A fényképezőgép egyike az olyan eszközöknek, ami már-már elengedhetetlen kellék minden családban, hiszen a pillanatok megörökítésének legmegfelelőbb eszköze. A digitális fényképezőgépeknél már minimális fényképezési tudással is kiváló minőségű képek készülhetnek.

Azonban szeretnénk néhány fontos tényezőre felhívni a figyelmet, amire érdemes odafigyelni, ha fényképezőgép-vásárlás előtt állunk. Hiszen nem mindegy, hogy családi pillanatokat vagy pillanatképeket, természeti jelenségeket szeretnénk megörökíteni a fényképezőgéppel.

Olcsó vagy drága?

Első körben azt kell eldönteni, mennyi pénzt szánunk a digitális fényképezőgép vásárlásra? 30 ezer forint alatt már kaphatók kicsi, márkásabb fényképezőgépek. Felfelé haladva az árban a különbségek is egyre jobban kiéleződnek. Egyre inkább számít, hogy az adott márka milyen régóta képviselteti magát a fotóeszközök piacán. Amennyiben pénztárcánk engedi, az ismertebb nevű típusokat részesítsük előnyben.

Kompakt (bridge) vagy digitális tükörreflexes (DSLR)?

Alapjaiban elmondható, hogy a digitális fényképezőgépeket két nagy csoportba sorolhatjuk: nem cserélhető objektíves azaz kompakt, bridge gépek és cserélhető objektíves fényképezőgépek.

Míg egy kompakt gép objektívjét nem áll módunkban lecserélni, a cserélhető objektíves gépeknél esemény-típustól függően tudunk objektívet cserélni. Minél komolyabban kezdünk el fotózással foglalkozni, annál könnyebben ráérezhetünk az objektív-csere „ízére”.Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a jó objektívek igen költségesek.

Természetesen, ha van egy jó objektív szett a tükörreflexeshez, akkor a bridge labdába sem rúg, ez egyértelmű. A jó objektívnek azonban megvan az ára. A tükörreflexes gépeknél a tükörnek köszönhetően élethűbb, valósabb képet kapunk, gyorsabb az exponálása és nagyobb az érzékelője is.

Az objektív talán a legfontosabb része a fényképezőgépnek, mivel az helyes képtranszformációk végrehajtásával hozzájárul a kívánt kép tisztaságának, élességének és méretének a kialakításához. Egy-egy normál objektív pl. tájkép, vagy portré fotózása esetén alkalmas, hiszen nincs szükség nagy távolságról fényképezni. Események megörökítésének azonban minél nagyobb távolságú objektívvel rendelkezünk, annál jobb fotókat tudunk készíteni.

Üzemmódok

Oda kell figyelni, hogy a kiválasztott fényképezőgép ne csak automata üzemmóddal rendelkezzen – mondván milyen kényelmes és remek dolog is az, hogy nekünk semmit sem kell beállítanunk a fényképezőgépen. Az automata üzemmódnak valóban vannak előnyei, hiszen gyorsan, beállítás nélkül meg lehet örökíteni egy-egy pillanatot. Ezek a gépek általában nappali napfényben kiváló képeket készítenek, ám ezen kívül nem sok alkalmas helyet és időpontot találunk jó minőségű fotók készítésére. Célszerűbb néhány alapbeállítással ellátott gépet venni (ezek sem drágábbak), és alapdolgokat megtanulva sokkal jobb képeket készíthetünk mint automata-üzemmódban.

Megapixel-csapda

Talán a legtöbbször emlegetett jellemző a megapixel. A kelleténél talán kicsit túl sokat tulajdonítanak neki, sokan azt gondolják, hogy minél nagyobb megapixel számú gépet érdemes venni, hiszen egyértelműen ez határozza meg a kép minőségét. Ez így nem igaz, a megapixel alapvetően csak a kép felbontását határozza meg, tehát csak azt, hogy vízszintes és függőleges irányban hány pixelből álló képet tudunk készíteni.

Általánosságban elmondható, hogy egy 6 megapixeles géppel már A4-es méretű nyomtatás esetén is megfelelő minőségű lesz a fényképünk.

A megapixel az fotózással komolyan nem foglalkozókat nem érinti túlságosan, hiszen pl. egy nyaralás fényképeit valószínűleg csak a monitoron nézzük majd meg, s nem akarjuk hatalmas méretben előhívatni. Az ideális a minimum 6 megapixellel rendelkező fényképezőgép.

Kamera és fényképezőgép egyben

Hasznos lehet ha tudunk mozgóképet is rögzíteni. Egyre több profi digitális fényképezőgép már alkalmas HD-minőségű felvétel készítésére is, így akár a videókamerát helyettesítheti is. Sok esetben szebb képet kapunk a fényképezőgép kamerájával, mint egy átalágos kézi kameráéval. Hátránya, hogy nem tudunk egy időben videó- és képfelvételt készíteni.

Ha kiválasztottuk a megfelelő gépet, a vásárlás előtt érdemes példaképeket nézegetni, hogy tudjuk, bizonyos körülmények között milyen fotókat készít a gép.

A masina funkciója a mindennapi életünkben

A fényképezőgép-vásárlás egyik legfontosabb kérdése: Mire akarod használni a géped, mik azok a funkciók, amik érintenek téged.

Vásároljunk ultrakompaktot, ha kicsi és elegáns, főként automata működésű fényképezőgépre vágyunk, amit könnyen zsebünkbe tehetünk. Ezekben általában kisebb átfogású zoomobjektívet találunk, de a legtöbb élethelyzetben örömmel fogjuk használni.

Vásároljunk kompaktot, ha általános használatra, családi fotózásra, utazáshoz kell, és nincsenek különösebb kívánságaink, nem értünk a fotózáshoz, vagy ha a legjobb ár/tudás arányt szeretnénk elérni.

Vásároljunk bridge kamerát, ha komolyabbra gondolunk, vagy ha utazáshoz (távoli témákhoz, tájképekhez) nagy átfogású zoomobjektívet szeretnénk. Ezeken már nagyon sok funkciót találunk és teljesen automata üzemmód mellett akár teljesen manuálisan is állíthatunk mindent, de már nem lehetnek ott mindig a zsebünkben.

Vásároljunk cserélhető objektíves tükörreflexes gépet, ha eddig filmre is ilyennel fotóztunk vagy van már objektívkészletünk. Akkor is jó választás, ha a gép mérete nem lényeges szempont, de a fotótémáinkból szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni. Ezekkel a gépekkel lehet leginkább megtanulni a fotózás művészetét is.