Félelem a sikertől jellemzők

Gyakran elkésik, pedig valóban mindent megtesz, hogy ez többé ne forduljon elő? Szinte megszállottan törekszik a tökéletességre élete minden területén? Hajlamos a halogatásra? Önt is riasztják a meghitt emberi kapcsolatok, az intimitás?
Ha a kérdések bármelyikére IGENnel válaszolt, valószínűleg Ön is fél a sikertől!
"Micsoda?! Én a kudarctól félek, nem a sikertől!" mondhatja erre valaki. Valóban, a jelenség meghökkentőnek tűnik: sokszor tudat alatt félünk a sikertől, ezért nem a "külső körülmények", hanem mi magunk akadályozzuk meg, hogy akár karrierünkben, akár családi és magánéletünkben sikeresek legyünk.
A probléma felismerését nehezíti, hogy a sikertől való félelem egyénenként változó. Van, aki pszichológiai kezelésre szorul, de az sem ritka, ha valaki egy egész életet leél kudarcot kudarcra halmozva anélkül, hogy sejtené, mi a baj. Csupán annyit érzékel belőle, hogy valami miatt soha "nem jönnek össze a dolgok." Az Egyesült Államokban bestsellerré vált könyvet a kiváló pszichiáter, Martha Friedman írta a tőle megszokott világos, közérthető és valóban szórakoztató stílusban.