Mr. Monk Hawaiiban jellemzők

Vannak emberek, akik mindig pontosan tudják, ha valami nem stimmel. Ilyen valaki Adrian Monk, San Francisco leghíresebb detektívje. Annak ellenére, hogy sokan sült bolondnak, eszement mániákusnak tartják, Mr. Monk nagy sikerrel üldözi a bűnözőket, immár nemcsak a televízió képernyőjén.
Napjaink rohanó világában sokszor érzéketlenül megyünk el egy-egy tragikus emberi sors mellett. Mr. Monk azonban nem nyugszik bele a véletlen balesetekbe.
Ehhez talán hozzátartozik saját múltja, egy megmagyarázhatatlan robbantás áldozataként elvesztette szeretett feleségét. Bogaras viselkedése másokat az idegösszeomlás szélére sodró tisztaságmániája mögött kitűnő megfigyelő-, s emberfeletti következtetőképesség rejlik. A pedáns Monk soha ki nem tenné a lábát San Franciscoból, ám képtelen még a gondolatot is elviselni, hogy egyetlen napig is asszisztens, Natalie nélkül kelljen dolgoznia. Így kerül Hawaiira, ahová Natalie barátnője Candece esküvőjére utazik. Megjelenésüket furcsa dolgok kísérik... Mr. Monk kapcsolatba lép a túlvilággal.
Dylan Swift a világhírű médium a túlvilágról kap üzeneteket. Egy esküvő meghiúsul, Helen Gruber meghal, kicsik tűnnek el. Egy igazgató életét veszti, holtteste eltűnik, majd rendkívüli módon előkerül. S közben kék az ég, ragyogó a tenger, és a szellőben hajladoznak a pálmafák.