Fontos lehet tudni, hogy nem minden okostelefon, ami annak látszik. Éppen ezért, vásárlás előtt érdemes tisztában lenni vele, hogy mire figyeljünk oda, miért mennyi pénzt adjunk ki. Jó-e ha az olcsóságra törekszünk, vagy kell-e nekünk egyáltalán felsőkategóriás okostelefon?

Mi az okostelefon?

Elsőként jó tisztában lenni azzal, mi is az az okostelefon. Okostelefon nem attól lesz okos, hogy érintőképernyőt kap, hanem attól, hogy több funkciót nyújt a megszokott mobilok szolgáltatásain túl. Egy Facebook oldalt betöltő mobilos böngészővel ellátott készülék még mindig nem okostelefon, de már jó úton jár. Ezek az új készülékek egyéni operációs rendszerrel készültek. Ilyen pl. az Android, az iOS, a Windows Phone, a BlackBerry OS, a Samsung Bada vagy a Symbian. Alapvető felszereltségük közé tartozik egy 3-5 megapixeles kamera, GPS, WiFi csatlakozás, nagy memória. Ezenkívül tartozhat még hozzá mozgásérzékelő, gyorsulásmérő, fényérzékelő, giroszkóp.

Mire használjuk

Olcsóbb kategóriás telefont csak akkor éri meg venni, ha kimondottan csak beszélgetésre, minimális internetezésre, fotózásra, zenehallgatásra szeretnénk használni a telefont, különösebb alkalmazásokat és játékokat nem szeretnénk futtatni rajta. (A lassúságot egyébként sokszor egy új SIM-kártya vétele is javítani tudja.)

Ha ennél többre van szükségünk, akkor egy középkategóriás telefont válasszunk, aminél már nem merülnek föl hardveres problémák, s több alkalmazást is tudunk rajta futtatni.

Több pénzért nagyobb képernyőt, kijelző- és kamerafelbontást, több memóriát, és háttértárat, erősebb processzort és grafikus magot vagy különböző extra szolgáltatást kaphatunk.

Ha sokszor szeretnénk játszani, akkor erősebb processzor és grafikai teljesítmény kell, kényelmes internetezéshez, navigációhoz pedig jól jön a nagyobb kijelző.

Külső, méret, design

Fontos szempont, hogy olyan telefont válasszunk, ami könnyű, kényelmesen elfér a zsebben. Próbáljuk ki, hogy megfelel-e a formája, illik-e a tenyerünkbe. Vigyázzunk mindig, hogy ne legyen túl nehéz a telefon, és érdemes megvizsgálni, milyen anyagból készült, mert nem jól járunk, ha pár hónap használat után elkezd darabokra hullani. Hiába tud sokat egy telefon, ha nem jól néz ki, aránytalan, nem fogjuk azt választani.

Gondoljuk át, szükséges-e külön kicsúsztatható billentyűzet (qwerty), ha igen, kényelmes-e a használata, vagy megfelel az érintőképernyős. A próbánál érdemes rá odafigyelni, hogy egy kézzel is tudjuk-e kezelni a telefon, hiszen nagyon sok helyzetben, amikor telefonálni kell, nincs két szabad kezünk.

Képernyő

A képernyő talán az egyik legfontosabb külső tulajdonsága a telefonnak, hiszen valószínűleg ezt fogjuk használni, nézni a legtöbbet, ezért fontos tisztában lenni azzal, mire is kell figyelni, mi különbség van képernyő és képernyő között. Mérete és egyéb tulajdonságai nagyban függnek attól, hogy mire szeretnénk használni telefonunkat a jövőben. Ha csak zenehallgatásra, beszélgetésre használjuk, értelemszerűen, ehhez nincs szükségünk a legnagyobb méretű kijelzőre. Érdemes odafigyelni a kijelző fényerejére, nagyságára, visszatükröződésére, színmélységére, hiszen ezek a tényezők befolyásolják a képernyők minőségét – vagyis ettől van különbség képernyő és képernyő között.

A nagyobb fényerejű kijelzők kültéren, napfénynél a nagy fények ellenére is jól láthatók maradnak. A legtöbb okostelefon paneljének fényereje 200-500 cd/m2 között mozog, de közvetlen verőfényes napsütésben csak a minimum 800 cd/m2 fényerejű kijelző esetében maradnak jól láthatók az információk.

A nagy kontrasztaránnyal bíró kijelzők éles képeket, finom színárnyalatokat képesek megjeleníteni.

A képpontsűrűség (ppi) fontos tényező lehet, hiszen minél nagyobb ez a szám, annál szebb képet kapunk. A 200-300 ppi közötti képernyőknek már elfogadható a képminősége, az ennél nagyobbak kiváló képminőséget nyújtanak.

