Gazprom - Az orosz fegyver jellemzők

"...Gáz lengi körül mostanában a futballklubokat, a különféle villamos műveket, újságokat, tévécsatornákat, nyugdíjalapokat, biztosítási társaságokat, bankokat, légitársaságokat.
A Gazpromtól annyira félnek, a Gazpromot annyira dicsérik, hogy úgy fest, nem jut idő arra, hogy akár egy pillantást is vessenek rá, miként épül fel, hogyan is néz ki belülről. Hogy milyen állapotban van mostanság ez a hatalmas orosz fegyver, amelyet még Berija és Hruscsov kovácsolt, Brezsnyev és Koszigin használni tanult, és amelyet Csernomirgyin és Vjahirev Putyin kezébe adott.
Nem rozsdásodott-e meg véletlenül? Tényleg olyan veszélyes-e?
És végül, szét lehetne-e szerelni, hogy feleletet kapjunk ezekre a kérdésekre? Az első szavak, amelyeket Jegor Gajdar, Jelcin megbízott miniszterelnöke mondott nekünk, amikor a gázzal kapcsolatos interjút kértünk tőle, ezek voltak:
- Minek kell ez maguknak? Nem értik, hogy meg fogják magukat gyilkolni? Tudják maguk, mibe akarnak belemászni?
- Még nem tudjuk."
Ezekkel a mondatokkal kezdődik a két ismert publicista, Valerij Panyuskin és Mihail Zigar politikusokkal, korábbi és jelenlegi vezetőkkel készített riportkönyve, mely a világgazdaság egyik legjelentősebb és legtitokzatosabb vállalatát mutatja be. És ettől többet is ad - megdöbbentően őszinte vallomásokat a gáz ideológiájáról, a hatalom keringési rendszeréről.