Manapság már nem találkozunk olyan háztartással, ahol ne lenne legalább egy számítógép, laptopja pedig a legtöbbünknek van. Meglehet, hogy évek óta használjuk ugyanazt a gépet, s jó lenne már lecserélni, de fogalmunk sincs, mire figyeljünk.

Ilyenkor két dolgot tehetünk: megkérdezzük ismerőseinket, akik értenek a kütyükhöz, vagy besétálunk a boltba és az eladó segítségét kérjük. Azonban érdemes előtte ezt a cikket is elolvasni, hogy tudjuk, milyen kérdéseket tesznek majd föl nekünk és mire kell odafigyelnünk.

Mire használjuk?

Nem mindegy, hogy a gépet esti kikapcsolódásra, játszásra és filmnézése használjuk, vagy dokumentumokat szerkesztünk rajta és közben weboldalak böngészünk. Lehet, hogy nem gondolnánk, de ha az előbbit szeretnénk csinálni, akkor sokkal jobban oda kell figyelni a paraméterekre: a jó processzorra, a tárhelyre, memóriára.

Ha levelezéshez, internetezéshez, fényképek tárolására és kezelésére vagy dokumentumok szerkesztésére szeretnénk használni a gépet, akkor a következő paraméterekre figyeljünk: 1+ GHz órajelű kétmagos processzor 2+ GB RAM 60+ GB merevlemez DVD-RW meghajtó 14-16 hüvelykes képernyő

Ha nagyobb tárhelyre és erre van szükségünk, hogy bárhonnan tudjunk dolgozni és mobilis legyen a gép, könnyen hordozni tudjuk, akkor a következőkre figyeljünk: + GHz órajelű kétmagos processzor 2+ GB RAM 150+ GB merevlemez DVD-RW meghajtó 12-14 hüvelykes képernyő or a következőkre figyeljünk.

Ha videószerkesztéssel is foglalkozunk, sok videót és nagy felbontású képet tárolunk, akkor már egy magasabb árkategóriából kell válogatnunk: 2+ GHz órajelű kétmagos processzor 3+ GB RAM 350+ GB tárhely Blu-ray meghajtó 16 hüvelykes vagy nagyobb szélesvásznú képernyő.

Ha igényes játékosok vagyunk, akkor még jobb processzorra van szükségünk, még nagyobb grafikus teljesítményre. Amire figyeljünk: 2.8+ GHz órajelű kétmagos processzor, 64 bit 4+ GB RAM 350+ GB merevlemez, 7200 f/perc fordulatszámmal Blu-ray meghajtó 16 hüvelykes vagy nagyobb szélesvásznú képernyő.

Processzor

A processzor a számítógép agya, ez az, ami a gép sebességét befolyásolja. Minden processzorhoz már videókártya is tartozik. Jelenleg az Intel az elsődleges processzorgyártó, többfajta típusa van, főleg I3, I5 vagy I7-es processzorú gépet érdemes venni, mert az ezek alattiak nem nyújtanak nagy teljesítményt. Az AMD processzorok alacsony fogyasztás mellett nyújtanak elfogadható teljesítményt mind számításügyileg, mind grafikailag. Azonban játékoknál teljesítmény terén jóval alul maradnak az Intelhez képest.

A processzor órajelére annyira nem fontos figyelni, mintsem a mag számára. Egymagos processzorú gépet nem éri meg venni, minél több van, annál jobb teljesítményt nyújt.

Memória

Erre is érvényes, hogy minél több van belőle, annál jobb, sőt! Minimum 4 GB RAM-ot vegyünk (2x2 GB) vagy 8 GB-ot (2x4 GB). Azért érdemes kétmodulosat venni, mert ilyenkor egyszerre tud írni és olvasni a gép, így gyorsabb lesz.

Alaplap

Ahány laptop, annyi féle alaplap. Tudásában, méretében, szolgáltatásiban gyártónként és árkategóriánként bőven van eltérés.

Merevlemez

Attól függően érdemes minél nagyobbat választani, minél több adatot halmozunk fel. Ha pl. rengeteg fotónk és videónk van, akkor 500 GB nagyon gyorsan megtelik. Minél nagyobb, annál jobb, ám a merevlemez mérete nem befolyásolja a gép sebességét.

