Aki sokat szeret zenét hallgatni, annak munkába menet, utazás közben is általában fülhallgató van a fülében, vagy fejhallgató a fején. Nem mindegy, hogy hosszasan, a csendes szobában szeretnénk zenét hallgatni a fejhallgatóval vagy utcán, zajos környezetben használjuk, esetleg a villamoson ülve használjuk.

Hogy melyik esetben mi az ideális, arra az alábbiakban adunk néhány tippet. Mik azok a paraméterek amikre oda kell figyelni a vásárláskor, miért fontos ki- és felpróbálni a fejhallgatót vásárlás előtt.

Használat, hordozhatóság

Hosszas zenehallgatásra a szuper könnyű, hordozható, szivacspárnás fejhallgatók lehetnek ideálisak. Aki gyakran hallgat zenét és nem válogatja meg a környezetet, hogy hol tegye, az általában a könnyűsúlyú, hordozható fejhallgatókat választja.

Méret, kényelem

Általánosságban igaz, hogy a legtöbb esetben a könnyű fejhallgatók kényelmesebbek, mint súlyos társaik. Általában minél nagyobb a fej, annál jobban képes a füles reprodukálni az alacsony frekvencia tartományokat, vagyis azokat a területeket, melyek a basszusért felelnek.

Hogy mégis hogyan döntsük el, hogy alkalmas, kényelmes a fülhallgató, arra egyszerű a megoldás: legalább húsz percig fenn tartva képesek leszünk reálisan eldönteni, hogy az mennyire passzol a fejünkre. S hogy kicsit vagy nagyot? A zárt, circumaural fejhallgatóknál minél nagyobb a hangszórófej, annál jobb. Viszont azoknál a füleseknél melyek feje a fülünkön ül, ott általában a kisebb a jobb.

A kényelemérzet másik fontos befolyásoló tényezője a fejpánt kialakítása. Bármilyen stílusú is legyen a fejpánt a lényeg az, hogy állítható legyen, hiszen így tudjuk a fejformánkhoz igazítani, s hosszas zenehallgatás után csak ez biztosít kényelmet.

Kábelek

A következő problémánk – amire elsőre talán nem is gondolunk – a kábelekkel lehet. Célszerű eldöntenünk, hogy egy oldalon fusson be a két hangszórófejbe a kábel vagy mindkettőbe külön-külön. A többség az egyoldalas kialakítást preferálja, mert állítólag kevésbé gabalyodósak, könnyebb bánni vele, mint a kétoldalas kivitelekhez képest.

Olyan kábelhosszt érdemes keresni, amelyik a leginkább illik a szituációnkhoz, azonban a nagyon hosszú kábeleket célszerű elkerülni, mivel negatív hatással lehetnek a hangminőségre.

Egy kis fülhallgató esetében elég olyan hosszú kábel, ami a nyakunkba téve épp elér a fülünkig, míg egy komolyabb fejhallgatónál, amit otthon használunk filmnézéshez a kényelem miatt érdemes megfontolni kicsivel hosszabb kábelt.

Hangminőség

A fejhallgatók hangminősége az elsődleges szempont lehet vásárláskor. A fejhallgatók hangminőségének megbecslésére a legjobb eszköz a fülünk. Mikor több fejhallgatóba is belehallgatunk, ugyan embere válogatja, de hosszabb-rövidebb idő múlva felismerhetjük a jó és a kevésbé jó közötti különbséget. Ekkor általában a fejhallgatók dobozát is szemügyre vesszük és feltűnhet, hogy még két azonos specifikációval ellátott fejhallgató is teljesen különböző módon szól zenehallgatás közben.

Ár

Általában a minőség és a teljesítmény egyenes arányban áll az árral, így ha tudjuk, milyen kategóriában szeretnénk kutakodni, akkor máris rengeteg terméket zárhatunk ki a szemlélődés során.

Technikai adatok, típusok

A frekvencia tartomány, az érzékenység vagy az impedancia egy azok jelentőségét ismerő vásárló számára fontos támpontot nyújtanak a felső kategóriás fejhallgatók közötti választásnál, azonban ezek nem feltétlenül hasznosak egy kevésbé jól informált érdeklődő számára.

Fejhallgató vs. fülhallgató

Komolyabb munkához a circumaural fejhallgató jó választás lehet. Azok számára, akik nem szeretik, ha a külső zajok megzavarják a hangzást, vagy munkájuk jellegéből adódóan szükségük van arra, hogy felügyelni tudják a hallgatott zenét, ez a típus a megfelelő. Ezek zárt fejhallgatók, így a környezeti zajokat nem engedik be.

A hordozható fejhallgatók kategóriájába főleg a nyitott, könnyűsúlyú, szivacsos kivitelű darabok tartoznak. Itt ugyan környezeti zajok is beszűrődnek a hallgatott zene hullámai közé, de ennek előnye is van, hiszen nem zár el teljesen a külvilágtól, közlekedés közben oda tudunk figyelni a környezeti zajokra is.

A fejhallgatókkal szemben pedig ott állnak a fülhallgatók, amik sokkal kisebbek, könnyebbek és kényelmesebben szállíthatók. Tehát hordozhatóság és súly szempontjából, nincs olyan fejhallgató, amely képes lenne felvenni a versenyt a fülhallgatókkal. Vannak zajcsökkentő fejhallgatók, amiket pont azért találták ki, hogy jelentősen csökkentsék, illetve kioltsák a háttérzajt azért, hogy élvezhetőek maradjanak zenéink. A passzív zajcsökkentéssel szemben, ezekben a fejhallgatókban külön elektronika gondoskodik a háttérzaj kiszűréséről.

A fülbe dugható típusok remekül izolálják a külvilág zajait, ez lehet jó és rossz is, attól függően, hogy mit csinálunk. Veszélyes lehet ha forgalomban használjuk, hiszen lehet, hogy egy autó dudálását nem halljuk meg miatta.