A biciklivásárlás nem kis költséggel jár, éppen ezért érdemes tudni, hogy milyet vegyünk. Hogy az ideális kerékpár ki tudjuk választani, jó ha tisztában vagyunk vele, milyen funkciókra van szükségünk, mire és milyen gyakran akarjuk használni. Meg persze, hogy mennyit vagyunk hajlandóak rááldozni...

Típusok

A bicikliket típusaik szerint több kategóriába sorolhatjuk, attól függően, hogy mire szeretnénk használni. Először is azt kell eldöntened, hogy hol szeretnéd a biciklit használni: terepen, városban, túrákon? Ha ezzel megvagy, máris szűkült a választható bringák köre.

Terepre

Ha szeretnénk megdolgoztatni a bringát, nem csak a városban száguldozni vele, akkor oda kell rá figyelnünk, hogy olyan típusút válasszunk, ami jól bírja a gyűrődést. A mountain bike-ok előnye, hogy kifejezetten terepre tervezték, de egy hosszabb országúti túrát már nem bír ki. Felfelé könnyű tekerni vele, és minél szélesebb, bordázottabb a kerék gumija, annál stabilabb a csúszós szakaszokon. A hegyikerékpárokat főleg akkor válasszuk, ha inkább sportra, mintsem városi közlekedésre szeretnénk használni. Nem véletlenül van benne a nevében a „hegyi”.

A terep versenybringák közé tartozik még a magasabb árú cyclocross, ám ilyet csak akkor érdemes választani, ha kifejezetten terep versenybringát akarunk.

Persze lehet, hogy extrém terephasználatra szeretnénk biciklit vásárolni, ilyenkor ajánlatos egy downhill-re szert tennünk. Ezeknek robusztus a felépítésük, kis vázzal és kerékkel, alacsony súlyponttal. Nagyon meredek hegyoldalakra, kövekre, extrém bringázóknak ajánljuk.

A legegyszerűbb kerékpártípusok az egysebességes kerékpárok, itt ugyanolyan sebességgel kell indulnod, mint amilyennel tekerni fogsz. Valójában nincs minek elromolnia rajta. Sík terepen a legelőnyösebb, mert nem kell sebességet váltani rajta, az emelkedőn könnyebben átlendülhetünk.

Országútra

A trekking cross típust az országúton és a terepen való használat ötvözetének nevezhetnénk, úgyhogy egy normál hétköznapi bringásnak ez a megfelelő, hiszen alkalmas terepre és országútra is. Nagy kerekei miatt ideálisabb aszfaltra, mint pl. egy mountain bike, ám épp ez az, ami miatt terepen, felfelé tekerésnél nem a legideálisabb választás. A súlypontja is feljebb van, épp ezért országúton való tekerésre kiváló. Mivel Magyarország 90%-a sík terep, pontosan ezek a kerékpárok a legalkalmasabbak az itteni felhasználásra!

Az úgynevezett országúti biciklit sima aszfaltúton ajánlatos használati, alacsony kormánya, magas felépítése és vékony kerekei miatt gyorsan, nagy távolságon lehet tekerni vele. Városban nem ajánlatos, mivel az útpadkán könnyen sérül a felni, nem kedveli a hepehupákat sem, ráadásul nem is hétköznapi használatra találták ki.

Városba

Ha csak városi használatra szeretnénk kerékpárt választani, a legegyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás a városi bicikli választása lehet. Ilyet azonban csak akkor érdemes választani, ha kizárólag városban fogjuk használni.

Ha megvan, hogy milyen típusú biciklit szeretnél, még mindig van jó néhány tényező, amivel nem árt tisztában lenni. A kerékpárt ugyanis összetétele, az alkatrészek minősge határozza meg.

Kerék

Mivel a kerék az, ami a legjobban elhasználódik biciklizés közben, ezért érdemes rászánni a pénzt, és nem spórolni, máskülönben gyakran kell majd cserélgetni.

Minél rosszabb minőségű úton (csúszós, zötykölődős) utazunk, annál inkább vastagabb és bordázottabb kerékgumira van szükségünk, hiszen ez nagyobb felületen érintkezik az úttesttel, így nagyobb biztonságot és tapadást nyújt.

A vékony, alig bordázott kerekek országútra, egyenletes tekerésre ajánlatosak, épp ezek tudják biztosítani a gyorsaságot.

A se nem túl vastag, se nem túl vékony, közepesen bordázott kerekek pedig városi biciklizésre alkalmasak.

Érdemes téli és nyári gumiról gondoskodnunk , ha sokáig szeretnénk használni. Télen ajánlatos erősebben bordázott gumival közlekednünk.

A hátsó kerékagy alapvető felépítése lehet menetes vagy kazettás. A hajtóművel nehezebb dolgunk lesz, de azért a kialakításából általában látszik, hogy komoly darabról van e szó. A hajtómű forgásáról a középcsapágy gondoskodik. Több szabvány létezik, a legolcsóbb elfogadható megoldás a négyszögtengelyes. Ennél csak a hagyományos középcsapágy az olcsóbb, de, ha egy új bringát manapság ilyennel szerelnek, akkor jobb, ha tovább nézelődünk.

