Sporttáplálkozás szabadidő-sportolóknak jellemzők

Testünk optimális - lelki, szellemi és fizikai - működéséhez fontos, hogy a tápanyagfelvétel arányban legyen a felhasználással. A szabadidő-sportoló táplálkozása alapvetően nem tér el az egészséges táplálkozástól, a különbség főként a nagyobb folyadék- és energiaigényben van. Az energia-, fehérje-, szénhidrát-, folyadék-, ásványianyag- és vitaminpótlás kérdéséről általánosságban azt mondhatjuk, hogy a szükségletek a fizikailag inaktív vagy kevéssé aktív személyekéhez képest bizonyos mértékig nőnek. Könyvünk gyakorlati tanácsokat ad az egészséges táplálkozáshoz, az edzések és a versenyek hatékony teljesítéséhez szükséges megfelelő étkezésről. Reméljük, hozzájárulunk ahhoz, hogy Olvasóink a tudatos táplálkozás kialakítása után még több sporteseményen sikeresen szerepeljenek. A tartalomból: A testedzés szerepe az egészségmegőrzésben A korszerű, „sportos” táplálkozás Az egészséges élelmiszerek csoportosítása Energiát adó tápanyagaink Makrotápanyagok Mikrotápanyagok Különböző sportágak táplálkozási kívánalmai Sportágak jellemzői és energiaszükségletük A folyadékpótlás a szabadidősportban Mit együnk/igyunk edzés és verseny előtt, közben, után? Egészséges életmód - energia-egyensúly Az optimális testösszetétel kialakítása Az optimális testtömeg elérése és az alak formálása Testtömegcsökkentés Testtömegnövelés Erőfejlesztés Alakformálás Sportolás és táplálkozás a várandósság idején „Szuperételek, szuperitalok” Evészavarok és a sport