A lakás tisztán tartása nem csak a kellemes érzést segíti elő, hanem egészségünk megóvásának is fontos tényezője. Így célszerű legalább egyszer porszívózni hetente. Ha elromlik a porszívónk, nem sokat várakozhatunk, hogy megvegyük a következőt, azonban számos kérdésbe ütközhetünk a vásárlás előtt. Milyen új technológiák vannak, mire érdemes odafigyelni, ha porszívót veszünk.

Méret

A lakás adottságait gondoljuk végig, ha a kerék méretét (a nagyobb kerék könnyebben áthajt a küszöbön), a fej kialakítását (keménypadlóhoz kefével ellátottat keressünk), vagy a porszívó nagyságát szeretnénk kiválasztani.

Teljesítmény

A háztartásokban használt porszívók legnagyobb része 1000-1600 Watt teljesítménnyel rendelkezik. Ezen nem érdemes spórolni, hiszen például egy padlószőnyeg szálai között igen sok kis gonosz dolog megkapaszkodhat.

Nem a motor számít, hanem a szívóerő. Ez a motorteljesítménynek sokszor csak a negyede-ötöde. Az elegendő szívóerő 300 watt környéke, ez alatt nem érdemes porszívót választani.

Szűrő

A szűrő feladata, hogy megtisztítsa a porszívóba beáramló port, szennyeződést. A porszívókat osztályozzák a szűrőrendszer szerint. A legtöbb porszívó 4 és 7 közötti értéket ér el.Ha porszívót vásárolunk, feltétlen vizsgáljuk meg a szűrőrendszert, és kezeljük elsődleges szempontként.

Porzsák

A porszívók egy része porzsákba gyűjti össze a port, melyből van 2, 3 és 4 rétegű is. Ez utóbbi szám azért fontos, mert minél több rétegű a porzsák, annál kevesebb por szivárog ki belőle.

Vízszűrős porszívó

A porzsák helyett egy vízzel töltött műanyag tartályba gyűjti a port, mert így nem száll mindenfelé a porszívóban sem, illetve akkor sem, amikor ürítjük a tartályt.

Hátrányuk, hogy nagyok és nehezek is, ráadásul hosszú távon penészesek is lehetnek, mert nem mindig tudjuk őket rendesen kiszárítani.

Ha vízszűrős porszívót választunk, biztosak lehetünk benne, hogy a minden alkalommal elvégzett „szűrőcsere” sem teszi majd próbára légútjainkat.

Ürítése is kényelmes és pormentes, ráadásul sem a szűrőre, sem a porzsákra nem kell a későbbiekben néha bizony elég jelentős összegeket áldoznunk.

Ürítése során is ez a legkevésbé poros megoldás, hiszen továbbra is a vízben maradnak a kártékony anyagok, amiket minden porszívózás után egyszerűen a lefolyóba üríthetünk. A szűrőcsere így szintén megoldott, hiszen a használat előtt csak annyit kell tenni, hogy 1-2 liter vízzel feltöltjük a tartályt.

Takarítógép

Mivel tud többet a takarítógép mint egy hagyományos porszívó vagy egy vízszűrős porszívó? A takarítógépek annyival tudnak többet a porszívóknál, hogy nagynyomású, illetve forró vegyszeres víz segítségével alaposan átmossák a tisztítandó felületet.

Porzsák nélküli porszívó

A porzsák nélküli porszívó is összegyűjti a beszívott koszt, csak éppen nem zsákba, hanem egy nagy kancsószerű műanyag tartályba. Hogy ez miért jó? Mert egyszerű és gazdaságos az ürítése, és nagyon könnyű a tartályt tisztán tartani.

Kábel nélküli porszívó

Robotporszívó? Akinek a lakásában kisebb bundás állatok laknak és gyakran kell a kihullott szőrszálakat, szőrpamacsokat takarítgatnia, kifejezetten javasolt a robot porszívó. Első pillantásra az ár drágának tűnhet, de nagyon klassz, okos gép, magától körbejár a lakásban és takarít.

A kézi készülékek nagy előnye, hogy akkumulátoros is létezik belőlük, így konnektoroktól és a vezeték hosszától függetlenül tudunk velük bárhol porszívózni.