A billentyűzet és egér fontos eszközei a számítógép-használatnak. A felhasználók sokszor nem is tulajdonítanak nekik kellő figyelmet, pedig ezeket használjuk a legtöbbet. Az alábbiakban megnézzük, mikre lehet odafigyelni a választásnál.

Egér

Aki nem a touchpadot használja a laptopon – márpedig munkához elég nehézkes hosszútávon ezt használni – annak mindenképp szüksége van egy jó egérre. A kétezer forintos egértől egészen a több tízezer forintos egerekig hatalmas a kínálat, és fölmerülhet, hogy miért vegyünk 25 ezer forintért egeret, ha van már 5 ezerért is? Mivel az egereket nagyon sokszor használjuk, ezért érdemes hosszútávon számolni velük és olyat választani, ami a gyorsaságuk és hatékonyságuk mellett szépek és kényelmesek is. Figyeljünk oda arra is, hogy mekkora a méretük, hiszen egy nagy egér kényelmetlen használatot eredményezhet és akadályozhat a használatban.

A drágább egerek általában a kézhez illeszkednek, könnyűek, gyorsak és kényelmes a használatuk. Az extra funkciógombok elősegíthetik a gyorsaságot, de sokan hátránynak is gondolják, mert sokszor olyan helyekre kattinthatunk vele, ahová nem is szerettünk volna. Magunknak kell eldöntenünk, hogy szükségünk van-e rá, vagy nem fogjuk használni, s csak zavaró tényező lenne.

A két legnagyobb márka a Logitech és a Genius. A Logitech egereit a design és a minőség harmóniája jellemzi, a termékskálájuk pedig akkora, hogy mindenki találhat magának való, kényelmes és tetszetős egeret. Hasonlóképp a Genius termékei között is érdemes körülnézni.

A lényeg, hogy érezzük kézbe valónak, megfelelő súlyúnak a kiszemelt egeret.

Vezetékes vagy vezeték nélküli

A vezeték nélküli egerek nagy előnye, hogy nem kell kábelekkel bajlódnunk, s többnyire bárhol, bármilyen felületen használhatjuk.

Hátrányuk, hogy az akkumulátor (elem) megnöveli a súlyt, emiatt nehezebbé válhat a használat, vagy egyes típusoknál az energiatakarékról magához térő egér késleltetett reakciója.

Az olcsóbb vezeték nélküli egereknél ne várjuk azt, hogy olyan gyors, pontos és hatékony lesz, mint a vezetékes egerek, ezért érdemes neves, minőségi és valamivel drágább egeret vásárolni.

Billentyűzet

Amire oda kell figyelni, az, hogy ne billegjen, miközben használjuk, s ne legyen túl zajos.

Hasznosak lehetnek esetleg a multimédiás, funkcióbillentyűkkel felszerelt darabok, ha valaki egyszerűen és gyakran akar elérni bizonyos programokat, vagy azok funkcióit. Ez a munkát nagyban elősegítheti.

Ma már a jelentősebb gyártók zöme a magyar kiosztás szerint feliratoztatja billentyűzetét, de ezen belül is változik a váltógombok, az <Í> és <Ű>, valamint a kurzorblokk elhelyezkedése, no és az <Enter> formája és mérete is. A billentyűzet-vásárlásnál figyeljünk oda, hogy melyek azok a gombok, amiket gyakran használjuk, megtalálhatók-e rajta közvetlenül, vagy csak billentyűkombinációval érhető el.

Ma már rengetegféle billentyűzet van a hagyományos felépítésűektől kezdve a notebookok billentyűzetéhez hasonló lapos klaviatúrán át az ún. ergonomikus kialakítású darabokig. Itt is, mint ahogy az egér esetében, érdemes kipróbálni, hogy hogyan illeszkedik a kezünkhöz, mennyire találjuk kényelmesnek. A kezünk formájától függ, hogy milyen lejtés, kialakítás a legkedvezőbb számunkra, így az addig nem látott típust inkább próbáljuk ki, mielőtt megvesszük. Az úgynevezett ergonomikus, természetes vonalba és szögbe rendezett klaviatúra valóban kéznyugtatóbb, bár rászokni nem olyan egyszerű. Természetesen már a billentyűzetből is létezik vezeték nélküli verzió.

Összegezve: mind a billentyűzet, mind az egér kiválasztásánál elsődleges szempont a kényelem. Azt nézzük meg, nekünk mi a megfelelő. Az egér esetében mérlegeljünk, hogy pár hónapos vagy pár évi használatra szeretnénk-e vásárolni, s érdemes-e picivel többet áldozni rá. A billentyűzetnél fontos a magyar kiosztás, a billentyűk gyors elérése.