Szegedtől Szegedig jellemzők

"Azt mondják, egy város kőből épül. És ez nagyjából igaz is.
De mi, akik itt születtünk, ezen az alföldi tájon, ahol otthon vannak az elemek: a szél, a víz, a levegő - mi tudjuk, a város több ennél. A mi szép városunkat olyannak, amilyen: a természet, az emberi akarás, s főként tehetség alkotta és tartja össze.
Utóbbiból, mindannyiunk szerencséjére, bőven jutott ide, a Tisza-Maros szögére.
Bár amikor oly sokszor, s oly büszkén emlegetjük Szegedről, hogy a "tehetség városa", a "kultúra és művészetek városa" - majd' mindig általában, s általánosságban beszélünk.
Noha a nagyonis konkrét tehetségek itt élnek köztünk, találkozunk velük, látjuk őket nap mint nap. Gazdagítják városunk szellemiségét, hírünket viszik az egyre tágabbra nyíló világban, növelik kisugárzásunkat.
Figyelnünk kell rájuk! Meg kell becsülnünk őket! Számba kell vennünk, hol vagy hová tart tehetségük, mit tartanak fontosnak elmondani épp itt, épp most, Szegeden, 2007-ben, mire inspirálják őket a nagy elődök árnyai, Juhász Gyula Tiszai csönd-je, a Széchenyi tér suttogó platánjai, a Dóm ikertornyának messzenyúló árnyéka.
Nos, a válasz többek között itt lapul, ezeken az oldalakon.
Az antológia lapjain, mely tudatosan vállalta az évi "seregszemléző" szerepet, s teszi ezt immár egy évtizede, hagyományosan, igényesen, szívet-lelket gyönyörködtetően. A Szegedtől Szegedig válogatással mi, olvasók immár tizedszer élhetjük át anyanyelvünk helyi ízeinek különös szépségét, eredeti, egyéni életérzésünket, a nemcsak magyar, hanem kimondottan szegedi látásmódot - a szó varázslatos művészetét.
Ez a kötet újabb lehetőség és újabb esély.
Lehetőség, esély az alkotóknak, hogy jelentkezzenek, megmutassák magukat, s lehetőség nekünk, olvasóknak, hogy megismerjük őket. Esély, hogy a hangok - ahogyan Ady mondotta - eljussanak az "Értől az óceánig" - avagy a Tisza partjából a Szajna, a Rajna, a Pó, a Temze partjáig.
Reméljük, el is jutnak!" (Botka László)