A merevlemezeknek két típusa létezik, a HDD és az SSD. Az SSD az előbbihez képest nem tartalmaz mozgó alkatrészt, emiatt nem érzékeny a fizikai hatásokra. Hátránya azonban, hogy kapacitásban még elmarad a HDD-től – vagy legalábbis jóval nagyobb árat kell fizetnünk érte. Ezzel szemben nagyon gyors adatelérést tesz lehetővé, vagyis növekszik tőle a gép sebessége. Ha tehát sokat hordozzuk a gépünket és olyan adatokat tárolunk, amelyek nagyon fontosak (de pl. csak dokumentumok és nincs szükség nagyon nagy kapacitásra), akkor érdemes elgondolkozni rajta.

Akkuteljesítmény

Mivel a laptopok egyik fő tulajdonsága, hogy hordozható, ezért fontos lehet arra is odafigyelni, hogy mennyit bír ki, ha nincs a töltőhöz csatlakoztatva. A laptopok között jellemzően a magasabb kategóriákban találjuk meg azokat a típusokat, amik nagy teljesítmény mellett hosszú üzemidőt biztosítanak, ám a középkategóriás gépeknél is találunk olyanokat, amiket kifejezetten az energiatakarékosság jegyében hoztak létre.

Képernyő, kijelző, méret, súly

A kijelző a gép egyik legfontosabb eleme, mivel ezt nézzük majd akár egész nap, ezen jelenik meg minden adatunk. Laptop esetén az 1378×768-as felbontás legyen a minimum.

A nagyobb kijelző bár kényelmesebb használhatóságot tesz lehetővé, ha hordozni szeretnénk, nem biztos, hogy ez a legideálisabb.

A kijelzők felületének a milyensége is fontos tényező: lehetnek fényes és matt felületűek. A fényes kijelzők jellemzője a nagyobb oldalirányú láthatóság, a kontrasztosabb színek és a kevésbé sérülékeny felület. A matt felület tükröződésmentes, irodai munkára pl. valószínűleg sokkal alkalmasabb.

Ha utazás közben is dolgozunk, vagy sok helyre hordjuk a laptopot, akkor a hordozhatósága miatt célszerű kicsi és könnyű gépet választani. Ezek kb. 10-15” közötti képernyőméretet érdemes választani.

Attól függően, hogy mennyit hordozzuk, figyeljünk a súlyára is.

Portok

Az USB-port (amivel pl. a pendrive-ot csatlakoztatjuk) minden laptop része. Átalánosan USB 2.0-ás portok vannak a gépekben, de 3.0-ás is egyre elterjedtebb – érdemes erre is figyelni, mert ennek köszönhetően sokkal gyorsabb lesz az adatátvitel.

A másik jellemző port típus a külső megjelenítőkhöz szükséges csatlakozókból áll. Ez lehet pl. VGA vagy HDMI port. Amennyiben külső monitoron vagy más megjelenítőn is látni kivánjuk adatainkat, érdemes figyelni rá, hogy ezen kimeneti portok közül legyen valamelyik gépünkön. Ha nincs, akkor egy átalakítóval is megoldható.

A harmadik porttípus a vezeték nélküli csatlakoztathatóságot biztosítja, pl a WLAN vagy a Bluetooth, ami külső perifériák vezeték nélküli csatlakoztathatóságát teszi lehetővé.

Vásárlás

Kérdezzen rá az extrákra, például arra, kapható-e a laptop több memóriával, Blu-ray meghajtóval, vagy nagyobb akkumulátorral. Gyakran egyszerűbb (és olcsóbb) vásárláskor fejleszteni a laptopokat, mint később.

A vásárlás során érdemes kerülni a hipermarketeket, inkább egy nagyobb vagy kisebb műszaki boltban vásároljunk. A nagyobb boltok előnye általában, hogy a garanciális javítás sokkal rövidebb procedúra, valószínűleg gyorsabban megjavítják/kicserélik a gépet.

Mindemellett célszerű az interneten is körülnézni, hol a legolcsóbb, így gyorsan eldönthetjük, hogy hol vegyük meg a gépet, melyik helyen milyen hosszú jótállást adnak.

Garancia

Sose feledkezzünk meg a garanciáról, a későbbiekben rengeteg időt és pénzt spórolhatunk meg vele. Hasonlítsuk össze az azonos tudású gépeket, illetve az adott gépet különböző helyeken, hogy hol mennyi garanciát adnak rá és van-e visszavételi díj. Az ideális legalább 2 év. Jótállás nélkül sose vásároljunk laptopot!