Az irodai szék az egyik legfontosabb eszköze mindennapjainknak. Ha számítógépes munkát végzünk, akár irodában, akár otthon, egészségügyi szempontból a legfontosabb a jó szék kiválasztása, hiszen ez nagyban befolyásolja testtartásunkat és gerincoszlopunk tartását.

Görgők

Attól függően, hogy parketta vagy szőnyeg van a lakásban/irodában, kemény és puha görgők közül választhatunk. A megszokott a kemény görgő, ami főleg szőnyeg, padlószőnyeg esetében alkalmas, ám a parkettát, padlólapot sértheti. A karcolások, sérülések elkerülése érdekében az ilyen burkolatoknál érdemes puha, gumírozott görgőket vásárolni.

Ha nem tudunk megfelelő görgőt vásárolni, akkor egy padlóvédő székalátéttel védeni tudjuk a padlót a kopástól.

Láb

Az irodai forgószékekre jellemző a csillagláb, műanyag és fém kivitelezésben is. A fémek előnye egyrészt a stílus, az esztétika, másrészt viszont tartósabban is mint a műanyag.

Karfa

Lényeges kérdés, hogy szükségünk van-e karfára. Ha kis szélességű asztalunk van, figyeljünk oda rá, hogy a karfa befér-e az asztal alá, mert ha nem, távol leszünk az asztaltól és nagyon kényelmetlen lesz a munka.

Azonban emellett a karfának nagy szerepe van a vállak helyes tartásában. Magasabb kategóriájú székeknél multifunkciós karfákkal is találkozhatunk. Ekkor állíthatjuk a magasságát, szélességét, esetleg a szögét is.

Háttámla, ülőfelület, szivacs

Minél kisebb széket választunk, annál kisebb lesz a háttámla és az ülőfelület is, valamint a szivacs vastagsága. A magas háttámla egészségügyi szempontból fontos. Figyeljünk oda a háttámla magasságának állíthatóságára, hogy hozzá tudjuk illeszteni hátunkhoz, s ezáltal helyes lehessen a tesstartásunk.

A magasabb árkategóriájú székek esetében sokszor nem szivacsok, hanem rugalmasabb habot használnak, ami kényelmesebb és formáját az évek folyamán megtartja.

Szinkronmechanika

A szinkronmechanikus székekkel dinamikus mozgás biztosítható. A különböző beállításoknak köszönhetően a háttámla dinamikusan állítódik a nyomáshoz és testtartásunkat követi. Ezeknél a székeknél rögzíteni is tudjuk a háttámlát.