Teszteltük a legnagyobb élelmiszer-webáruházakat Teszteltük a legnagyobb élelmiszer-webáruházakat

Az internetes vásárlás manapság egyre egyszerűbb. Korábban írtunk arról, hogy milyen emelkedő trendek figyelhetők meg az e-kereskedelemben, most pedig bemutatjuk, hogy a hétköznapi bevásárlásokat is igencsak megkönnyítheti egy jól működő webshop. Nem a levegőbe beszélünk, ki is próbáltuk az online boltok szolgáltatásait, úgyhogy jó és rossz tapasztalatainkat első kézből olvashatjátok!

Először is összeállítottunk egy csomagot, minden kiválasztott boltból ugyanazokat a termékeket szerettük volna rendelni a jobb összehasonlíthatóság érdekében.

A termékkosár a következőket tartalmazta: kávé, tisztítószer, tartós tej, Coca-Cola, ásványvíz, fehérbor, zsebkendő, törlőkendő, mosogatószivacs. Hogy miért éppen ezek? Viszonylag átlagos termékek, melyekre bármely háztartásban szükség lehet, és nálunk az irodában is fogyóeszközöknek számítanak.

Hamar rá kellett jönnünk azonban, hogy nem tudjuk mindenhonnan pontosan ugyanazokat a termékeket rendelni, mivel nem mindenhol forgalmazzák ugyanazokat a márkákat. Így aztán csak a kategóriák voltak mindenhol ugyanazok, a konkrét termékek nem, és ez a végösszegekre is hatással volt.

A tesztelt online áruházak körébe a következőket választottuk: Tesco, GRoby, CBA, Webközért és ABCOnline. Az első három név mindenkinek ismerősen cseng az áruházláncok miatt, utóbbi kettő azonban kifejezetten az online vásárlásokra specializálódott céget rejt. Lássuk tehát, melyik mit tud, és az egyes szempontok alapján mik voltak a tapasztalataink!

Rendelés

A rendelés nagyvonalakban hasonló lépések mentén zajlott mindegyik oldalon. Nem mindenhol van szükség regisztrációra, a CBA oldalán például vendégként is rendelhetünk. A fizetési lehetőségek egyes helyeken bőségesek (GRoby), de vannak oldalak, ahol csak készpénzes utánvét van (pl. Webközért).

A telefonos ügyfélszolgálatot szerencsére egyik esetben sem kellett tesztelnünk, mindegyik cég tudta, mi a dolga, és a megadott helyben és időben szállította termékeket. Mindössze egy futár telefonált érkezés előtt, hogy megkérdezze a kapukódot.

A szállítás időpontját mindenhol több lehetőség közül választhatjuk ki. Kora délután rendeltünk, így aznapi kiszállítást már egyik esetben sem lehetett kérni, de másnapra már a legtöbb bolt vállalta a kiszállítást.

Volt azonban olyan is, hogy csak két nappal későbbre engedtek időpontot választani. Olyan megoldással is találkoztunk (pl. a Tesco esetében), hogy a szolgáltatási vagy más néven szállítási díj a kiválasztott szállítási időpont függvényében változott: ha későbbre kértük a termékeket, olcsóbb lett a kiszállítás.

Tesco: 5/5
GRoby: 5/5
CBA: 3/5
Webközért: 4/5
ABCOnline: 3/5

 Bőséges fizetési lehetőség a GRoby-nál

Sebesség

A sebesség tehát annak is függvénye, mennyit vagyunk hajlandóak fizetni a gyors kiszállításért. A vizsgált áruházak közül az ABCOnline és a Tesco hozta ki a rendelést követő nap délutánján a termékeket. Míg azonban a Tesco esetében csak 700 forintba került a szolgáltatási díj, addig az ABCOnline-nál 1490 forintba került a gyorsaság.

A másik három webáruház két nappal a rendelést követően hozta ki az árut. Kiemelendő, hogy a Webközért esetében így nem volt szállítási díj.

