Az autóhifi fontos eleme az autónknak. Mire kell figyelnünk, ha azonban mégis mi szeretnénk beszerelni az autóhifit?

Minőség

A hangminőség minden hangfalnál, hangszórónál a legfontosabb szempont, így van ez az autóhifik esetében is. Ha megvan az összeg, amit rászánunk, akkor a hangminőségeket összehasonlítva akár könnyűnek is tűnhet a döntés. Egy autórádió minősége sokkal fontosabb, mint a kinézete!

Inkább a hang meghallgatásra fektessük a hangsúlyt, mintsem a különböző paraméterekre. Azonban figyeljünk oda rá, hogy az autó kis utastere nem egyenlő egy üzlet vagy egy demófal adottságaival, ami az előbbinél előny az az utóbbinál hátrány lesz és fordítva.

Teljesítmény

Az egyik tényező, amivel nem érdemes foglalkozni a vásárláskor. Nem biztos, hogy a nagyobb teljesítményű készülék fog jobban szólni...

Egy autóhifi alapesetben egy fejegységből, egy első szettből, egy 4 csatornás erősítőből és egy mélyládából áll. Ezekből kell megvenni az anyagi keretekhez mérten a lehető legjobbakat. Inkább legyen az egész rendszer egy erős középkategóriás, mintsem egy drága fejegységhez vásárolt olcsó erősítő. Érdemes kicsit többet rászánni, vagy apránként megvenni a dolgokat, de a legjobb a kijelölt kereten belül kapható termékek között alaposan körbenézni, kipróbálni, meghallgatni vagy kikérni egy szakember véleményét.

Fejegység

Ez maga amit látunk. Csak a dizájn miatt nem érdemes sokat költeni rá, fontosabb a hangzás. Persze szempont lehet, hogy nagy fényereje legyen, hogy napsütésben is lássunk a kijelzőjét, de sosem szólhat ez az érv a döntés mellett.

Erősítő

Erősítőt venni nehéz, mivel semmilyen támpont nincs, ami segítené a döntést. Figyeljünk arra, hogy a wattszám nem mérvadó. Becsapós lehet, úgyhogy nem érdemes rá nagy figyelmet fordítani.

Kábelek

A tápellátás a rendszer alapját képezi. A jó hangzás érdekében, ha a rendszer színvonalához képest gyenge minőségű kábelezés még mindig rányomja bélyegét a hangra. Megfelelő kábelválasztással javíthatsz már meglévő rendszereden is, vagy kompenzálhatod annak esetleges hiányosságait.

Funkciók

Annak függvényében válasszunk autórádiót, hogy milyen formában tároljuk zenéinket. Fontos szempont lehet, hogyha cd-s rádiót veszünk, hogy lejátssza az MP3-at, hiszen így egy cd-n több száz zenét tárolhatunk.

További szempont, hogy csatlakoztathassunk hozzá pendrive-ot, hiszen bármikor könnyedén levehetünk, vagy hozzáadhatunk egy zeneszámot, valamint így egy helyen sokkal több zenét tudunk tárolni.

Ha képes az autórádió a Bluetooth-kapcsolatra, akkor akár a telefonon található zenéket is le tudjuk játszani, hiszen a rádió azonnal csatlakozni fog a telefonhoz.

DVD autórádiós készülékek csak abban különböznek a normál rádióktól, hogy van video kimenetük, lejátsszák a DVD filmeket és ami a legfontosabb, hogy sok típus olvassa a DVD lemezre írt MP3 fájlokat is. Később, ha már belefér a keretbe, egy monitor segítségével a mozizás mellett könnyebben átlátható lesz az MP3 fájlok kezelése is, ugyanis itt is egy listából választhatod ki zeneszámokat.

Gyári hifi

A legtöbb, ma már gyárilag beszerelt hifiberendezés az autókban, ráadásul a minőségük is hagy kivetnivalókat maga után. Ugyanazért a pénzért pedig már csúcskategóriás autóhifit tudunk beszerelni magunknak.