Vázlatok a személyiségről jellemzők

Személyiségünk -életünk- világunk. Számos alkalommal feltesszük önmagunk számára a kérdést életünk során -különösen, amikor erőteljes élmények érnek minket- vajon milyen is az a világ, ami körülvesz bennünket, életünk, sorsunk alakulásában vajon mi lehet a saját szerepünk? A kérdésre a válasz nyilván összetett, mégis az események elemzése közben az okok és következmények láncolatában rábukkanhatunk saját jellegzetességeinkre -gondolkodásmódunkra, érzelmeinkre, viselkedésünkre- amellyel erőteljesen megteremtjük, formáljuk életünk eseményeit. A személyiségpszichológia tanulmányozása egy utat, ösvényt nyithat meg bárki számára, aki közelebb szeretne kerülni e titok megfejtéséhez és nyitott önmaga és mások személyiségének megismerésére, megértésére.
A kötet, amit kezében tart az Olvasó, elsősorban az egyetemi hallgatók számára íródott, hogy bevezetést nyújtson a személyiségpszichológia tudományterületének 20. századi fejlődésébe, és eligazítást adjon a főbb elméleti irányzatok szemléleti kiindulópontjának áttekintésében.
A könyv ugyanakkor alkalmas arra is, hogy a téma iránt érdeklődő Olvasó kézi könyvtárát gyarapítva a személyiség kérdésének legalapvetőbb tudományos ismereteiben való tájékozódást elősegíthesse.