Az alvás- és ébrenléti zavarok diagnosztikája és terápiája jellemzők

Míg az alvásmedicina külföldön dinamikusan fejlődő, különálló szakterület, hazánkban csak az utóbbi időben kezdett ismertté válni. Ebben a folyamatban fontos szerepe van az 1997-ben megalakult Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaságnak. A könyv szerzői a Társaság alapító tagjai közül kerültek ki, akik - hazai klinikai és kutatómunkájuk, valamint külföldi tanulmányútjaik tapasztalatainak hasznosításával - ezen kiadvánnyal is szeretnék segíteni a mindennapi orvosi gyakorlatot. A könyv átfogó jelleggel, gyakorlati szempontokat figyelembe véve ismerteti a leggyakoribb alvás- és ébrenléti zavarok diagnosztikájának és terápiájának lépéseit. A szerzők áttekintik az alvászavarok epidemiológiáját, az alvás élettanának alapjait, valamint az álmok pszichobiológiáját, majd tárgyalják az elsődleges és másodlagos (belgyógyászati, neurológiai vagy pszichiátriai betegséghez társuló) alvászavarokat. Kiemelt klinikai fontossága miatt külön fejezet ismerteti az insomnia gyógyszeres kezelését és nem farmakológiai terápiás módjait, az alvás alatti légzészavarokat, valamint a gyermekkori és időskori alvásproblémák diagnosztikájának és kezelésének speciális szempontjait.
A könyv gyakorlati útmutatást nyújt az alvászavarban szenvedő betegek ellátásához, bemutatja a betegirányítás útját az alapellátástól a szakellátásig. A kiadványt a Magyarországon található alvásambulanciák és alváslaboratóriumok listája, valamint szakirodalom-jegyzék teszi teljessé.
A könyv széles körű szakmai érdeklődésre tarthat számot, hiszen gyakran előforduló, bármely orvosi szakterületen megjelenő kérdéssel foglalkozik. Elsősorban családorvosok belgyógyászok, tüdőgyógyászok, neurológusok, pszichiáterek, klinikai pszichológusok, orvostanhallgatók, pszichológushallgatók és egészségügyi főiskolások számára ajánljuk. A kötet hiánypótló mű mind a gyógyítás, mind az oktatás területén.