Ferencvárosi életutak jellemzők

"A Ferencvárosi életutak című antológia önéletírásait a Ferencvárosi Önkormányzat által meghirdetett pályázatra beérkezett írások legjobbjai közül válogattuk. A pályázat meghirdetésére "A teljesség felé" Idősügyi koncepció 2013-ik évi programjai keretében került sor.
A pályázat elsődleges célja az volt, hogy az itt lakó emberek sorsának tükrében megörökítésre kerüljenek az elmúlt évtizedek fontos történelmi és társadalmi eseményei és mozgásai. De nem csak közös történelmi tudatunk fontos adalékaiként, hanem az egymást követő generációk közötti kapcsolat megerősítésére is alkalmas az egyéni sorsok bemutatása. Így a fiatal nemzedékek tagjai szembesülnek felmenőik küzdelmes pályájával, és nem csak "divatja múlt" öregemberekként tekintenek majd rájuk, hanem megismerik azt a nehéz korszakot, amit át kellett élniük, amit, mai létünket megalapozva, végigdolgoztak. Megértik a helytállás nehézségeit és szépségeit, és hogy a mai időseb generációk nélkül az ő életük is másként alakult volna, nehezebb volna. Harmadik célként pedig mindenképpen meg kell említenünk azt is, hogy az itt élő emberek személyes narratíváival a mai magyar írásbeliséget is gazdagítani szeretnénk.
Azzal a meggyőződéssel bocsátjuk útjára kötetünket, hogy az nem csak a fent említett, nemes célok megvalósulását szolgálja majd, de érdekes és élvezetes olvasnivalót is jelent, és ahogy az Előszóban Erdő Péter bíboros prímás úr is írja, segít, hogy minél többen érezzék magukat Ferencváros "szolidáris, cselekvő szeretettel" élő polgárainak." (Mezei Katalin József Attila-díjas író, a szakmai zsűri elnöke)