TB-ismeretek lépésről lépésre - Kifizetőhelyi tudnivalók jellemzők

A társadalombiztosítás szinte végig kíséri életünket, átszövi mindennapjainkat. Részesei vagyunk, ha valamilyen jogviszonyt létesítve járulékot fizetünk, amikor gyógyszert váltunk ki, egészségügyi ellátást veszünk igénybe, vagy már nyugdíjasok vagyunk. Társadalombiztosítás nélkül nem létezik szociális biztonság. Ugyanakkor azonban a társadalombiztosítási jogszabályok sűrűjében nem könnyű kiigazodni, akár a kötelezettségeinket keressük, akár a jogosultságainkkal szeretnénk tisztában lenni.
Ebben kíván segítséget nyújtani ez a kiadvány, amely ismerteti a társadalombiztosítási jogviszonyokat, bemutatva az ezzel összefüggő nyilvántartásokat és adatszolgáltatásokat, részletezi a járulékfizetési szabályokat, és kitér a nyugellátásokra és a nyugdíjszerű rendszeres ellátásokra is, valamint foglalkozik a nyugdíjbiztosítási eljárásokban érvényesülő felelősségi szabályokkal és a jogorvoslattal.
A könyv elsősorban a kifizetőhelyi ügyintézők munkáját segíti, de hasznos tudnivalókat tartalmaz e téma iránt érdeklődők számára is. Az egészségbiztosítást jelentősen érintő egészségügyi ellátórendszer átalakítása még nem fejeződött be, így az ezzel kapcsolatos ismeretanyag ebben a kiadványban nem szerepel, mint ahogyan a családtámogatási ellátások sem, amelyek megállapítása ez évtől már nem tartozik a kifizetőhelyek feladatkörébe.