Nem éri meg klímát venni, mert hatalmasra növeli a villanyszámlát! - hallhatjuk több felől is, ám korántsem biztos, hogy nem lehet okosan használni. Mivel a nagy nyári meleg csak 2-3 hónap, így a klíma használata is csak ezt az időszakot érinti. Ha okosan vásárolunk, akkor viszont jól is járhatunk!

Méret

Gyakran az elméretezett klímarendszer felelős a magas villanyszámláért. A klíma fogyasztása függ a szoba térfogatától, a falak, az ablakok nagyságától. Érdemes figyelembe kell venni, hogy az adott helyiségben átlagosan hány ember tartózkodik, milyen gépek ontják magukból a meleget.

Teljesítmény

Legyünk körültekintőek, mert a szükségesnél kisebb teljesítményű klíma nem, vagy csak nehezen tudja lehűteni a helyiséget, ami nagyobb fogyasztást eredményez. A túl nagy teljesítményű készülék többet fogyaszt, mint amennyire ténylegesen szükség van, ráadásul nagyobb a megfázás veszélye is.

A mai modern készülékek hagyományos kompresszorral szerelve is „A”, „B”, vagy ritkábban „C” energiaosztályba sorolhatóak, a fejlett inverteres kompresszorral szerelt klímák szinte kivétel nélkül túlteljesítik az „A” energiaosztály kritériumait.

Tudnunk kell, hogy a klímaberendezés a legtöbbet fogyasztó háztartási berendezések egyike. Az energiaosztály jelölésére az energiacímke szolgál, „A”-tól „G”-ig terjedő skálán sorolják be, amelyen a legkisebb fogyasztásúak az „A” osztályba kerülnek.

Az első lépés egy jó minőségű (de nem feltétlen kell csúcskategóriásnak lennie), és megfelelő hűtőteljesítményű klíma kiválasztása.

A kis teljesítményű klíma pont akkor nem fogja lehűteni a klimatizálandó helyiséget, amikor a legmelegebb van.

Légkondicionáló

Fixkompresszoros vs. inverteres klíma

Ma, amikor az energiafogyasztás az egyik legfontosabb szemponttá vált az inverteres klíma készülékek előtérbe kerültek a hagyományos kompresszorral szerelt gépekhez képest.

Az inverteres kompresszorral szerelt klímák, amik képesek - a benti levegő hőmérséklete, és a klímán beállított értéktől függően - a hűtőteljesítményüket automatikusan változtatni.

Az inverteres klíma készülékekkel átlagosan 40% energia-megtakarítás érhető el, ezért érdemes lehet ilyen készüléket vásárolni, mert a többletköltség megtérül. A berendezés a magasabb árat kb. 2-3 év alatt ’visszahozza’ az alacsonyabb villanyszámlánkkal átlagos fogyasztással számolva.

A fixkompresszoros klímák sokkal erősebben fújják ki magukból a levegőt, mint az inverteresek. Miért is? Mert a fixes berendezések mindig maximális teljesítményen működnek, ezzel szemben az inverteres technológián alapuló klímák általában csak 60-70 %-os teljesítményen működnek.

Hatásfok

Fontos tudni, hogy a klíma hatásfokát, más néven jóságát az úgynevezett COP szám mutatja. Ez az egyszerű hányados azt jelzi, hogy egy egység elektromos áram segítségével hány egység hűtési teljesítményt kapunk. Minél nagyobb ez a szám, annál jobb a klíma készülék hatásfoka. Egy átlagos légkondicionáló készülék jól méretezett viszonyok között 2-3 közötti COP érték mutatja.

Hang

Az inverteres klíma halkabb is, mivel csak ritkán üzemel maximális fordulaton.

Beszerelés

Nem mindegy, hogy milyen munkát végez a szerelőcsapat, mivel az nagymértékben befolyásolja a klímaberendezés élettartamát.

Légkondicionáló

Vastag gégecsővel rendelkező mobilklímák

Az ilyen típusú berendezés képes némi hűtésre, hiszen a hűtési körfolyamat ugyanúgy lejátszódik benne, összességében azonban mégsem tud olyan hatásfokot elérni, mint egy "kirakható kültéris" változat. A gép hosszú órák működése folytán sem képes lehűteni a helyiséget, miközben a villamos energiát ugyanúgy felhasználja.

Kirakható, kültéri – mobil split

A klímaberendezés a meleget a gép a külső, kültéri egységben elhelyezett kondenzátora segítségével adja le. A jó hatásfok érdekében kirakható kültéri egységgel rendelkező mobil klímát érdemes választani.

Itt ugyanarról a nagyméretű, álló beltéri egységről beszélünk, mint a mobil klíma esetében, csak éppen a kompresszor, ami a legtöbb baj (zaj, illetve plusz hő) forrása, kikerül a szobából. Itt már nehezebb a készülék „mobilságát” fenntartani, mivel a kültéri és a beltéri egység fixen össze van kötve.