A magyar szabadságharcos tudnivalóiról jellemzők

"Megtaláltuk Rózsa-Flores Eduardo hagyatékát egy fémdobozban. A testamentum egy kézikönyv volt, amiből Eduardo "dolgozott". Kidolgozta annak teóriáját, hogyan lehet fegyver, harc és háború nélkül kiharcolni és megvalósítani az elszakított részeken élő magyarság autonómiáját.
Modern korunkban hogyan rázzuk le a rabigát. E könyvet a kilencvenes évek közepe táján kezdte összeállítani vagy írni, még a balkáni háború idején - ott délvidéken.
Rózsa-Florest hívta szülőföldje, Santa Cruz (Bolívia gazdag tartománya), hogy segítsen a népszavazáson szentesített autonómia kiépítésében. Naivan magával vitt két erdélyi költőt is, hogy tanuljanak, s e tudásukat hasznosítva akár szülőföldjükön is kamatoztassák. Rózsa-Flores Eduardo nem tartotta be maradéktalanul a kézkönyvében leírtakat. 2009. április 16-án hajnalban két társával együtt lemészárolták Evo Morales elnök kommandósai. Két munkatársát pedig foglyul ejtették.
Egyszer mondta volt nekem, hogyha bármi történik vele, hozzam nyilvánosságra egy könyvét, amit vagy megkapok, vagy megtalálok. Íme, itt a könyv (...)" (Brády Zoltán)