Teleszkóp

A következő kérdés, hogy kell-e teleszkóp a biciklire. Ugyan sokat levesz a zötykölődősből, kényelmesebb közlekedni vele, azonban lassít is, és tulajdonságainak ennek főleg terepen van jelentősége. Ha csak városban vagy országúton használjuk, lényegében fölösleges a teleszkóp.

Váz

A kerékpárokat különböző vázakkal gyártják. Ha túl nagy a váz, akkor folyamatosan inogni fogunk, ha túl kicsit, akkor pedig nem tudjuk a lábukat kinyújtani. Hölgyeknek ejtett, erősen lefelé irányuló felsőcsővel készülnek a hétköznapi kerékpárok, hogy könnyebb legyen a le- és felszállás. A férfiak számára készülő, vízszintes felső csövű modellek közt is nagyon sok különbség lehet a váz formájában, hosszában, alakjában. Érdemes kipróbálni az adott biciklit, mert ha rossz a váz, nem kényelmes, valószínűleg nem szívesen ülünk majd rá a biciklinkre.

A vázak különböző anyagokból készülnek, hogy milyen válasszunk, az használatfüggő. A szénacél vázak a legegyszerűbbek és a legkevésbé hálásak, úgyhogy nem érdemes ilyet választani, ha hosszútávra szeretnénk biciklit. A középkategóriás bringák esetében a legelterjedtebb az alumínium váz, ez már jobb mint a szénacél. Ennél rugalmasabb vázak a króm-molibdén anyagból készültek, kevésbé sérülékeny mint az alumínium váz. A titán váz a legkönnyebb és legerősebb is egyben, azonban ritka és jóval drágább mint a más anyagból készültek.

Kormány

Fontos, hogy a nyeregmagasság mindig állítható legyen! Ennél még jobb, ha nem csak a magassága, de a kormány dőlésszöge is szabályozható. Egyesek az országúti, esetleg az időfutamokon használt típusokra esküsznek, mások az egyenes kormányban látnak több fantáziát.

Ülés

Az ülés szintén fontos tulajdonsága az állíthatóság. Ahhoz, hogy az ülést megfelelően be tudd állítani, az kell, hogy az három irányban mozgatható és rögzíthető legyen.

Váltó

A külső váltók működési mechanizmusa szerint a sebességfokozat módosítása a lánc egyik lánckerékről másikra való „terelésével” történik. Könnyen javítható, olcsó, egyszerű és állítható. Ahhoz azonban hogy megőrizzük épségét, folyamatos karbantartásra van szüksége a környezet viszontagságaival szemben.

Az agyváltókban egy kisméretű bolygóműves szerkezet van, amely egymáson, illetve egymás körül elforduló fogaskerekekből áll. A fokozatváltás könnyebb és pontosabb mint egy külső váltó esetében, nagy előnye, hogy elvileg semmilyen karbantartást nem igényel, viszont drága, nehezebb és kevesebb fokozat érhető el vele mint egy külső váltóval.

Méret

Úgy, ahogy használati tárgyaink nagyrészéből, a kerékpárokból is különböző méretek vannak. A különböző típusú, magasságú, testsúlyú emberekhez különböző méretű biciklik ajánlottak. Tehát mindig próbáljuk ki az adott kerékpárt, hogy megfelelő-e, kényelmesen tudunk-e tekerni rajta. Sem a túl nagy sem a túl kicsi váz nem tesz jót a testtartásnak.

Hol és hogy vegyem?

Már csak egy kérdés maradt hátra: hol vegyük meg a biciklit? Rengeteg sok akciót található hipermarketekben, azonban nem biztos, hogy ez a legköltséghatékonyabb megoldás. Ajánlatos sportboltban, kerékpáráruházban vagy kerékpárszaküzletben vásárolni, ha biztosak akarunk lenni benne, hogy pár év alatt nem esik szét alattunk a bicikli, biztonságos, hiszen ez nem csak egy termék, hanem szolgáltatás is egyben.

Érdemes több boltot körbejárni, különböző gyártók kínálatait összehasonlítani. Ne csak az árat nézzük, hanem az ár-érték arányt is. 30 ezer forint alatt ne nagyon vegyünk kerékpárt – kivétel a gyermekkerékpár –, ha nem szeretnénk, hogy rövid időn belül tönkremenjen alattunk. Az ár szinte sosem mérvadó, nem biztos, hogy a legdrágább egyben minőséget is nyújt, ez gyártófüggő.

A kerékpár kinézetének nem szabad elsődleges szempontnak lennie a választásnál, nem attól fogjuk szeretni vagy nem szeretni a későbbiekben, hogy melyik a dizájnja, hanem attól, hogy kényelmes-e a használata, a funkcióinak megfelelően működik-e. Sőt, minél egyszerűbb a kerékpárunk, annál kevésbé figyelnek majd fel rá – vagyis csökken a lopás kockázata is egyben.

Egyéb kiegészítők

Ha biciklit vásárolunk, akkor ne feledkezzünk meg se a magunk, se a kerékpárunk biztonságáról. Mindig vásároljunk bukósisakot, térd- és könyökvédőt is, illetve gondoskodjunk a láthatóságról, a világításról.

A lopás meggátlása érdekében pedig egy jó lakatot is szerezzünk be. A profik az U-lakatokra és a láncos-sodronyos változatokra esküsznek. Utóbbiak talán még praktikusabbak, mert nagyobb a mozgásterük, így többféle lezárást tesznek lehetővé.