A makacs gyűrődések kisimításához nem elegendő a forró talp és a nyomóerő, a különböző textíliák eltérő hőfokú vasalást igényelnek. Érdemes megismerkedni azokkal a technikai újdonságokkal, amelyek lényegesen megkönnyítik és meggyorsítják a vasalást. Beépített szabályozóval fokozatonként vagy fokozat nélkül állíthatjuk be a kívánt hőfokot.

Tömeg

A vasaló tömegének kérdése szintén érdekes. Az egyik tábor vallja, hogy csak súlyos vasalóval lehet jó munkát végezni, míg a másik szerint a könnyűség megfelelő műszaki teljesítménnyel ellensúlyozható. Kiváló az a vasaló, amelyiknél még nem szakad le a karunk, de a készülék kisebb tömege sem megy a minőség rovására.

Talp

A polírozott, alumíniumból készült talpak jól siklanak az anyagon. Karcolódásra azonban hajlamosak. A vasalótalpakat elláthatják teflonbevonattal is. Az ilyen talpak kitűnő siklási tulajdonságokkal rendelkeznek, szinte maguktól csúsznak az anyagon, de karcolódásra ezek is érzékenyek. Élettartamuk lényegesen hosszabb, mint a hagyományos talpaké.

Teljesítmény

A vasaló teljesítményét erősen befolyásolhatja a talp anyaga. A cél a tartósság és a kedvező siklás. Az alumíniumtalp nehezen siklik a kelmén. A krómacél már valamivel kezelhetőbb, és még jobb a zománcozáshoz hasonló durilium.

Kábel

Ha vezetékes vasalónk van, fontos a megfelelő kábelhossz is, hiszen sok vasalásnál rájövünk, hogy mennyire fontos is, hogy jól tudjunk vele mozogni. Vannak kb. 70 cm-es zsinórok, ezek értelmetlenül rövidek, így nem kényelmes velük a vasalás. Az ideális a 200 cm körüli kábelhossz.

Gőzölős vasaló

A vasalótalp és a ruhafelület között kialakuló gőzréteg könnyíti a vasalást. E felismerés alapján kezdték el a gőzölögtetővel ellátott vasalók gyártását.

Termostop

Akikkel gyakran előfordul, hogy ottfelejtik a vasalót a ruhán vagy a vasalódeszkán, azoknak az úgynevezett “termostop vasaló vásárlása az előnyös megoldás. Az ilyen vasaló a szokásos szolgáltatásokon túl – tehát a pontos hőfokszabályozó, gőzölögtető és vízpermetező szerkezet mellett – el vannak látva egy elektronikus vezérlésű szerkezettel, amely megakadályozza a gondatlan kezelésből adódó károkat.

Vezeték nélküli vasaló

Ez a típusú vasaló két részből áll. Az egyik a komplett vasaló, minden szerelvényével, beleértve a gőzölögtetőt is, de vezeték nélkül. A másik egy állvány, amelyre a vasaló hátsó részével feltámaszkodik. Ez utóbbi köti össze a villamos hálózattal. A vasaló csak az állványra támasztott állapotában van a hálózattal összekapcsolva, ebben a helyzetben történik a vasaló felfűtése. Vasalás közben a vasaló nincs a villamos hálózattal összekötve.

A vezeték nélküli vasalók ára magasabb, mint az azonos szolgáltatásokat kínáló hagyományosaké. Ha meggondoljuk, hogy általában ritkán cikázunk a lakásban vasalóval a kezünkben, a vezeték nem jelent komoly hátrányt. Ezzel a típusú vasalóval felmelegítés után kb. 2-3 percig lehet folyamatosan vasalni, az újbóli felmelegítés mintegy fél percet igényel.