Tesco: 5/5
GRoby: 3/5
CBA: 2/5
Webközért: 2/5
ABCOnline: 4/5

Az ABCOnline-nál rendelt termékek már másnap délelőtt nálunk voltak

Ár

Ahogy korábban már említettük, az árakat nehéz összehasonlítani, mivel nem pontosan ugyanazokat a termékeket rendeltük minden áruházból. A kosár összértéke azonban elég jól megmutatja, hogy kb. milyen árkülönbség van a vizsgált áruházak között.

Az árversenyt a CBA nyerte, náluk a végösszeg mindössze 5147 Ft volt. A képet azonban árnyalja, hogy tőlük több termék esetében is csak a saját márkás, legolcsóbb termékeket rendelhettük. A GRoby is jól teljesített, a Webközérttől rendelt árucsomag is 6000 Ft alatt maradt, a Tescónál pedig 7500 alatt. A legdrágábbnak az ABCOnline bizonyult a maga 8330 forintos végösszegével.

Mindenhonnan lehetett 1,75-ös Coca-Colát, illetve 2,8%-os Mizo UHT tejet rendelni, így ezeket lehet igazán összehasonlítani: a tej a GRoby-nál volt a legolcsóbb (259 Ft), a Tesco és a CBA egyaránt 269-ért kínálta, a másik két versenyző azonban jóval drágább áron adta. A Coca-Cola esetében pedig hármas holtverseny alakult ki a Tesco, a CBA és a GRoby között.

Érdekesség, hogy úgy tűnik, a fizikai áruházlánccal rendelkező kereskedők tudták a legjobb árakat kínálni, nem pedig a kisebb online cégek.

Tesco: 4/5
GRoby: 4/5
CBA: 5/5
Webközért: 1/5
ABCOnline: 2/5

A CBA nyerte az árversenyt

Csomagolás

Ha már a futár a kezedbe nyomja a megrendelt termékeket, nem mindegy, hogyan tálalja. Ezért a csomagolást is megnéztük, kielemeztük, és díjaztuk a jó megoldásokat.

A CBA például egy kisebbfajta tiszta műanyag ládában hozta ki a termékeket, amelyet így könnyű volt átvenni. A Webközérttől egy nagy papírzacskóban kaptuk meg a portékát, ez a megoldás a 90-es évek amerikai filmjeit idézte.

A másik három versenyző esetében nem volt semmi különleges csomagolás, mégis ki kell emelnünk a Tescót, hiszen csak nekik jutott eszükbe, hogy talán a tisztítószereket és az élelmiszereket érdemes volna külön csomagolni. Így aztán szépen külön zacskózták, amit kellett.

Tesco: 4/5
GRoby: 3/5
CBA: 5/5
Webközért: 5/5
ABCOnline: 3/5

A Webközért csomagja – amerikai filmeket idéző papírtáskában

Ítélet

Ha megéri nekünk az online szolgáltatás nyújtotta kényelem, nyugodtan vásároljunk webes áruházakból. Nekünk ez a rövid tapasztalatunk a teszt alapján.

Lehet, hogy várni kell egy-két napot a termékekre, lehet, hogy a szállításért is fizetünk párszáz forintot, de ha nincs kedvünk az áruházakban tölteni az időt, vagy éppen idősebb hozzátartozónk számára könnyítenénk meg a bevásárlást, nyugodtan bízhatunk az online rendelésben.

A győztes Tesco szétválasztotta a tisztítószereket, a tejet és az egyéb élelmiszereket

Az olyan nagyobb cégek, mint a Tesco, CBA vagy GRoby nem is engedhetik meg maguknak, hogy ezen a téren ne nyújtsanak megbízhatóan jó szolgáltatást.

Tesco
 

GRoby

CBA

Webközért

ABCOnline

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Fűtési szezon a Praktikerrel

Fűtési szezon a Praktikerrel

Akár a régi fűtőberendezésed cserélnéd korszerűbbre, vagy egy új megoldást keresel, a Praktiker webshopjában biztosan megtalálod a tökéletes fűtőtestet.

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Akár teljesen új kertet álmodsz meg, vagy csak felfrissítenéd a szeretett zöld területed, a Praktiker webshopjában minden elemet megtalálsz, amire csak szükséged lehet.

Valósítsd meg álom nappalidat elérhető áron!

Valósítsd meg álom nappalidat elérhető áron!

Kedvezményes nappali bútorok a Praktikertől.