A kínai-orosz kooperáció a XXI. század elején jellemzők

Jelen kötet a kínai-orosz kapcsolatok múltját, jelenét és jövőjét elemzi. Az ukrajnai válság ráébresztette az Európai Uniót, és a tágabb értelemben vett Nyugatot, hogy Oroszországgal fenntartott viszony a hidegháborús időket idézi. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok folytatott kelet-ázsiai politikája, amelynek célja Kína körbezárása, szintén feszültté teszi a kapcsolatokat Washington és Peking között. Vajon ez a "kettős játszma" azt eredményezheti, hogy a közeljövőben Kína és Oroszország - félretéve a nézeteltéréseket és köztük feszülő problémákat - még közelebb kerülnek egymáshoz és szorosabb kooperáció fogja őket jellemezni a nemzetközi politikában? Vajon a Moszkva és Peking által létrehozott Sanghaji Együttműködési Szervezet lesz a "geopolitikai tömb", amely átrendezheti a nemzetközi politika színpadát?
Krajcsír Lukács Felvidéken született, egyetemi tanulmányait Magyarországon a nemzetközi tanulmányok szakon végezte (Nyugat-magyarországi Egyetem 2011, Pannon Egyetem 2014). Elsődleges elemzési területe a kelet-ázsiai és közel-keleti országok külkapcsolatai a huszadik század második felében és napjainkban.
Eddig több magyar és idegen nyelvű tanulmánya is megjelent Mediterrán Világ Című folyóiratban, valamint az Étudessurla légion Méditerranéenne című tanulmánykötetben. Külpolitikai elemzései rendszeresen olvashatók a magyarországi és felvidéki - Körkép sk. - weboldalakon.