Az egyik leghasznosabb tanács: ne vegyél olyan készüléket, mely sokkal többet tud, mint amire szüksége van és ki tud használni, mert másfél év múlva feleannyiért kétszeres tudású készüléket vehet majd!

Képminőség

70 centis vagy annál kisebb képátlójú TV-hez bármely DVD lejátszó „jó” képminőséget biztosít. Azonban ma már 70 centisnél jóval nagyobb képernyőkön nézünk filmet, így – ha lehetőségünk van rá – vásárlás előtt érdemes megnézni, milyen képminőséget nyújt majd a lejátszó.

Funkciók

Érdemes odafigyelni, hogy milyen formátumokat játszik le a dvd-lejátszó. Ha képeket is szeretnénk vele nézegetni (JPEG), vagy zenét hallgatni (WAV, MP3), akkor figyeljünk rá, hogy kompatibilis legyen ezekkel a kiterjesztésekkel. Célszerű ma már, usb-t is beolvas a lejátszó, így nem kell kiírni a képeket dvd-re, ha meg akarjuk nézni.

Ha zenehallgatásra alkalmas készüléket keres - még ha ma jórészt hagyományos audio CD-ket hallgat is - olyan DVD lejátszót válasszon, mely alkalmas az új nagyfelbontású és többcsatornás audió formátumok valamelyikének vagy mindegyikének lejátszására is, ezek hangminősége ugyanis minden igényt kielégít.

Házimozi rendszer

A házimozi rendszer remek választás azoknak, akik nem szeretnek alkatrészenként összerakni egy komplett rendszert vagy egyszerűen nincs rá idejük, ezért a „minden egyben” megoldás legalább olyan jó, mint az egyenként összerakott.

A több részből összeszerelt rendszer előnye, hogy meghibásodás esetén csak a hibás részt kell javíttatni, azonban ha a hangoló rész a lejátszóba van beépítve, hibásodáskor egyszerre több rész is kiesik.

Az egységes rendszer előnye, hogy sokkal kisebb helyet foglal, így akik nem rendelkeznek a lakásukban túlzottan nagy hellyel, még így is könnyedén elhelyezhetik a rendszert.

Érdemes olyat vásárolni, amelyiknek elöl vannak a ki- és bemenetei, hiszen rendszeres használat esetén nagy könnyebbséget jelent, ha nem kell megfordítani a lejátszót.

Minden esetben érdemes kipróbálni a rendszert és megbizonyosodni arról, hogy pontosan azt akarjuk-e megvásárolni.

Házimozi rendszer vezetékek nélkül

Egy házimozi rendszer velejárója azonban az is, hogy kábelek ágaznak szerte-szét a lakásban. Okos megoldásokkal természetesen ezek eltüntethetők, de léteznek vezeték nélküli rendszerek is.

Ha a háttérsugárzók elhelyezésével még meg tudunk békélni, csak az azokhoz vezető kábelek okoznak problémát, akkor érdemes olyanokat vásárolnunk, amelyek vezeték nélküli jeleket fogadnak. Ezek előnye, hogy a magas vivőfrekvencia miatt a hangminőség gyakorlatilag majdnem megegyezik a vezetékes házimozikéval. Hátrányuk viszont, hogy bár a TV közelében lévő központi egységet nem kell a háttérsugárzókkal összevezetékezni, de a hátterek meghajtásáról, energiaellátásáról így is gondoskodni kell, így a kábeleket nem tudjuk teljesen mellőzni.

DVD-felvevő

Mindenekelőtt azt kell elsőként DVD-R vagy DVR vásárlásakor ellenőrizni, hogy mekkora merevlemezzel van ellátva az adott eszköz. Vannak olyanok, melyekben könnyen cserélhetőek a merevlemezek, azonban számos íróban nem könnyű kicserélni a merevlemezt. Célszerű merevlemezes felvevőt venni, nem pedig olyat, ami DVD-re vesz fel.

A DVR eszközök nagyszerű termékek, hiszen a merevlemez használatával minden felvett filmünk, videónk könnyen elérhető. Ennek azonban hátránya is van, hiszen a merevlemez meghibásodása esetén akár el is veszíthetjük azokat. Egy DVR-DVD kettős eszköz esetén viszont könnyedén készíthetünk mentést a merevlemezről, ezért érdemes párban venni az eszközöket.

Azoknak célszerű dvd-felvevőt venniük, akik pl. szeretnének tv-műsorokat rögzíteni, később visszanézni, esetleg tárolni is azokat.