Az óra lehet olyan használati tárgy, amelyet funkciója miatt hordunk, de viselhetjük ékszerként, kiegészítőként. Egy-egy órának nagy eszmei értéke lehet, az örökségül kapott óra pedig a személyes kötődés miatt lehet fontos. Karórát még ma rengetegen viselnek, holott az időt már bármelyik technikai eszközön figyelemmel tudjuk követni.

Ha óravásárlása adjuk a fejünket, fontos, hogy tisztában legyünk bizonyos paraméterekkel, amire oda kell figyelni. Mitől jó óra egy óra, mikor milyet viseljünk, milyen funkciókra van szükségünk.

Stílus

Különböző stílusú órák közül válogathatunk a sportoson át az elegánsig. Mindig aszerint válasszunk órát, hogy milyen az öltözködési stílusunk. Hiába tetszik meg egy elegáns óra, ha a hét nagy részében sportosan öltözünk, nem fog illeni hozzá. A sportos jelleget főleg a fémcsat, az élénk színek, a digitális kijelző adja, míg az elegánsat a bőrszíj, a fekete vagy fehér számlap és a római számos analóg óra jellemzi, azonban ez nem törvényszerű, hiszen például fémcsatosból is találhatunk elegánsat.

Női óráknál figyeljünk az ékszerviseletre is, hiszen hasonló stílusú órákat is találhatunk, mint amilyen ékszereket viselünk. De férfiaknak és nőknek is egyaránt érdemes lehet olyan órát választani, amelyik bőr- és vászonszíjjal is jól mutat, így akár egy szíjcsere is megoldhatja azt a problémánkat, hogy öltözetünkhöz illő órát viseljünk.

Használat

Természetesen az sem mindegy, hogy a karórát mindennapos, vagy alkalmi használatra vásároljuk. Irodai környezetben célszerű elegáns órát fölvenni, míg ha fizikai munkát végzünk, s akkor is hordani szeretnénk az órát, figyeljünk rá oda, hogy bírja a gyűrődést.

Szíj

A kérdés ami fölmerülhet, hogy bőrszíjasat vagy fémcsatosat vegyünk. Persze, mindenkinek megvan a maga ízlése, azonban érdemes tudni róla, hogy mik egyik-másik előnyei és hátrányai.

A fémcsatok hátránya, hogy bármilyen minőségi nemesacélból is készül, a kémiai anyagok hatással vannak rá, így elszíneződhet, vagy megváltozhat, fémérzékenység esetén a bőrön kiütések jelenthetnek meg. Ám ezek a tünetek csak ritkán jelentkeznek, a mai acélcsatok már nem bántják a kezet, sőt, ha vízálló is az óra, nagyon könnyen, víz alatt tisztítható is.

A bőrszíj a szíjak legelegánsabb fajtája, azonban élettartamát rövidíti, ha pl. folyamatosan hordjuk az órát. Hiába vízálló az óránk, a szíjra negatív hatással van a víz, ám folyamatos karbantartással és odafigyeléssel hosszabb ideig meg tudjuk őrizni épségét. Mindemellett azonban napi használat esetén könnyen felszívja az izzadtságot, így bizony higiéniai okokból nem árt cserélni. Mindennapi használat esetén élettartama másfél évre tehető.

A gumiszíjak pár év használat után keményedhetnek, változhat a színük, a megkeményedett szíj pedig akár könnyen el is törhet. A kémiai anyagok erre is nagy mértékben hatással vannak.

Óratok

Kérdés lehet még vásárlás előtt, hogy milyen anyagból legyen az óratok, vagy óraház. Vannak festett műanyag tokok, ám ezek mindennapi használat mellett könnyen elkopnak, a karcolódás pedig fokozottan látszik rajta. A titán tokos óra bőrbarát, komfortos és könnyű viselet, szemben a nemesacél tokozásúval, ami szintén nem oxidálódik és nem kopik, azonban jóval nehezebb. A titán tokos órákat főleg arról lehet felismerni, hogy mattabbak mint a nemesacélból készültek.

Milyen vízállóságút?

Az óra típusa számos kérdést vethet föl. Vízálló órán akkor érdemes elgondolkodni, ha nagyon ritkán szeretnénk levenni. Bőrszíjas órák esetén valószínűleg szükségtelen vízálló órát venni, hiszen maga a bőrszíj sem kedveli a vizet. A vízállóságnak különböző fokozatai vannak: a nem vízállók egyáltalán nem kedvelik a vizet; a cseppállók esetén a kézmosásnál felfröccsenő víz még nem árt az órának (azonban kell rá vigyázni); a vízállók 5 bar nyomástól 20 bar nyomásig terjedő skálán megtalálhatók, az előbbi az úszást, fürdést, míg ez utóbbi már a kemény vízisportokat is kibírja.

Kvarc vagy automata?

A kvarcórák megbízhatóak, pontosak, laposak, kb. 2 évente szorulnak elemcserére, azonban az analóg kvarcórák a legérzékenyebbek a mágneses hatásokra, digitális kvarcóráknál azonan nincsen mágnesesség. Az automata karóra kezünk mozgásának az energiáját alakítja át, a saját maga mozgató energiájává.

Kézről levéve, típustól függően 1,5 napig még működik, így a folyamatos működéshez szükséges az aktív hordás.

Svájci vagy japán?

Ami még felmerülhet, hogy japán vagy svájci az órát vegyünk? Bár sokaknak Svájc jut először eszébe az óragyártásról, ám a japán órák sem maradnak sokkal alul. Ha meghatároztuk, hogy mennyi pénzt szeretnénk órára költeni, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy vegyünk-e egy drága svájci órát, vagy ugyanazért az árért, egy sokkal értékesebb japán órát vásároljunk.

Hol vásároljuk?

Az óra beszerzésének legbiztosabb és legjobb módja, ha azt „szaküzletben” vásároljuk, illetve olyan helyen, ahol megbízunk az eladóban. Rendelkezzünk bizonyos alapvető ismeretekkel ahhoz, hogy bizonyosan olyan órát vásároljuk, amire szükségünk van.