BorGasztro jellemzők

"Utazás, gasztronómia, borok... Világot látni, jókat enni és inni... Lehet ennél nagyobb élvezet? Főképp akkor, ha az ember élete párjával teszi meg mindezt...
Nekem újságíróként megadatott, hogy beutazhattam a Föld számos csodás helyét, s megkóstolhattam a különlegességeket, s leöblíthettem ezeket egy-egy pohár finom nedűvel...
Tudom, hogy kiválasztott vagyok. Különben hogyan is élvezhettem volna olyan ritkaságokat, mint például Zimbabwében a gnu steaket? Álmomban sem hittem volna, hogy egyszer a Spitzbergákon fókahússal kínálnak, vagy éppen az északi sarkkörön túl bálnával etetnek. Kínában cápauszony levest kanalazhattam, Ausztráliában kengurut találtak nekem. Indiában a sok erős fűszert nehéz kibírni, de megtanultam, hogy a joghurt semlegesíti ezeket...
A Fülöp-szigeteken azt leshettem el, hogy miként kellene egészségesen élnünk, s csak nyers vega ételeket fogyasztanunk. Nem volt könnyű, s emiatt itt sokat fantáziáltam magamban az orosz kaviárról és bliniről, a mexikói empanadáról, a riói seriskarijákról, ahol kardra feltűzve kínálják a hatalmas sült húsokat, a Palma de Mallorcai piri-piriről, azaz a fokhagymás olajban sült mini garnélákról...
A pazar ételekhez különleges borok járnak. Rajongok a könnyű, nyári, laza kaliforniai White Zinfandelért és a Grenacheért, Dél-Afrikából a Chenin Blanc és a Viogner a kedvencem. A vörösborok közül nagyon szeretem az ausztrál Syrah-t, s a Napa Valley-ből származó Cabernet Sauvignont. Toszkánában a Brunellót ismertették meg velem, Burgundiában a Pinot Noir-t, s amikor Chilében jártam, a Merlot lett a sláger számomra.
Nem szeretném, ha fellengzősnek tűnne a fenti felsorolás. A munkámnak köszönhetem, hogy ennyi jóban részesülhettem. Azt kívánom, hogy sokaknak legyen lehetőségük az imént említett különleges ételeket, italokat kóstolni, mert ezek maguk a mámor, de mégis, a mostani könyvemben inkább az elérhető tájakra kalauzolom el Önöket, a könnyen elkészíthető ételeket, s a normális áron kapható borokat ajánlom. Könnyen megközelíthető úti célokat kínálok, olyan borászatokat, ahová akár interneten is be lehet jelentkezni, s bárki kóstolhat, s o olyan ételeket próbálok bemutatni, amelyek a gourmet kategóriába tartoznak ugyan, de nem számítanak ritkaságnak, lehet kapni, s a magyar háziasszonyok is el tudják készíteni." (L. Kelemen Gábor)