Ha túl kicsi képernyőjű telefont választunk, hosszas olvasgatásra valószínűleg nem lesz alkalmas. De a nagy kijelzőnek is megvan a maga átka, mivel ilyenkor nehezebben kezelhetővé, kevésbé kényelmesen hordozhatóvá válik, azonban emellett jóval könnyebben olvasható. A képernyő méretét a két szemközti sarok közti átmérővel adják meg. Az átlagos kijelzők mérete 3,5-4 hüvelyk, az ennél kisebbek kevéssé olvashatók, mivel sok nagyítást és görgetést igényel.

A legelterjedtebb képernyőtechnológia a TFT-LCD, ami viszonylag jó minőséget nyújt, ám hátulütője, hogy nem minden betekintési szögből látszik jól a képernyő, valamint viszonylag kevés szín megjelenítésére alkalmas. Ennél sokkal szebb képet nyújt az IPS-LCD kijelző, itt már rendben vannak a színárnyalatok is, a fogyasztása is kisebb mint a TFT-sé. Az AMOLED-es kijelzők pedig még ennél is többet tudnak, alkalmasak HD-videók megtekintésére, gyönyörű a képminőségük és energiafogyasztásuk is alacsonyabb.

Tárhely

A tárhely szintén fontos tulajdonsága lehet az okostelefonoknak, hiszen minél nagyobb, annál több adatok, alkalmazást tölthetünk telefonunkra. Van egy nem bővíthető, belső tárhelye, amin maga a rendszer is fut és általában egy külső, bővíthető tárhelye is, amin magukat az adatokat tárolhatjuk. A kiemelkedő okostelefonok akár 16-32 GB-os belső tárhellyel is rendelkezhetnek, azonban egy külső SD-kártyával bármilyen belső tárhelyű okostelefon tárhelyméretét növelhetjük, ugyanazt a funkciót szolgálja. Ideális esetben legalább 1 GB belső memóriára van szükség.

Teljesítmény

A felhasználók számára a processzorok sebessége továbbra is egy viszonylag könnyen értelmezhető összehasonlítási pontot jelent. Azt mondják, minél nagyobb az órajel, annál jobb. Ez így volt egy ideig, de mivel mára kettő vagy több mag is dolgozik a SoC-okban (System-on-Chip), ezért az első benyomásainkat kezeljük kétkedve. A többmagos processzorok sebességének leméréséhez az átviteli teljesítményt kell néznünk. Hiszen ugyanaz az órajelű készülék egy- vagy kétmagos változata különbözik egymástól, a kétmagos dupla akkora teljesítményre képes.

Az olcsóbb készülékek kevesebb belső tárhellyel és memóriával rendelkeznek, így ezeknél oda kell figyelni, milyen és mennyi alkalmazást töltünk majd le rá, hiszen bár okostelefonokról van szó, mindent ők sem tudnak, megvannak a határaik, s a túl sok program nagyban ronthatja a készülék képességeit. Tapasztalatok szerint, ma 512 MB RAM az ideális, mert ez már szinte mindenre elég.

Akkumulátor

Az akkumulátor kapacitása szintén fontos tényező, hiszen minél többet bír ki, annál tovább tudjuk egy töltés után használni a készüléket. A gyári adatok azonban általában nem mérvadók, ugyanis az akkumulátor kapacitása nagyban függ attól, hogy mire használjuk a telefont, milyen a hardveres kiépítése. Amit a dobozon feltüntetnek az egy ideális szám, ami sosem fog megvalósulni.Ezért inkább érdemes az adott készülékről tesztek olvasni, vagy megkérdezni olyanokat, akik olyat használnak.

Rendszer

Amit még nagyon fontos eldöntenünk, hogy milyen rendszer fusson a telefonunkon. A legelterjedtebb az Android, az iPhone és a Windows Phone. Az iPhone OS a Mac OS X alapjaira épül, a telefonon egy saját fejlesztésű iOS fut. Az Androidos telefonok testreszabhatók, gyorsak, magas tudásúak. A nagyobb gyártók pedig garantálják a frissítést, könnyen tudjuk szinkronizálni e-mailjeinkkel, naptárunkkal. A Windows Phone az asztali Windows rendszerekkel szinte megegyező funkciókkal rendelkezik, viszont van néhány hiányossága is.

Amire mindig érdemes odafigyelni, hogy ne várjunk el többet a készülékünktől annál, mint amit tud, amire képes. Ha olcsóbbat választunk, akkor mindig legyünk tisztában vele, hol vannak a határai, meddig pakolhatunk rá.

A mobil-előfizetés pedig már mindenkinek a saját dolga, attól függően, hogy mennyit szokott telefonálni, sms-ezni, milyen adatforgalomra, mobilinternetre van szüksége.