Számítógép vásárlásakor sok kérdés felmerülhet, könnyen eltévedhetünk a technika útvesztőiben. A legfontosabb tisztázni először is, hogy milyen időtartamra veszünk gépet, ugyanis a rohamos fejlődésnek köszönhetőn kétévente duplázódik a számítógépek technikai tudása is. Mielőtt az asztali számítógép mellett döntünk, érdemes átnézni, mik is ennek az előnyei, hátrányai, s mire érdemes odafigyelni.

Előnyök, hátrányok

Az asztali számítógép előnye, hogy könnyen bővíthető, bármilyen méretű képernyőt használhatunk hozzá, külön áll minden része. Olcsóbb mint például egy laptop, mindemellett pedig mi magunk állíthatjuk össze, hogy milyen és mekkora teljesítményű egységekből álljon, tehát olcsóbban nagyobb tudású gépet szerezhetünk magunknak. A technikai fejlődéseket követve pedig bármikor tudjuk bővíteni az egységeit. Könnyen és olcsón szervizelhető.

Hátránya azonban, hogy nem hordozható, kevésbé energiatakarékos, sok áramot fogyaszt. Nagy a zajszintje.

Felhasználási célok

A számítógép a leggyorsabban avuló technikai eszköz lesz a háztartásban, ezért csak annyit költsünk rá, amennyit feltétlenül szükséges. Hogy mennyi a szükséges, az a felhasználás jellegétől függ.

Az a gép, amit csak internetezésre, szövegszerkesztésre, alapvető műveletekre használunk, nem igényel nagy teljesítményt, általában egy 2 GB RAM-os gép már bőven megteszi. Ilyenkor választhatunk az olcsóbb konfigurációk közül, de azért legyünk résen, hogy ne mindenből a legolcsóbb kerüljön a gépünkbe.

Speciálisabb eseteknél, mint például filmnézés, videóvágás, fotószerkesztés, már erős processzor, sok RAM-ot és nagyméretű merevlemez szükséges.

Ha valaki videójátékokkal játszik, annak érdemes egy olyan gépre beruháznia, aminek nagy a memóriája. Ugyanis egyes játékok hallatlan memóriaigényesek tudnak lenni, igénylik a magas órajelű processzorokat, és a bika erős, méregdrága videókártyákat. Ez terumészetesen mindig attól függ, hogy milyen típusú játékokról van szó, érdemes tájékozódni, hogy milyen gépigénye van az adott játékoknak, s ez alapján vásárolni.

Alaplap

Sosem takarékoskodhatunk az alaplapon és a videókártyán, mert az mindig a minőség rovására megy. A merevlemez, a processzor mind cserélhető és bővíthető nagyobb teljesítményűre a későbbiekben is. Ha megbízható számítógépet szeretnénk tehát, mindig az alaplap kiválasztására ügyeljünk a legjobban. Csak a jó minőségű márkás darabokra koncentráljunk, mert az alaplapon való spórolás az egyik legnagyobb baklövés, amit csak elkövethetünk. Nem csak az alaplap minősége miatt célszerű márkás terméket venni, hanem azért is, mert azokra megbízható támogatást is kapunk. A következő alaplap gyártók termékei közül nyugodtan választhatunk: ASUS, Gigabyte, Aopen

Teljesítmény

Attól függően, hogy mire használjuk a számítógépet – érdemes nézni a paramétereit. Általános, alapvető dolgokra, mint böngészés, levelezés, fotónézegetés egy 2 GB RAM-mal rendelkező gép tökéletes, míg nagy felbontású filmek nézéséhez, videojátékokhoz vagy videovágáshoz egy 4 GB RAM-os gépet éri meg venni.

A processzornak magjaiból minél több van, annál gyorsabban tudja végrehajtani a párhuzamos műveleteket. Böngészéshez, irodai munkához általában a legolcsóbb processzor is megteszi. Videóvágásnál, képfeldolgozásnál a RAM-ra érdemesebb odafigyelni, itt sem szükséges a legszuperebb processzort megvennünk.

Grafikus kártya

Ez is függ a használati céljainktól. Ha nem akarunk gyakran filmezni, nem foglalkozunk videózással, fotózással, akkor nincs szükség dedikált grafikus kártyára, ilyenkor egy integrált grafikus áramkör is megfelelő.

Merevlemez

Attól függően, hogy mennyi adatot tárolunk, érdemes odafigyelni a merevlemez méretére. Ha filmeket szeretnénk megőrizni rajta, vagy rengeteg fotót, akkor érdemes minél nagyobbat venni. Érdemes odafigyelni, hogy minél kevésbé melegedjen, és hogy minél hosszabb ideig garanciális maradjon. A merevlemezeket érdemes hűtéssel ellátni.

Újabban egyre népszerűbbek az SSD-k, melyek különleges memóriachipekből álló merevlemezek. Népszerűségük oka sebességükben rejlik. Írási és olvasási sebességük akár 10x-ese is lehet a hagyományos merevlemezekének.

Csatlakozók

Érdemes olyat venni, amellyel vezeték nélküli kapcsolatot is létre tudunk hozni, hogy tudjunk vezeték nélküli eszközeinkhez csatlakozni.

Ház

Egyrészt esztétikai szempontok alapján válogatunk, másrészt viszont fontos, hogy annak függvényében válasszunk, hogy mennyire szeretnénk bővíteni a jövőben. Egy jó házban minden elfér, könnyű szerelni és végül, de nem utolsó sorban jó minőségű tápot raknak bele. A tápra is nagyon figyeljünk, ebből is csak minőségit vegyünk. Viszont ha jó minőségű házat veszünk, akkor nem muszáj külön tápegységben gondolkodni, ezeknél a gyártóknál biztosak lehetünk abban, hogy minőségi tápegységet kaptunk.

Vásárlási körülmények, ár

Ne vegyünk használt asztali számítógépet, mert nincs nagy árbeli különbség. Új vásárlása esetén garanciát kapunk, s biztosak lehetünk benne, hogy nem azért adták el, mert nem működött megfelelően.

Célszerű minél nagyobb számítástechnikai boltban vásárolni, főleg a garancia miatt. Nagy árbeli különbségek itt sincsenek és sokszor a szervizelés sem biztosított.

Szintén nem érdemes nagy hipermarketek leárazott, akciós számítógépeiből válogatni. Hosszú távon nem kifizetődő.

Az olcsó gépek többnyire silány minőségű, az ún. költséghatékony szegmensből válogatott alkatrészekből kerülnek összeállításra. Minden ami egy ilyen gépben van, olcsó és noname termék, ráadásul azokból is csak a feltétlenül szükséges minimum mennyiséget tartalmazzák.

A márkás gépek előnyei, hogy nagy szériában készülnek, jók a garanciális feltételeik a hasonló kategóriájú nevesített termékekhez képest, a megbízhatóságban pedig nem kell szégyenkezniük. A márkának is megvan azonban a hátránya, mivel a legtöbb ilyen gép házába nem illeszthető bele egy szabványos alaplap, esetenként egyéb alkatrészek sem, viszont ha a gyártótól vásároljuk meg amire szükség van, akkor akár a normál piaci ár négyszeresét is elkérhetik.

Bármilyen számítógépet is választunk, az elsődleges szempont a használhatóság legyen. Az ár-érték aránya pedig legyen a másodlagos szempont, hiszen ha túl olcsó gépet veszünk, ami nem felel meg használati céljainknak, azzal sokkal rosszabbul járunk, mintha ráköltöttünk volna még párezer forintot.