A jó futáshoz szükséges a jó felszerelés. Ahhoz, hogy biztosan elkezdjük élvezni ezt a sportágat, nem csak egy jó futócipőre van szükségünk, hanem megfelelő ruházatra is. Hogy akár télen, akár nyáron kellemes legyen. Nézzük, mire figyeljünk oda:

Réteges ruházat

A réteges ruházat a futóruházat egyik fő pontja. A futóruházatnak több szempontnak kell megfelelnie, ilyen a légáteresztő-képesség, a hőszigetelés és a védelem.

Az első rétegnél mind a nőknél, mind a férfiaknál fontos, hogy az első réteg légáteresztő legyen, a ruházat legyen nedvesség-kivezető, laza legyen, vagyis tudjunk benne szabadon mozogni. Figyeljünk a varrásokra, hol vannak, nem dörzsölnek-e.

A második rétegnél a hőszigetelés a fontos tulajdonság.

A harmadik rétegnél a védelem a legfontosabb: vagyis a vízhatlan ruházat és a széllel szembeni védelem.

Aláöltözet

A jó aláöltözet kiválasztása nem elhanyagolható szempont, főleg hideg időben. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szabadban eltöltött idő kellemes legyen.

A páraáteresztő alsó sokkal jobb lehet mint egy pamut anyagú, mivel eltávolítja és átereszti az izzadtságot, gyorsabban szárad és csökkenti a testhőmérséklet gyors változásának kockázatát, ezáltal jobb oda tudunk figyelni az egészségünkre is.

A szintetikus anyagú ruha előnye, hogy puha, könnyen kezelhető, gyorsan szárad és kopásálló, ám mindemellett könnyen piszkolódik, és többnapos használat után már nem tudja elvezetni az izzadtságot, ezért célszerű minden használat után kiöblíteni. Meleg, párás környezetben általában a legjobb.

A gyapjú, ezen belül is főleg a merinó gyapjú minden időjárási körülmény között megfelelő aláöltözet lehet. Nagyon puha és könnyű, természetes alapanyagú, kitűnő a légáteresztő képessége, akár több napon keresztül is viselhető, ugyanis nem érződik rajta fokozott mértékben a testszag. Azonban hátránya, hogy drágább mint a szintetikus anyag és hajlamos az összemenésre az anyag.

A kezelt selyem anyagú aláöltözet elsősorban hideg időben ajánlott. Természetes anyag, puha, a légáteresztő képessége azonban kisebb mint a szintetikus anyagnak vagy a gyapjúnak. Hátránya, hogy lassan szárad és célszerű átmosni használat után. Olcsóbb mint a gyapjú. Főleg hideg időben ajánlott.

Sportmelltartó

Nőknél nagyon fontos a megfelelő sportmelltartó használata is. A jó sportmelltartó erősen, feszesen tart, ugyanakkor nem szorít és nem nyomja a mellett, nem vág a merevítése, a pántjai állíthatóak, kosarai pedig jól formázzák a mellett. Figyeljünk oda a varrásokra, a kosarak méretére, hogy legyen puha lezáró szalagja, valamint hogy biztosítsa a szellőzést.