A futás a legnépszerűbb sportágak egyike, ám ahhoz, hogy igazán jól tudjunk teljesíteni és elérjük vele a kívánt hatást, a legfontosabb a jó futócipő kiválasztása. Mivel ez a futás legfontosabb eleme, korántsem mindegy, hogy milyet választunk. Ha rendszeresen futunk, áldozzunk rá, kifizetődik! Teljesíteni csak akkor tudunk, ha nem növeljük a sérülésszerzés esélyét, márpedig egy rossz futócipő nem biztonságos, ráadásul az egészségünket is kockára tesszük vele.

A kezdő futók legnagyobb hibája, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a futócipő kiválasztására, ezáltal fájni fog a lábuk, talpuk, szinte mindenük, így a kedvüket is könnyen szegheti a sportnak ez a formája.

Amiket érdemes tisztáznod: milyen a lábboltozatod, milyen gyakran futsz, hol futsz, mennyit futsz, mennyire bírod a terhelést.

Próba

A cipők felpróbálása fontos ahhoz, hogy megállapíthassuk, melyik az ideális. Futócipők esetében fontos a kényelem, épp ezért minél többfajtát próbálunk fel, annál jobban fogjuk érezni a különbséget cipő és cipő között. Próbáljuk ki benne a futást is, hogy egészen biztosan olyat válasszunk, ami kényelmes. Szánjunk rá időt, zoknival próbáljuk, kérjük az eladó segítségét is akár a megfelelő futócipő kiválasztása érdekében.

Típusok

A futócipőknek több fajtája van.

A szöges cipőket általában az elit versenyzők használják, ezek általában könnyűek és nagyon kényelmesek. A szöges talp nagy segítséggel lehet például késő őszi – téli időszakban, a talpakban lévő apró szögek gátolják a csúszást.

Az átlagos edzőcipőt a kezdő futóknak ajánljuk, mivel ezek tartósak és párnázottak. Alkalmasak szinte bármilyen terepre, lassabb és gyorsabb edzésre is. Többféle típusa létezik, így könnyen kiválaszthatjuk a lábunkhoz, edzésünkhöz illőt.

A versenycipőt szellős, könnyű felső anyag és vékony talprész jellemzi. Főleg tapasztalt, gyors futóknak, gyors edzésekre ajánlatos.

A terepcipő tartós, stabil a talpazata és a talajfogása, mivel kifejezetten terepre, emelkedőkre, hegyi, erdei utakra tervezték. Talpazatuk bordázott, hogy gátolja a csúszást. A felső rész általában vízhatlan, hogy esős, sáros helyen se ázzon át. Nincs magas sarokrésze, ezáltal lefelé is könnyebb futni. Hátránya, hogy a cipő merevebb és nehezebb mint más edzőcipő, azonban a futás mellett túracipőnek is ideális. Aszfalton nem érdemes használni, mivel gyorsan elkopnak a csúszásgátlók.

Stílusok

Fontos a cipő stílusa ahhoz, hogy megelőzzük a különböző sérüléseket. Lábunk formáihoz és edzési, futási stílusunkhoz mérten tudunk különböző stílusú cipőkből választani.

Lábboltozat megállapítása

Vizezd be csupasz lábadat, lépj ki sima, száraz felületre! Ha a lábnyomod széles, teljesen szétterül, és nem keskenyedik befelé, akkor alacsony a lábboltozatod és lapos a lábfejed. Amennyiben a lenyomat enyhén ívelt ott, ahol a lábboltozat felemelkedik, normális lábboltozatról beszélünk. Ha keskeny, ívelt, s legjobban a hüvelykujjpárna és a sarokrész látszik és a talp középső része alig, abban az esetben magas a lábboltozat.

A befelé dőlő stílus a lapos vagy alacsony lábboltozatúaknak ajánlott. Ilyenkor futás közben befelé dől a lábfej, ezért szükség van ezt meggátolni, stabilizálni, amire egy dupla sűrűségű közép-talprésszel kialakított futócipő lehet a megoldás. Az alacsony lábboltozatot az jellemzi, hogy vastag talprész köti össze a lábpárnát a sarokkal. A legtöbb ilyen lábbeli egyenes formájú, s ezáltal maximálisan tartja a lábfejet. Ügyelj arra, hogy a középtalprész inkább kemény, mint puha legyen. Dupla középtalprész esetén a cipő belső szélén lévő tömörebb rész arra szolgál, hogy meggátolja a túlzott mértékű pronációt, a stabil sarokkéreg pedig arra, hogy minimálisra csökkentse a lábfej hátsó részének mozgását.

Kifelé dőlő stílusnál a futás közben a talp külső ívén futunk. Általában a magas lábboltozatú futókra jellemző ez a stílus. Ilyenkor a legjobb egy párnázott cipő, ami védelmet nyújt a láb boltíve számára. A magas lábboltozat jellemzője, hogy a lábpárnát a sarokkal csak egy nagyon vékony vonal, vagy semmi sem köti össze. Ilyenkor olyan lábbelit ajánlanak, amely engedi, hogy a lábfejed befelé dőljön, s így csillapítsa az ütést. Olyan cipőt keress, melynek puha, kipárnázott középtalprésze van, alakja standard vagy görbe, s engedi, hogy a lábfej kényelmesen mozogjon futás közben.

A neutrális stílusú futó nem terheli túl sem a külső, sem a belső ívet.

Futóstílus

Attól függően, hogy milyen a futási stílusod, választhatunk stabil (nehezebb és lassabb futóknak), neutrális (átlagos futóknak) és könnyű cipők (kisebb testsúlyú és gyorsabb futóknak) közül.

A szabadidős futóknak nem szükséges olyan mértékű csillapítás a sarok és az elülső résznél, mint azoknak, akik ennek a sokszorosát teszik meg. 

Talp

A cipők talpkiélezésétől függően különböző terepeken tudod használni a futócipőt. Vannak elsődlegesen utcai és pályán való futásra alkalmasak, olyanok, amiket terepen jó használni, ill. amik vegyesen használhatók terepen és pályán is.

Célszerű, ha két pár futócipőnk van és felváltva használjuk, mivel ilyenkor egész biztosan ki tud szellőzni a cipő. Akkor érdemes újat venni, ha a rugalmasság, párnázottság és stabilitás csökkenése miatt a védelem sem lesz a régi. Figyeljünk arra is, hogy a műanyag részek elveszthetik csillapításukat.