A minőségi kávé nem csak a kávéfüggők igénye, hanem talán mindenkié, aki kávézik. Érdemes lehet egyszer beruházni ahhoz, hogy igazi, aromás kávét ihassunk. Alapjában véve kotyogós, french press, eszpresszó, illetve a párnás (podos) és kapszulás készülékek léteznek.

Az már az igényeinktől függ, hogy szeretnénk-e frissen darált kávét inni, megteszi egy hagyományos, daráló nélküli eszpresszógép vagy esetleg a kapszulás kávéfőző egyszerűségére szavazunk. Vásárlás előtt nézzük át, melyik mit tud:

Eszpresszó gép

Érdemes a csak kávéfőző készítésével foglalkozó, elismert márkájú termékek palettájából válogatni.

Kávéfőző

Hagyományos, daráló nélküli eszpresszó

Daráló nélkül csak néhány előredarált kávé használható, ami alkalmas eszpresszónak, és akkor sem lesz soha olyan finom mintha frissen darálnánk.

A darálóval nem rendelkező modellekbe nekünk kell adagoljuk a már előre őrölt alapanyagot és a vizet is.

Darálóval

A beépített darálóval rendelkező készülékek előnye, hogy gyakorlatilag egy mini kávéházat kapunk: a szemes kávé őrlésétől a víz beszívásán át egészen a gőzölésig mindent a gép csinál. Így frissen őrölt szemekből készült, aromásabb kávéval indíthatjuk a napot.

Automata

Ez az a kategória amit a legkevésbé ajánlunk magas ára és viszonylagosan magas meghibásodási lehetősége miatt. Javításuk is igen költséges mulatság, ami rendszerint a garancia lejártával jön elő. Minőségük is alatta marad a hagyományos gép+daráló kombinációnak és a podos gépeknek.

Kotyogós kávéfőző

Ajánlott kotyogósból is jobb minőségűt venni, pl. az olasz gyármányú Bialetti Moka Express-szel sokan elégedettek (ára kb. 15 000 Ft)

Kávéfőző

A kávéfőzés a párnás (avagy filteres, kapszulás vagy podos) gépekkel a legegyszerűbb és leggyorsabb, melyeknek azért van egy hátrányuk is: maga a kávé drágább, mintha szemes vagy őrölt formában vennénk. Ezek a kávégépek nem csak leegyszerűsítik a főzési folyamatot, de be is biztosítanak mindent.

Kávépárnás kávéfőző

A pod-os vagyis párnás kávéfőzés célja - csak úgy, mint a kapszulás rendszereké - hogy a végletekig leegyszerűsítse az espresso készítés folyamatát. Az E.S.E nemzetközi szabvány, amely előre csomagolt, pörkölt, őrölt és tömörített (egy-, ill. kétszemélyes) kávéadagokkal működik.

A párnában lévő kávé mennyisége, az őrlés finomsága és a gép beállítása sem rajtunk múlik, így hibázni sem tudunk.

A hagyományos kávéfőzőkkel szembeni előnye, hogy a kávé mindig frissen készül, és nem utolsó szempont, hogy például két különböző kávéfajta, mint mondjuk egy erős és egy koffeinmentes kávé közvetlenül egymás után, minden különösebb felhajtás nélkül elkészíthető. Megfizethető, s nem elhanyagolható a készülék mérete sem, mivel egy hagyományos kávéfőző méretét nem haladja meg és a legkisebb konyhában is gond nélkül elhelyezhető.

Hátránya természetesen a frissesség, a párnába zárt, őrölt kávé a tárolás során veszít az aromájából, még akkor is, ha azokat aromazáró csomagolásban kínálják.

A készülékek, típustól függően 35-45 másodperc alatt üzembe helyezik magukat és maga a kávé-készítés 20-30 másodperc, két adag pedig maximum 1 perc.

Kapszulás kávéfőző

A kapszulás rendszerek drágának tűnnek, de nagy előnyük, hogy mivel darabonként csomagoltak, mindig frissen kávét ihatunk. Az sem elhanyagolható szempont, hogy viszonylag koszmentesen lehet velük kávét főzni. Nem megy mellé az őrölt kávé, nem kell külön tömöríteni és a zacc is a kapszulában marad.

A művelet gyors, és utána sem kell tisztogatni a szűrőt. Kiporciózott adagokkal működnek, így előkészületre nincs szükség, és az őrölt kávét sem fogjuk mellészórni.

Hátránya, hogy elsőre drágának tűnhet, hiszen 1 kapszula (7 gramm) ára kb. 100 Ft körül mozog.

Lényeges tudnivaló, hogy a készülékek egy része csak a gyártó (vagy a licenc) márkajelzését viselő adagokat fogadja be.