 órát tart ki.

Ennél alacsonyabb kategória az eau de toilette, ami 4-8 százaléknyi illatanyagot tartalmaz. Mindennapos használatra ez az ideális.

Frissítő hatása a kölnivíznek, vagyis az eau de cologne-nak van, ami könnyű, tartóssága kb. 2 óra.

Még mielőtt valaki azt gondolná, hogy az a jó, ha a parfüm minél több illatanyagot tartalmaz, részben téved. Természetesen minél nagyobb az illatanyag, annál tovább kitart, és annál karakteresebb az illata is, ám mindennapos használatnál a bőrnek nem tesz jót. Ha minden nap illatszert használunk, akkor az eau de toilette a megfelelő választást, főleg nyáron, amikor a bőrnek minél több levegőzésre van szüksége.

Ml és fl. oz.

A parfümös üvegeken rendszerint találkozhatuk a fl. oz. rövidítéssel. Mit is jelent ez? Az fl. oz. egy angolszász mértékegység, a fluid ounce rövidítése. A parfümök kiszerelését ml-ben és fl. oz.-ben szokták meghatározni. 1 fl. oz. = 28,4 ml.

Hol vásároljak?

Alapvetően jó az, ha érzed az illatát annak, amit megveszel, ám rengeteg online parfüméria is van. Ha pontosan vagy nagyjából tudod az összetevőket, a webes rendeléssel sem nyúlhatsz nagyon mellé. Ha pontosan tudod, melyik parfümöt keresed, érdemes utánanézni az internetet – sokszor sokkal olcsóbban hozzájuthatunk így, mint a boltban.