A jó cipő kiválasztása nem könnyű feladat. A tél beköszöntével megtalálni az ideális csizmát is okozhat olykor fejtörést. Csizmából rengetegfélét ismerünk, ám az sem mindegy, milyen időben, milyen típusút veszünk fel.

Egészségünk megőrzése szempontjából is fontos, hogy az időjárásnak és a lábunknak megfelelő cipőt húzzuk fel. Alábbi tippjeinkkel szeretnénk felhívni a figyelmet a jó cipő kiválasztásának trükkjeire, illetve hogy mikor milyen csizmát húzzunk a lábunkra.

Anyag

Sokszor számít az, hogy milyen anyagú a cipőnk. Általában a cipő 3 részénél jelölik az anyag típusát: a felsőrésznél, a bélésnél és fedőtalpbélésnél, valamint a járótalpnál. A cipő anyaga lehet bőr, bevonatos bőr, textil és egyéb anyag (általában műbőr). Amire mindenképp érdemes odafigyelni, hogy vízálló legyen, mert egyébként esős, havas időben pórul járunk vele.

Méret

Fontos, hogy a cipő ne pontosan akkora legyen mint a lábunk mérete, mert ez esetben nem tud a láb kényelmesen mozogni benne. A nagylábujjnál kb. 7 milliméterrel nagyobb cipőt ajánlatos venni. Csizma esetén érdemes arra is odafigyelni, hogy mikor fogjuk hordani. Ha téli időben, vastag zoknival, akkor mindig próbáljuk fel, hogy így is kényelmes-e. Mindkét cipőt próbáljuk fel, ugyanis a két lábunk nem pontosan egyforma méretű. Mindig a nagyobb lábunkra vegyük a cipőt.

Típusok

Számtalan típusú csizmát ismerünk és mindnek más funkciója van. Csizma-fajta a bakancs, ami általában nehéz kivitelű, vastagabb bőrből készült száras cipő. A bokacsizma, vagy félmagas szárú cipő olyan őszi-tavaszi viseletre szánt cipő, amelynek szárrésze alig ér a boka fölé. Bár ez csizma, mégsem ajánlatos télen hordani, mivel rövidsége miatt könnyen fázhat benne a lábunk. Télre az olyan csizma javasolt, amelynek magas a szára, és teljesen takarja a láb ikrarészét. Érdemes mindig odafigyelni a bélésre, minél vastagabb, annál jobban melegít majd.

A láb boltozatainak megfelelően a terhelés álláskor a sarokra és a két szélső lábujj tövére esik. Ezért sem célszerű egész nap magassarkú csizmát viselni, hiszen ilyenkor a lábujjainkra támaszkodunk. Arra is figyeljünk, hogy a csizma orra ne legyen túl szűk, mert ilyenkor a középső lábujj felé tolódik az összes ujj és ez a láb eldeformálódásához vezethet.

Figyeljünk a szárbőségre, nem jó ha túl bő a szára, viszont az sem ha szorít, és épphogy fel tudjuk húzni a cipzárt. Figyeljünk arra is oda, hogyha a nadrág szárát a csizma alá szeretnénk betenni, így próbáljuk fel, viszont ha fölötte akarjuk hordani, akkor se lötyögjön a szára a lábunkon.

A vásárlás

Bár nem is gondolnánk, de az sem mindegy, milyen napszakban vásároljuk a cipőt. Mivel a lábunk a terheléssel fárad, ezért a formája is változik. Délután érdemes cipőt vásárolni, mivel ilyenkor még sem nem túl fáradt, sem nem túl kipihent a láb, így azt a formáját adja majd, amit a cipő viselésekor általában. Vigyünk magunkkal zoknit, harisnyát, és próbáljuk fel mindkettővel a cipőt.

Mindkét cipőt próbáljuk fel, járkáljunk benne.