Nyomtatóvásárlásnál, ha nem vagyunk elég tájékozottak, könnyen csapdába eshetünk. Tudni kell, hogy nem mindig az olcsóbbal járunk jól, sőt! Ami elsőre olcsónak tűnhet, az pár hónap használat után drága társai költségeit is felülmúlthatja. Hogy mégis hogyan és mire érdemes odafigyelni vásárláskor, az alábbi tanácsainkból kiderül.

Tintasugaras

A tintasugaras nyomtatók egyik fő hátulütője, hogy bár a készülékek között megtalálhatók a nagyon olcsók (pár ezer forintosak), a tintapatron sokszor lehet drága is. Épp ezért, vásárlás előtt mindig érdemes utánajárni, hogy az adott készülékbe mennyibe fog kerülni az utántöltés.

A patron működési elve, hogy kis fúvókák segítségével juttatja a festéket a papírra. A minősége jó, a nyomtatási képe tiszta és szép. A nyomtató általában halk, viszonylag gyors.

Ezeknél létezik „gyorsnyomtatás” üzemmód is, ami festékkímélő, és sokkal gyorsabb mint a normál üzemmód. Szövegek nyomtatásánál ez is kiváló minőségű. Nyomtatási sebességük az 1-2 lap/perctől a 8-10 lap/percig terjed.

A patron nyomtatás jellegétől függően maximum 2000 oldalra elegendő.

Akkor érdemes tintasugaras nyomtató venni, ha csak alkalmanként használjuk. A nagyon olcsó tintasugaras nyomtatókban egy nyomtatófej tartalmazza mindhárom alapszínt a négyből és csak egyben cserélhető.

Lézernyomtató

A lézernyomtatók előnyei, hogy sokkal gyorsabbak, terhelhetőbbek, strapabíróbbak tintasugaras társaiknál. Jobb minőségben nyomtatnak, ám ennek természetesen megvan az ára. Nem csak a készülék drágább, hanem az utántöltés is. Akkor mégis miért éri meg ilyet venni? Ha terhelni akarjuk, vagyis havi 3000 oldalán többet fogunk nyomtatni – akkor egy tintasugaras nyomtató ezt egészen biztosan nem bírja, míg a lézernyomtatónak nem okoz gondot. A belekerülő festék – a toner – is ugyan jóvál drágább, mint a tintapatron, ám tovább is tart.

A színes lézernyomtatókban nem kell az összes festékkazettát kicserélni, ha valamelyik alapszín kifogy.

Multifunkciós

Ha nem csak nyomtatóra van szükségünk, hanem gyakran használnánk fénymásológépet és szkennert is, akkor ideális választás lehet egy multifunkciós nyomtató beszerzése. A komolyabb multifunkciós nyomtatók plusz szolgáltatása már a fax is. Nem sokkal drágábbak csak nyomtatni tudó társaiknál. Ha szükségünk van a fent említett funkcióra, érdemes beruházni rá.

Vezeték nélküli

Ha meguntuk, hogy a lakásunkban mindenhol kábelek futnak, vagy épp olyan helyre fér csak el a nyomtató, ami nincs a számítógép közelében, akkor egy vezeték nélküli nyomtatót érdemes keresnünk. Mivel ma már szinte minden gép képes wifi- vagy bluetooth-kapcsolatra, így könnyen csatlakozhatunk a nyomtatóhoz a lakás szinte bármely pontjáról.

Ár/teljesítmény

Az egyik legfontosabb szabály mindenféle készülék vásárlásánal, hogy saját igényeinkhez mérten vásároljunk. Mindig legyünk tisztában azzal, hogy mennyit szeretnénk terhelni az adott eszközt, milyen funkciókat lát majd el. A nyomtatókon a gyártók feltüntetik a javasolt havi terhelési számot. Ha ennél kevesebbet nyomtatunk, akkor fölösleges drága nyomtató venni, míg ha többet, akkor túlterheljük a készüléket, s gyorsabban tönkremegy. Ha nem akarunk soha színesben nyomtatni, akkor fekete-fehér nyomtatóra is elég költeni.

Ha hosszú távra tervezünk, ne csak a minőséget és az árat nézzük, hanem a fogyóeszközök és az esetleges cserealkatrészek elérhetőségét is. Nagy előny, ha utángyártott fogyóeszközt tudunk vásárolni a nyomtatóba, márpedig ez csak a legnépszerűbb modellek esetében érhető el. A kevésbé elterjedt gyártmányoknál nem csak hogy drágább, de nehezebb is beszerezni a kellékanyagokat és az alkatrészeket.