A mosogatógép a háztartásban mára már egyre szélesebb körben elterjedt. Egy mosogatógép vásárlásánál számos kérdés fölmerülhet: érdemes-e kicsit venni vagy inkább nagyot válasszunk, s várjunk pár napot míg megtelik? Olcsóbb-e mosogatni, mint mosogatógépet használni? Számtalan kérdés felmerülhet, ezekre igyekszünk választ adni az alábbiakban.

Teríték

Jelenleg 8-9 illetve 12 terítékes gépek vannak forgalomban. A kihasználható belső tér a 12 terítékes gépnél majdnem kétszeres. Léteznek a kisebb mosogatási igényű háztartások számára kompakt 3 terítékes gépek is amelyek akár pultra is helyezhetők. Még abban az estben is, ha soknak gondoljuk a nagyobb méretet, a kényelem szempontjából érdemes átgondolni. Ugyanis nem kötelező a félig megpakolt gépet beindítani. Hozzá kell tenni, hogy a gyártók, illetve a gyakorlati tapasztalatok szerint is a tele pakolt gép mosogatási hatékonysága a legjobb.

Igaz ugyan, hogy a mosogatógép használata mindenképpen megkönnyíti a háziasszony munkáját, azonban hosszú távon mégis a szélesebb, több terítéket egyszerre elmosogató beépített mosogatógép a gazdaságosabb, még akkor is, ha csak két nap alatt telik meg.

Program

A magas hőmérsékletű mosogatás az üvegedények legnagyobb ellensége. A gyorsmosogatás funkció (általában 30 °C) tulajdonképpen mosogatásra nem igazán alkalmas. Leginkább poros, öblítésre szoruló edényekhez használható. A magas hőmérsékletű programok időtartama általában kb. 2 óra. De már egyre több gép tartalmazza az úgynevezett „daily” azaz napi programot. Ennek időtartama 1 óra és a napi kis mennyiségű szennyes gyors elmosogatására használható. Erre érdemes lehet odafigyelni.

Vízfogyasztás

A ma kapható mosogatógépek nem ritkán mindössze 14-15 l vízzel dolgoznak 1kWh körüli villamos energiafogyasztás mellett. Ez évi 220 mosogatást feltételezve mindössze ~3 m3 vízfogyasztást jelent. Ezek az értékek a 9-12 terítékes, megfizethetőbb típusokat jellemzik, drágább berendezéseknél még ennél kedvezőbb fogyasztási értékekkel is találkozni. Ha csak a kézi mosogatás közben felhasznált víz mennyiségét vesszük alapul, ami átlagosan 50-60 l körül van, azonnal látszik a hatalmas különbség.

Vízfogyasztás szempontjából arányosan kevesebb vizet használ el a nagyobb gép, mint a kevesebb terítéket tisztítani tudó 45 cm-es mosogatógépek. Ezáltal villamosenergia-felhasználása is alacsonyabb a nagyobb gépeknek.

Helyigény

Ha tökéletes konyhát szeretnénk, akkor a beépíthető mosogatógép az ehhez passzoló tökéletes megoldás. A beépíthető mosogatógép passzol a bútorunkhoz, teljesen beleillik, belesimul, észre sem lehet venni, hogy háztartási gép lapul az ajtó mögött. Abeépíthető mosogatógép olyan zajszinttel rendelkezik, amely nem zavar senkit, ha például a konyha a nappalival egy légtérben lett kialakítva.

Ha beépíthető mosogatógép vásárlás mellett döntünk, akkor feltétlenül nézzük meg több helyen az azonos márkájú és típusú készülékek árát, mert ezek a gépek jóval drágábbak a szabadonálló készülékekhez képest, s akár 40-50ezer forintnyi eltérés is lehetséges az egyes forgalmazók között!